Cryptobeurs aangeklaagd voor $150 miljoen wegens 'manipulatie bitcoin prijs'

Cryptobeurs aangeklaagd voor $150 miljoen wegens 'manipulatie bitcoin prijs'

De Amerikaanse cryptobeurs FTX heeft een rechtszaak aan haar broek wegens vermeende manipulatie van de bitcoin prijs. Medewerkers van de beurs zouden hebben geprobeerd om de bitcoin future prijs op Binance te manipuleren met een 'aanval' vanuit meerdere accounts. Alameda Research, eigenaar van de beurs, ontkent de beschuldiging en spreekt van 'laster'.

'Bitcoin prijsmanipulatie'

Een groep gedupeerden onder de naam Bitcoin Manipulation Abatement LLC heeft een rechtszaak aangespannen waarin ze een schadevergoeding eisen van maar liefst $150 miljoen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

FTX is een bitcoin futures beurs in het leven geroepen door brokersfirma Alameda Research, die onder meer optreedt als market maker om te zorgen voor liquiditeit op beurzen. Saillant detail is dat FTX en Alameda dezelfde CEO hebben.

Tegen deze persoon en enkele medewerkers is de aanklacht gericht en deze aanklacht luidt in het kort: het moedwillig manipuleren van de bitcoin prijs op Binance.

In de aanklacht is te lezen dat beide pogingen om de prijs te manipuleren zijn gedwarsboomd door het surveillance systeem van Binance, bedoeld om 'verdachte' orders te onderscheppen.

Binance

Ook de CEO van Binance, Changpeng 'CZ' Zhao, mengde zich op Twitter na het voorval. Volgens 'CZ' was er sprake van 'een market maker van een kleinere future exchange' die getracht heeft om de futures prijs 'aan te vallen'.

De poging was niet succesvol: de 'aanvaller' en niet de andere handelaren zijn het slachtoffer geweest van deze actie, zo tweette hij.

Vervolgens stuurde 'CZ' nog een tweede update de ether in. Deze keer zegt hij: ‘We hebben overlegd met deze klant. Dit was een incident, vanwege een verkeerd ingestelde parameter van hun kant. Dit was geen bewuste actie. Zand erover'.

Ontkenning

Maar het incident is in de ogen van andere betrokkenen nog niet afgedaan. Ze nemen de 'aanval' dermate serieus op dat het een rechtszaak waard is. In hun ogen is er geen sprake van een incident.

In de aanklacht is onder meer te lezen dat 'meerdere brokeraccounts ingezet om een aantal illegale handelingen op de bitcoin spotmarkt en futuremarkt uit te voeren'. Daarnaast zou FTX en de OTC desk van Alameda grote hoeveelheden geld versturen, wat zonder aparte licentie strafbaar is.

Alameda Research ontkent in een verklaring in alle toonaarden.

De aanklacht is in hun ogen 'doordrenkt met lachwekkende onnauwkeurigheden, onder meer over het hele bedrijfsmodel van Alameda. Deze trol heeft geen enkel bewijs geleverd en kán ook geen enkel bewijs leveren wat wij fout gedaan moeten hebben'.

Fud of niet?

Op Cryptotwitter is men er ook niet over uit wie het bij het rechte eind heeft. Sommigen zien de aanklacht als 'Fud', terwijl anderen spreken over een 'schande'. Volgens de populaire Bitlord verbaast het hem niet.

Binance wilde niet reageren tegenover Decrypt op het verhaal.

Lees meer over:
Bitcoin Binance futures rechtszaak

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties