Deze Letse blockchainevangelist verdiende 450 miljoen dollar met bitcoins mijnen en bestiert zijn “Intel binnen crypto” vanuit Amsterdam

Hij heet Valery Vavilov, komt oorspronkelijk uit Letland en noemt zichzelf een blockchainevangelist. Het afgelopen anderhalf jaar verkocht hij meer dan honderd zogenaamde BlockBoxes, machines om slimmer en energiezuiniger bitcoins te mijnen. Kassa voor zijn Bitfury Group, dat grotere bedrijven helpt bij de ontwikkeling van hun private blockchain. Bitfury is een scale-up te noemen met vijfhonderd medewerkers verspreid over zestien vestigingen. Hoofdkantoor ligt aan de Amsterdamse Herengracht.

“Intel van crypto”

Een korte introductie: Bitfury wordt ook wel gezien als de “Intel binnen crypto”, als een van de grootste afnemers van chips om bitcoin mee te mijnen. Onder meer investeerders als Bill Tai, Lars Rasmussen (mede-oprichter Google Maps) en Glb Davidyuk van iTech Capital investeren in Bitfury.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het interessante is dat Bitfury naast het mijnen ook een belangrijke positie inneemt als blockchainontwikkelaar. Het bedrijf levert de volgende software:

BitFury is ook mede-eigenaar van Hut 8, een in Canada gevestigd mijnbouwbedrijf, en Emercoin, een vrij recente cryptomunt.

Interview Bitfury

Bitcoin Magazine NL sprak eerder deze maand met Danyil Poliakov, manager verkoop en analyse bij Bitfury.

Bitcoins mijnen

Terug naar de BlockBoxes, het bracht Vavilov en zijn vrinden maar liefst 450 miljoen dollar extra in het laatje de afgelopen twaalf maanden, zo weet Bloomberg te melden.
In een interview met het persbureau zegt Vavilov het volgende: “We kwamen tot het inzicht dat datacenters mobiel moesten zijn, daar lag de sleutel.”

Vavilov wijst op twee problemen in de markt: China knijpt het stroomnet af omdat de bitcoinmijnen in dat land teveel stroom verbruiken. Estland heeft haar positie als bitcoinmijnbouwhub verspeeld door met een eigen nationale cryptomunt te komen.

Opmars bitcoin

Een BlockBox heeft meer dan honderdduizend chips en Bitfury verkoopt miljoenen chips per jaar voor circa 5 dollar per stuk. Volgens Vavilov zijn meer dan 15 procent van alle beschikbare bitcoins met zijn chips geproduceerd. Hij heeft ook een eigen productiecomplex. Zo produceert hij duizenden bitcoins in landen als IJsland, Noorwegen, Canada en Georgië.

De ongelooflijke opmars van bitcoin in 2017 naar een niveau van 20.000 dollar per stuk heeft tot een goudkoorts geleid. De prijs van de machines om bitcoins te mijnen, steeg snel. Het Chinese Bitmain en Bitfury zijn marktleiders binnen deze markt. Marktanalisten verwachten dat de markt van mijnapparatuur alleen maar groter wordt. Zo zou de jaarlijkse verkoop van ASIC-gebaseerde blockchainchips in China leiden tot een markt van 28 miljard yuan ($ 4,4 miljard) in 2020. In 2013 was deze markt slechts 50 miljoen yuan groot.

Wereldverbeteraar

Vavilov ziet dat de markt zich focust op de cryptovaluta zelf, maar de ware groei zit in de (adaptatie van) blockchaintechnologie door de gevestigde orde. Een markt van ‘honderden miljarden dollars’ zal worden aangeboord. Vavilov zegt: “Nu al is 300 miljard dollar aan rijkdom in handen gekomen die niets geven om een privéjet of een luxe zeiljacht. Ze willen simpelweg dat de wereld verandert. Ik verwacht dat deze nieuwe crypto-elite de financiële wereld, maar ook de gezondheidszorg en het onderwijs sterk wil verbeteren.”

Bron: Bloomberg

Inschrijven nieuwsbriefLees meer over:
Bitcoin nieuwsBitfury

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Trump is niet meer anti-bitcoin en ‘kan ermee leven’

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zegt met bitcoin 'te kunnen leven'. Dat is een verandering...

Nieuws
Miljardenbedrijf Block maakt gigantische winst op bitcoin

Het door Jack Dorsey bestuurde miljardenbedrijf Block maakte een winst van 66 miljoen dollar op...

Nieuws
‘Zonder ETFs zou de bitcoin koers 20% lager staan’

Samson Mow, de oprichter van bitcoin-bedrijf JAN3, claimt dat de digitale munt zonder de Spot...

Ethereum Nieuws
Ethereum op de Drempel van $3,000: Supply Krapte en ETF Spanning!

Ether heeft een grote waardevermeerdering van bijna 30% van 6 februari tot 23 februari gezien,...

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Lees meer