FIOD arresteert twee mannen vanwege witwassen met bitcoins

Twee mannen zijn aangehouden wegens het witwassen van geld door middel van bitcoin en andere cryptovaluta. Dat maakt de fiscale opsporingsdienst FIOD bekend.

Zaak 1: witwassen van 2 miljoen euro

In de eerste zaak is een 45-jarige man uit Naaldwijk gearresteerd. Hij is ervan verdacht om een bedrag van ruim twee miljoen euro te hebben witgewassen. De man viel op omdat hij met een cryptocreditcard grote aankopen deed.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de Belastingdienst waren de uitgaves niet in lijn met zijn aangegeven inkomen en vermogen. Ook nam de verdachte diverse grote opnames van contant geld op. De Nederlandse autoriteiten hebben onder meer beslag beslag op de volgende goederen:

Zaak 2: witwassen met Bestmixer.io

In de tweede zaak is er een 31-jarige man uit de provincie Groningen gearresteerd. Bovendien zijn twee handlangers ook voor verhoor aangehouden.

Het trio zou voor 100.000 euro aan gelden hebben witgewassen. Daarbij is gebruik gemaakt van de Bestmixer.io service, die in mei 2019 offline is gehaald.

De FIOD kon door middel van het gebruikte bitcoinadres het IP-adres van de verdachte identificeren. De opsporingsinstantie vermoedt dat de mixservice is gebruikt om inkomsten te verhullen en wit te wassen. Bij de inval is er beslag gelegd op administratie, computers, smartphones, USB-sticks en harde schijven.

De FIOD is de bovenstaande verdachten op het spoor gekomen door hun eerdere onderzoek naar Bestmixer.

De Nederlandse autoriteiten werken met buitenlandse autoriteiten samen om fiscale criminaliteit en witwassen op te sporen.

Bitcoin mixen

Wat houdt het mixen van bitcoin ook alweer in?

Door “mixing” komt een bitcoin transactie in een grabbelton van bitcoin transacties. Daardoor is de uiteindelijke ontvanger van een bitcoin lastiger te traceren. Dat betekent niet dat degene ontraceerbaar is.

Meer kennis over de volatiele cryptomarkt leer je bij Yieldt. Crypto beheerd beleggen. Wij weten de Bitcoin Price Index te verslaan!

Bitcoin Magazine NL heeft de FIOD om een reactie gevraagd, maar deze wilden vanwege ‘opsporingsbelang’ de beide zaken niet nader toelichten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwswitwassen

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...