Bank of England-bestuurder: ‘Digitale wereldmunt moet dollar vervangen’

Een digitale wereldmunt moet de Amerikaanse dollar op termijn gaan vervangen als ’s werelds reservemunt. Mark Carney, bestuurder van de Bank of England hield tijdens een bijeenkomst van centrale bankiers in de Amerikaanse staat Wyoming zijn toehoorders voor: ‘De dollar destabiliseert onze wereldeconomie’.

Is dit goed nieuws voor bitcoin (BTC)? Volgens haar adepten wel. En ook een vergelijking met Libra, de geplande digitale munt van o.a. Facebook, is snel gemaakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wereldeconomie en dollar

Fikse kritiek dus van één van de trouwste bondgenoten van de VS op politiek en financieel gebied. Carney gooit de knuppel in het hoenderhok en stelt dat het ‘huidige monetaire systeem’ een reset nodig heeft, een van de argumenten die de Nederlandse goudexpert Willem Middelkoop al een tijd tentoonspreidt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Mark Carney, bestuurder Bank of England”]De economische onzekerheid groeit, net zoals het protectionisme van grote staten. Wet – en beleidsmakers hebben te weinig ruimte om deze negatieve schokken een halt toe te roepen. Het is deze mix aan factoren waardoor het deflatiegevaar in de wereldeconomie toeneemt. Wat moeten we daar aan doen?[/penci_blockquote]

De oplopende handelsspanningen tussen de VS en China en de negatieve rentes op bijvoorbeeld Zwitserse en Duitse staatsobligaties zijn enkele signalen die deze discussie voeden.

Bitcoin-adepten zijn er als de kippen bij om de uitspraak van Carney hun kant op te ‘framen’.

‘Bitcoin kan cash vervangen’

Wat is de positie van bitcoin in dezen? Het is door Satoshi Nakamoto bedacht als peer-to-peer digitale cash en die lijn wordt door de ‘core’ ontwikkelaars ook als zodanig doorgetrokken.

Binnen dit segment van de bitcoin community is dat een harde lijn: bitcoin is digitale cash en is geen digitale vorm om vermogen in op te slaan, als ware digitaal goud. Allereerst om de munt en het netwerk andere kenmerken heeft dan goud.

Interessant in deze: de hoofdeconoom Andrew Haldane van de Bank of England stelde eerder dit jaar dat ‘bitcoin cash geld kan gaan vervangen’. Volgens hem gaan er nog wel tientallen jaren overheen voordat zo ver is.

Millennials

Raoul Pal, ooit een verkoopdirecteur bij Goldman Sachs en oprichter van Real Vision, koppelt de woorden van Carney – de wens van een nieuw monetair systeem – ook aan de kenmerken die bitcoin én goud hebben. Namelijk in eerste instantie als ‘store of value’, als een oppotmiddel in economisch onzekere tijden.

Temeer omdat de voorraad BTC waarschijnlijk niet veel in beweging komt, wat juist weer een kenmerk moet zijn voor een ‘regulier’ betaalmiddel.

In een podcast met Stephen Livera ging Pal uitvoerig in waarom hij denkt dat bitcoin en andere cryptomunten aan aantrekkelijkheid winnen. Hij zoekt de verklaring in een generatieverschil tussen de babyboomers en de millennials.

Die laatste groep (geboren tussen 1980 en 2000, red) ziet niets in financiële producten met een tijdspanne van tien tot twintig jaar. Daarbij komt dat aandelen en vastgoed in een ‘bubbel’ zitten en je inteert op je vermogen zodra je geld steekt in staatsobligaties.

Volgens Pal kan bitcoin als netwerk en waardemiddel dienen als de ruggengraat van een nieuw financieel systeem. Het kopen van BTC op dit moment is als het kopen van aandelen en obligaties in 1982, toen deze op hun dieptepunt zaten.

In diezelfde podcast benadrukt Pal dat het in de cryptomarkt géén zero-sum game is. Hij ziet ruimte voor een variatie aan cryptomunten zoals we ook zien in de edelmetalenmarkt. Daarmee breekt hij onbewust voor ethereum en de decentrale finance initiatieven die op deze ‘wereldcomputer’ gebouwd worden.

Bitcoin koers

Bitcoin (BTC) staat op moment van schrijven op een koers van $10.101 bij Bitstamp. Diverse altcoins zoals Cardano (ADA), Ontology (ONT) en Dogecoin (DOGE) staan 6 tot 8 procent in de plus ten opzichte van BTC.

Bron: Bloomberg

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslibra

  By Wessel Simons

  Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  “Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

  De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

  Bitcoin whales Nieuws
  Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

  Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

  Nieuws
  Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

  De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

  Nieuws
  Bitcoin koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Bitcoin blijft in 2024 doorknallen. De prijs per BTC staat voor het eerst in ruim...

  Lees meer