‘Huidig banksysteem is een scam’ aldus lid Europees Parlement in 2013

Misschien heb je het filmpje de afgelopen dagen al wel voorbij zien komen in jouw Twitter feed: een speech tégen het traditionele financiële systeem. En indirect een speech vóór Bitcoin.

Het was Godfrey Bloom, lid van het Europees Parlement van 2004 tot 2014, die met gestrekt been in ging op het huidige bankenwezen. Zijn gepassioneerde toespraak van zo'n twee minuten is weer massaal gedeeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Banken en Bitcoin

De speech is afkomstig uit 2013, maar het verspreidt zich als een lopend vuurtje op Cryptotwitter, de verzameling cryptofanaten op het sociale medium.

Bloom verklaart dat alle banken failliet zijn. Op dat moment dat hij deze uitspraak deed, op 21 mei 2013, was Bitcoin $122 waard en was het nog vooral onder de techies en cypherpunks populair. Eigenlijk deed Bloom destijds al openlijk een roep naar iets als Bitcoin.

Inmiddels zijn we al weer heel wat jaren verder en is BTC meer dan $10.000 waard. Ook gaan de grote partijen zoals Fidelity en de Intercontinental Exchange (ICE) in zee met Bitcoin op het gebied van handel, opslag en verzekering van BTC.

In dezelfde periode zijn tal van banken, waaronder Deutsche Bank en Danske bank, verwikkeld in witwasschandalen van meerdere miljarden dollars. Negatieve rentes, quantitative easing, repo's zijn bijna de hoeksteen van het huidige monetaire beleid geworden.

Bloom zag het allemaal al aankomen. Maar wat vertelde hij destijds in 2013 allemaal? Waarom noemt hij het huidige bankensysteem een grote scam?

Banks are broke

Hieronder staan enkele quotes van de speech van Godfrey Bloom. Maar kijk vooral de zeer overtuigende speech in zijn geheel terug terug.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]“Alle banken zijn failliet. Bank Santander, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland ... ze zijn allemaal failliet. En waarom zijn ze blut? Het 'geen act van God'. Het is niet een soort tsunami. Ze zijn kapot omdat we een systeem hebben dat fractioneel bankieren heet. Dat betekent dat banken geld kunnen lenen dat ze eigenlijk niet hebben. Het is een crimineel schandaal en het gebeurt al veel te lang.[/penci_blockquote]

Hij vervolgt zijn rede met door aan te geven dat de meeste problemen beginnen bij politiek en centrale banken. Beide maken volgens Bloom deel uit van hetzelfde politieke systeem.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]We hebben te maken met vervalsing van geld, soms ‘quantitative easing’ genoemd. Maar met een andere naam is dit gewoon wel gewoon het kunstmatig bijprinten van geld. Als een gewone persoon dat deed, zouden ze hiervoor heel lang in de gevangenis moeten zitten. En toch doen overheden en centrale banken het geruime tijd.[/penci_blockquote]

Als je niet helemaal volgt waar dit over gaat, is de theorie van de Oostenrijkse School een echte aanrader.

'Buy Bitcoin, bye bankers'

Zonder dat Bloom het wist, deed hij een oproep naar Bitcoin. In Bitcoin kan niet zomaar geld gemaakt worden vanuit het niets. Er is ook geen centrale partij die dit tóch op de een of andere manier voor elkaar kan krijgen.

Bitcoin heeft te maken met een maximale hoeveelheid BTC die er in omloop komt. Er is ook geen bank in het spel die jouw geld voor jou bewaart en opnieuw (meerdere keren) kan uitlenen.

Daardoor heb je de garantie dat jouw BTC ook echt van jou is. Er is overigens wel inflatie is in Bitcoin, maar gaat deze iedere vier jaar door de helft.

Bij de halving van mei dit jaar, daalt de inflatie in Bitcoin voor het eerst die van de dollar en de euro (die is gesteld op 2%.) Op dit moment komen er ieder jaar 3,6% nieuwe Bitcoin in omloop, maar bij de halving halveert dit getal (logischerwijs).

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat mee over het nieuws, bitcoin en de monetaire economie.

Bonus

Arno Wellens is de afgelopen weken ook al bezig geweest om het functioneren de Deutsche Bank uit te leggen. Bij Café Weltschmerz heeft hij inmiddels al drie delen gemaakt waarin hij stap voor stap uitlegt waarom er 'zieke koeien' op de balans staan bij de bank.

Lees meer over:
bankenBitcoin nieuwsBTC