Duitse politie neemt 25 miljoen euro aan Bitcoin (BTC) in beslag

De Duitse politie heeft 25 miljoen euro aan Bitcoin (BTC) en Bitcoin Cash (BCH) in beslag genomen. De cryptovaluta is afkomstig van één van de oprichters van de illegale streamingdienst movie2k.to.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoins afstaan

De website is al in 2013 gesloten vanwege grootschalige inbreuk op auteursrechten. De twee mannen zijn dan ook aangeklaagd wegens het illegaal verspreiden van 880.000 tussen eind 2008 en begin 2013.

Ze stonden aan het roer van een streamingdienst, dus gebruikers hoefden geen bestandjes te downloaden. Een van de twee verdachten, de programmeur achter de dienst, zit al sinds november 2019 in voorarrest. De tweede man is nog voortvluchtig.

Inkomsten naar Bitcoin en vastgoed

De autoriteiten in Dresden in de deelstaat Sachsen hebben een deal gemaakt met de eerste verdachte. Ze hebben namelijk 25 miljoen euro aan Bitcoin en Bitcoin Cash in beslag genomen.

Het duo heeft namelijk de inkomsten uit advertenties en abonnementen omgezet in Bitcoin. In 2012 stond de koers van Bitcoin nog zéér laag. In december 2012 was de prijs van 1 BTC slechts 13 dollar.

De programmeur heeft naar eigen zeggen op deze manier maar liefst 22.000 Bitcoins verworven. Een deel daarvan heeft hij aangewend om diverse vastgoedobjecten te kopen in de regio Berlijn.

Hij staat ook onder verdenking van het witwassen van gelden via zijn vastgoedactiviteiten. Het traceren van de Bitcoin is het gezamenlijke werk van de Duitse federale politie en de FBI.

Ze maken gebruik van software die transacties op de bitcoin blockchain kan afspeuren en kan koppelen aan iemands identiteit. Dat is een lastig klusje en lukt overigens niet altijd.

Bekentenis

De Bitcoins zijn in beslag genomen als schadevergoeding voor de vervroegde vrijwillige vrijlating van de verdachte. De programmeur heeft namelijk bekend en helpt de autoriteiten nu bij het opsporen van de tweede verdachte. Dit is namelijk nog spoorloos.

Volgens het Duitse zakenblad Der Spiegel was movie2k.to samen met kino.to en neu.to de grootste streamingsites van illegale films.

In 2012 is de oprichter van kino.to veroordeeld tot een gevangenisstraf van vierenhalf jaar.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCDuitsland

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...