Financiële waakhond Verenigd Koninkrijk: ‘Bitcoin en ethereum hebben geen regulering nodig’

De Financial Conduct Authority (FCA), de belangrijkste financiële waakhond van het Verenigd Koninkrijk, geeft te kennen dat bitcoin en ethereum geen regulering nodig hebben. Utility tokens en enkele stablecoins vallen wel onder toezicht van de FCA.

FCA neemt beslissing

Gisteren, op woensdag 31 juli, kondigde de FCA aan dat zij bitcoin en ethereum niet gaat reguleren. De FCA kwam met die verklaring, in een document met de titel “PS19/22: Guidance on Cryptoassets”. Het bevat een nieuwe versie van een crypto-asset consultatie paper. Dat paper werd eerder dit jaar, in januari, beschikbaar gesteld voor commentaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het document maakt duidelijk dat de FCA bitcoin en ethereum ziet als “exchange tokens”. Deze zijn “meestal gedecentraliseerd en worden voornamelijk gebruikt als ruilmiddel”. Volgens de FCA vallen digitale valuta als bitcoin en ethererum daardoor niet onder de regelgevende bevoegdheid van de FCA.

Regulering voor stablecoins en utility tokens

De financiële waakhond gaf daarnaast aan dat zowel security tokens als utility tokens wel onder het toezicht van de FCA valt. Wanneer de FCA op gegeven moment regulering daarvan tot prioriteit maakt kan het zijn dat deze tokens aan regulering moet gaan voldoen. Volgens de FCA staan security tokens gelijk aan effecten zoals aandelen en schuldinstrumenten. Het document vermeldt ook dat de utility tokens gereguleerd kunnen worden wanneer ze binnen classificatie van e-money vallen. Dezelfde logica geldt voor stablecoins, hoewel de FCA duidelijk maakt dat niet alle stablecoins onder de definitie van e-money vallen.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]”Elke token dat geen security token of e-money token betreft is ongereguleerd. Marktdeelnemers moeten er echter rekening mee houden dat bepaalde activiteiten die gebruik maken van tokens toch gereguleerd zijn, bijvoorbeeld wanneer ze gebruikt worden om gereguleerde betalingen te vergemakkelijken”[/penci_blockquote]

Wat betekent dit voor crypto service providers?

In zijn algemeenheid weerspiegelt het document bijna alle regels die zijn voorgesteld in het raadplegingsdocument CP19, dat eerder dit jaar beschikbaar is gesteld voor commentaar. De FCA laat weten dat het 92 reacties op het document heeft mogen ontvangen. De meerderheid van de reacties bleken voorstander van de voorstellen in het document.

Ook niet gek, aangezien het document meer duidelijkheid biedt voor de indeling van digitale activa onder bestaande categorieën. De regelgevende instantie adviseerde dat marktdeelnemers de richtlijnen gebruiken als eerste stap om te begrijpen hoe zij bepaalde crypto activa moeten behandelen. Definitieve uitspraken kunnen echter alleen van geval tot geval worden gedaan, aldus de waakhond.

Foto: Flickr / Crypto Dost