Donald Trump, Goldman Sachs en de toekomst van bitcoin

Op 9 oktober heeft een delegatie van SolidX en Van Eck een meeting gehad met een nieuwe commissaris van de Securities and Exchange Commission (SEC), zo maakte de SEC bekend in een publicatie. Tijdens de vergadering is wederom de voorgestelde Bitcoin-ETF van SolidX en Van Eck gepresenteerd aan de SEC, de Amerikaanse toezichthouder die de aanvraag goed moet keuren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op 1 augustus is al een vergelijkbare ontmoeting geweest met de SEC, maar ditmaal dus speciaal voor nieuwe commissaris Elad Roisman. Een week na die eerdere meeting maakte de SEC bekend dat zij de beslissing over de Bitcoin-ETF hebben uitgesteld. In die bekendmaking gaven zij 30 september aan als nieuwe deadline voor de beslissing. Op 20 september volgde de mededeling dat de beslissing wederom is uitgesteld, ditmaal tot 29 december. Ook dan kunnen zij de keuring voor een laatste maal uitstellen tot februari 2019.

SolidX van Eck Bitcoin-ETF

De SolidX van Eck Bitcoin-ETF is tot nu toe de enige Bitcoin-ETF die daadwerkelijk bitcoin aan zal houden als onderpand. Dat is een van de redenen waarom de SEC het meest geneigd zal zijn deze Bitcoin-ETF wel goed te keuren en andere Bitcoin-ETF’s niet. Andere voorgestelde Bitcoin-ETF’s doen dat namelijk niet, zij zullen enkel bitcoin op papier verhandelen. Een punt dat SolidX en van Eck dan ook graag nogmaals uit wilden leggen aan de nieuwe SEC commissaris.

Daarnaast is VanEck een van de meest gevestigde namen gekeken naar partijen die ETF’s uitgeven. Tevens een reden waarom deze Bitcoin-ETF een grotere kans maakt om door de SEC goedgekeurd te worden. Ook het feit dat enkel grotere partijen, lees institutionele beleggers, in de Bitcoin-ETF mogen investeren zou de SEC over de streep moeten trekken tot goedkeuring. Kleine speculanten krijgen hiermee geen kans.

SEC-benoemingen

Elad Roisman is in september officieel benoemd tot vijfde SEC-commissaris, de vierde benoemd door president Donald Trump, en daarmee is het SEC-team nu compleet. Een van de andere benoemingen door Trump, Hester Pierce, is openlijk pro-bitcoin. Na een recente afwijzing van een Bitcoin-ETF uitte zij haar ongenoegen aangaande afwijzing.

Het gerucht gaat dat de jonge Roisman, hij is pas 37 jaar, net als collega Pierce pro-bitcoin is. Eerder werkte Roisman bij de New York Stock Exchange. Als chief counsel bij de U.S. Senate Committee on Banking, Housing, and Urban Affairs speelde hij een belangrijke rol in de ontwikkeling van wetgeving rondom het terugdraaien van de Dodd-Frank Act uit 2010.

Transparantie middels innovatie

De Dodd-Frank Act stelde zichzelf onder meer tot doel de financiële stabiliteit In de VS te vergroten door het financiële systeem doorzichtiger te maken. Roisman is met andere woorden niet voor het transparanter maken van het financiële systeem middels verstikkende regelgeving, maar kijkt liever naar innovatie om een oplossing te bieden voor de afwezigheid in transparantie in het huidige financiële systeem. Dat is ook terug te zien in zijn tijd als raadsman van voormalig SEC-commissaris Daniel Gallagher, die pleitte voor kleine bedrijven en fintech-innovatie.

Een andere benoeming tot commissaris van de SEC door president Trump is Robert J. Jackson Jr. Deze professor is gericht op corporate governance en het gebruik van geavanceerde data science-technieken om de transparantie op effectenmarkten te verbeteren. Hij was de oprichter van het Data Lab van Columbia Law School, waar geavanceerde technologie werd gebruikt om de betrouwbaarheid van bedrijfsinformatie te onderzoeken.

Bitcoin-ETF geen zekerheid

Als laatste nog voorzitter Jay Clayton, die in 2017 ook al door Trump werd aangesteld. Hoewel kritisch in zijn rol als voorzitter staat hij positief ten opzichte van innovatie, waar cryptovaluta toch zeker onder geschaard mag worden. Daarmee zijn dus vier van de vijf commissarissen bij de SEC nu benoemd door president Trump en de vijfde zal in december plaats maken voor een nieuwe commissaris, tevens benoemd door Trump.

Drie daarvan staan nu al positief ten opzichte van een Bitcoin-ETF of zijn gericht op het verbeteren van transparantie in financiële markten middels data en innovatie en niet middels verstikkende regelgeving. Opvallend aangezien AI en cryptovaluta daar perfect binnen passen. Het geeft niet aan dat een Bitcoin-ETF een zekerheid is, maar wel dat de SEC open staat voor die innovatie.

Donald Trump en bitcoin

Steve Bannon heeft er bijna persoonlijk voor gezorgd dat Donald Trump de presidentsverkiezingen van 2016 won. Vervolgens was hij gedurende de eerste zeven maanden van Donald Trump’s presidentschap hoofd strategie in het Witte Huis. Naast zijn ervaring in de politieke arena heeft Bannon flink wat ervaring in de bankensector. Hij was eerder investeringsbankier en vervolgens vice-president bij Goldman Sachs. In juni schreef de New York Times:

“Stephen K. Bannon, 10 months removed from the job of chief strategist to President Trump and five months after his ouster from the arch-conservative news site Breitbart News, is betting that Bitcoin and other cryptocurrencies can disrupt banking the way Mr. Trump disrupted American politics”

Gary Cohn, voormalig COO en president van Goldman Sachs, liet de baan als CEO van Goldman Sachs schieten om hoogste economisch adviseur van Donald Trump te worden. Een baan die hij in maart liet schieten om zijn eigen digitale bank te starten.

Cohn gaf toen aan: “I do think we will have a global cryptocurrency at some point where the world understands it and it’s not based on mining costs or cost of electricity or things like that. It will be a more easily understood cryptocurrency. It will probably have some blockchain technology behind it, but it will be much more easily understood how it’s created, how it moves and how people can use it”

Ook een grote steun voor president Trump was multimiljardair Peter Thiel, samen met Elon Musk medeoprichter van betalingsdienst PayPal en een van de allereerste investeerders in Facebook. Zijn Founders Fund, het in San Francisco gevestigde bedrijf dat bekend staat om vroege investeringen in SpaceX en Airbnb, koopt al een tijd actief bitcoin aan. Thiel steunde in verkiezingsstrijd om het Amerikaanse presidentschap Donald Trump, voor wie hij nog steeds als adviseur werkzaam is. Hij gaf in maart dit jaar dit interview voor The Economic Club of New York:

Een president met machtige vrienden die er bepaalde visies op nahouden en de macht om alle posities te vergeven binnen de Amerikaanse toezichthouder de SEC mag een sturende kracht heten. Is daarmee de goedkeuring van een Bitcoin-ETF een zekerheid? Allerminst. Maar het heeft er alle schijn van.

Bronnen: CCN, SEC, New York Times, Bloomberg

Foto: Flickr

Inschrijven nieuwsbrief


Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

chainlink Nieuws
Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

Lees meer