Deze columnist weet een verband te leggen tussen de Westerse schuldenberg, tektonische plaatverschuivingen, geprogrammeerde intelligentie, een zombiemammoet van 70.000 miljard dollar en de bitcoin

In cryptoland is het nooit saai, er is immers altijd wel wat aan de hand. Vandaag heb ik de onderstaande film geluisterd in de auto (dat kan) over de geschiedenis van geld en over de federal reserve.

'Fractional Reserve Banking'

De strekking van het verhaal van die film is een beetje: we hebben hier een geldpers staan, wij laten dit superingewikkeld klinken en trekken veel stropdassen aan, en dan aan de voorkant heet dat 'Fractional Reserve Banking', maar eigenlijk is het gewoon een wisselspelletje van papieren en interessante handtekeningen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Drie keer raden wie de sigaar is, niet zij natuurlijk. De term 'Fractional Reserve Banking' is al te pijnlijk voor woorden, om het veel te letterlijk op te vatten is, en dus ook zo is.

Voor een fractie van je reserve bankieren. Dus niks hebben, maar wel alles uit mogen lenen, dat wil toch iedereen wel?

Ja, ik ga hier een 'grote boze banken wereldje'- verhaal houden. Er is namelijk iets belangrijks aan de hand, en jij weet net zo goed als ik dat het tegenwoordig vaker over geld gaat dan ooit te voren. Dat komt natuurlijk door cryptomunten en het bankwezen.

Westerse schuldenberg

De Westerse schuldenberg kan je haast niet anders bestempelen als de grootste generatie kloof ooit van de mensheid, ja de Grand Generation Canyon of the 21st Century klinkt wel lekker. Je las het hier eerst.

Wanneer een uitvinding een samenleving onderbreekt, ('disrupt') dan zijn er bekende tekenen aan de wand, patronen waaraan je herkent dat er een tektonische plaatverschuiving plaats gaat vinden.

Trillingen. Ongemakkelijke frequenties. Spanningen. Iets wat vaak tot gevolg heeft: verandering. STOOM.

Dat moment is aangebroken voor de cryptomunten, bitcoin, blockchain, decentralisatie... Het maakt eigenlijk niet meer uit hoe je het noemt.

Wat we nu zien gebeuren is niets minder dan de geboorte van een compleet nieuw tijdperk, waarover anderen voor mij al veel vaker schreven. Wat niet finance aan het disrupten is, maar hiërarchie.

Zombie mammoet en geprogrammeerde intelligentie

Waar onze achterkleinkinderen geschiedenisles over zullen krijgen van een zichzelf bekostigende en zelf updatende vorm van geprogrammeerde intelligentie. Hoe weet je dat zo zeker Pim? Je bent zeker weer in dromenland beland? Beetje wel, maar kijk eens goed.

Een zombie mammoet van bijna 70.000 miljard dollar, een biljoen is een miljoen keer een miljoen-, de Federal Reserve, ofwel het continue zichzelf beademende schuldensysteem, zet op de één of andere manier alles op alles om een miertje van krap 400 miljard dollar buitenspel te zetten.

Bijna dagelijks lees ik hoe overheden van alles proberen om crypto's aan banden te leggen en hoe ze het richting criminaliteit willen duwen.

Nu ook weer in ons kleine kikkerlandje, Minister Weetikveel de Zoveelste van Rutte 36 vind er wat van, maar het is zo tenenkrommend, dat je dat gepruts en gestamel liever gelijk had over geslagen.

Dit terwijl het bijna flauw begint te worden om te beginnen over het feit dat alle oorlogsapparatuur ter wereld al decennia door diezelfde partijen (ja, ook de partijen die zorg zouden moeten dragen voor uw pension, uw zorg, uw kinderen, de mensheid, de aarde, kortom de toekomst) gecontroleerd worden.

Veel mensen willen dit niet horen, want het onderbreekt de realiteit. Dat kan niet. Dat terwijl het geen groot geheim meer is dat een hypotheek een regelrechte I.O.U. voor het leven is. Ergens weten we wel dat het niet klopt, maar we hebben het druk, we moeten van alles, hebben last van onze rug en moeten de kinderen nog van school op halen.

De waan van alledag en de bitcoin

Ondertussen draait de zorg overuren, is de politie onderbemand, kramen politici onzin uit en zeveren ze bij Nieuwsuur een eind heen over cybersecurity.

De waan van de dag maakt het haast onmogelijk om ook maar iets te veranderen aan die gekkigheid. We weten wel, maar; redenen, redenen, redenen.

En toen kwam in 2009 de Bitcoin op. Hij deed eerst maar heel weinig, het was maar een geintje, nerd geld.

In het 'geboorte blok' van de bitcoin zit een regel verstopt:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

3 januari 2009 is de geboorte datum van bitcoin en daarmee begon het fenomeen: een systeem wat vertrouwen kan beheren, een systeem van niemand en van iedereen, wat belangeloos het geldsysteem beheert. Mensen beheren dat geld systeem door een computer goed te laten draaien.

Bitcoin: Het gouden miertje waar de zombie mammoet zich zo druk om maakt, dat moet wel iets zijn. En warempel, het is niet één gouden miertje, maar nog één en nog één... en zo duizenden... maar dan zonder koningin.

Ook al is bitcoin vanuit het niets naar astronomische waarde gestegen, in verhouding tot de 70.000 miljard dollar Amerikaans staatsschuld is de gehele cryptomarkt een schijntje.

(bijna)
$70.000.000.000.000
vs
(bijna)
$400.000.000.000 (t.t.v. dit schrijven)

Dan tellen we de Europese en Aziatische schulden nog niet mee.

Ziet u, het is helemaal nooit de bedoeling dat die schulden ooit afbetaald raken. Het gaat om macht. Als je het hele geldsysteem in je macht hebt, heb je ook al het andere in de macht. Als er dan een bitcoin op komt die hiërarchie 'disrupt', dan gaat daar alle aandacht naar uit. Want er zijn geen bazen meer nodig.

En wat is nu het aller mooiste? Hoe hard ze bitcoin ook kapot willen maken, nog lukt het ze niet.

De gouden miertjes zijn tot nu toe ook van staal gebleken, ja een beerdiertje is er niets bij. Tot op de dag vandaag is bitcoin niet gekraakt...

Gebouwd voor de tijden en de ideale uitvlucht voor de komende generaties. Kloof gedicht. Past makkelijk een zombie mammoet in.

De docu "Where money comes from"

Eerdere bijdragen van Pim Piepers

Inschrijven nieuwsbriefLees meer over:
Bitcoin nieuwscryptomunten

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...