Deutsche Bank ziet niets in Bitcoin, breekt lans voor centrale bankmunt

Onderzoekers van Deutsche Bank zien de opkomst van bitcoin (BTC) en andere digitale valuta niet als een gevaar voor contant geld. Cash blijft voorlopig dominant, ook als oppotmiddel.

De grootste bank van Duitsland ziet wél toekomst in Central Bank Digital Currencies (CBDC), digitale valuta uitgegeven door een centrale bank. Deze vondst kan de gehele bancaire wereld en het bestaande fiatstelsel ‘de komende jaren op zijn kop zetten’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Europese Centrale Bank onderzoekt samen met andere centrale banken de haalbaarheid daarvan.

Central Bank Digital Currencies (CBDC’s)

‘Deze nieuwe digitale valuta kunnen binnen twee jaar mainstream worden als betaalmiddel’, zo voorspellen de onderzoekers van Deutsche. Ze verwijzen daarbij naar een Chinese digitale munt en het Libra initiatief van techbedrijf van Facebook.

Potentieel gaat het namelijk om een gebruikersgroep van 1,5 miljard Chinese burgers en 2,5 miljard gebruikers van Facebook. Zoals bekend is Facebook verboden in China, maar wel populair in bijvoorbeeld India met 1,4 miljard inwoners.

Het is het derde en laatste deel van een trilogie over de toekomst van geld en betalingen. In de ogen van de onderzoekers loopt de acceptatie van blockchaintechnologie parallel aan de opkomst van internet.

Er zijn nu circa 50 miljoen blockchain wallets, waarvan grotendeels bitcoin wallets. Dat aantal gaat exponentieel groeien de komende tien jaar naar 200 miljoen stuks, aldus het rapport.

Deutsche Bank ziet niets in Bitcoin, breekt lans voor centrale bankmunt

Deutsche: Cash is voorlopig ‘king’

In deel één is bitcoin als betaalmiddel én als oppotmiddel door de onderzoekers weggewuifd. De conclusie: contant geld is nog een lang leven beschoren, ondanks de opkomst van bitcoin en andere vormen van digitaal geld.

Een quote uit deel I van de onderzoeksserie: ”Het is onwaarschijnlijk dat cash binnenkort verdwijnt. Maar, een revolutie op het gebied van digitale betalingen is al tien jaar onderweg.”

Contant geld is volgens Deutsche wel terrein aan het verliezen als betaalmiddel.

[penci_blockquote style=”style-1″ align=”none” author=”Deutsche Bank rapport”]”Verschillende landen hebben recentelijk grote biljetten van $100 of meer in de ban gedaan. En zij hebben ook beleid geïmplementeerd om traditionele betaalmethodes te vervangen met digitale oplossingen. ‘[/penci_blockquote]

Euro’s of dollars in cash zijn een stuk anoniemer dan de digitale variant bij een bank. Je hebt de munten of biljetten immers zelf in je hand. Volgens het rapport zijn mensen geneigd om geld fysiek op te potten. Ook groeiende onzekerheid in de wereld zou de populariteit van cash helpen.

In deel twee diepen de onderzoekers de voordelen van cash geld verder uit, ondanks de opkomst

Deutsche Bank wuift de concurrentiestrijd tussen bitcoin en fysiek geld dus weg.

‘Bitcoin géén oppotmiddel’

Een van de dominante verhalen die aan bitcoin kleven is de functie van ‘store of value’. Een vluchthaven in economisch onzekere tijden. Een asset die net zoals goud niet gecorreleerd is aan de wereldeconomie. Voor het slimme geld en de investerings boutiques als ‘digitaal goud’ bestempeld.

De misschien wrange conclusie dat bitcoin niet kan fungeren als oppotmiddel, is vooral voor de bitcoin-adepten een slag in het gezicht. Dat leidt tot reacties op Twitter onder handelaren.

Rol Centrale banken groter?

Wat maakt de CBDC’s dan wél een interessant alternatief voor het huidige stelsel? Een Chinese digitale (wereld) munt én Facebook hebben de ontwikkelingen bij andere centrale banken in een stroomversnelling gebracht.

Volgens de onderzoekers is met een digitale munt betalingsgemak (digitaal) te combineren met privacy, wat we ook van cash kennen. Deutsche voorziet dat de rol van de centrale banken vergroot. Zij kunnen burgers een deposito rekening verstrekken.

CBDC’s kunnen zelfs ‘de huidige problemen van fractioneel bankieren oplossen en commerciële banken minder kwetsbaar maken voor bankruns’. De noodgreep uit 2008, waarbij overheden om banken en verzekeraars moest redden, ‘kan voorkomen worden’.

Niettemin zijn er genoeg kanttekeningen te plaatsen, met name op het gebied van privacy, een grondrecht. Met een munt gekoppeld aan blockchaintechnologie is iemands betaalgedrag te monitoren.

In China staan betalingsproviders als Alipay en WeChat onder controle van de centrale overheid. Een digitale munt is uit te leggen als een nieuwe manier om meer controle uit te oefenen op haar burgers. Het regime in het land heeft liever alles digitaal: zo kunnen zij de geldstromen controleren.

Ook in bijvoorbeeld Maleisië en Australië worden maatregelen genomen om contante transacties te stoppen of op zijn minst te limiteren. In Nederland mogen we straks boven de 3000 euro ook geen auto meer kopen met contant geld, bijvoorbeeld.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsDeutsche Bank

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Nieuws
Nintendo 64-spellen spelen op Bitcoin, dankzij dit Ordinals-project

Pizza Ninjas brengt een N64-emulator naar de Bitcoin-blockchain, zo meldt Decrypt. Ze hebben het Super...

Lees meer