Globale dekking voor Bitcoin via Blockstream satelliet-netwerk

Het Bitcoin netwerk is nu over vrijwel de hele wereld via satelliet te bereiken dankzij een nieuwe Blockstream satelliet, zo maakte het Bitcoin-bedrijf maandag bekend. Het totale aantal satellieten waarmee het Bitcoin netwerk beschikbaar wordt gesteld is daarmee toegenomen tot vijf stuks die gezamenlijk een bijna globale dekking bieden. Behalve het ontvangen en verzenden van Bitcoin heeft Blockstream via het Lightning Network ook een anonieme berichtenservice geïmplementeerd.

Bitcoin in space

Sinds de zomer van 2017 is Blockstream begonnen met het opzetten van een globaal satellietnetwerk om daarmee het Bitcoin-netwerk uit te breiden en wereldwijd toegankelijk te maken. Door de succesvolle toevoeging van de vijfde satelliet die boven Azië en de Stille Oceaan zweeft is de dekking van de Blockstream satellieten inmiddels bijna globaal te noemen: boven Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Afrika en nu dus ook Azië en Australië zweven inmiddels satellieten die toegang geven tot het Bitcoin netwerk. Alleen Groenland en Antarctica vallen vooralsnog buiten de boot.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Geen internet

Het doel is om de beschikbaarheid van Bitcoin wereldwijd te vergroten en zelfs in afgelegen plekken waar geen internetverbinding is beschikbaar te maken. De satellieten staan zelf in contact met het Bitcoin netwerk en geven het signaal door aan de gebruikers van de satelliet. Gebruikers hoeven dus zelf niet over een internetverbinding te beschikken om transacties te kunnen maken, maar kunnen via één van de satellieten contact maken door middel van een relatief goedkope satelliet-antenne en USB-ontvanger.

Overal Bitcoin

Het satellietnetwerk van Blockstream biedt legio aan mogelijkheden. Zo is het door middel van de satellieten bijvoorbeeld mogelijk om midden in de woestijn met een satellietschotel en stroom uit zonnepanelen naar Bitcoins te minen, omdat je niet langer gebonden bent aan de bestaande internet-infrastructuur. Ook andere afgelegen gebieden waar het internet nauwelijks beschikbaar is worden hierdoor ontsloten, en dat kan voor de lokale bevolking een grote impact hebben. Het satellietnetwerk kan daarnaast ook van belang zijn voor mensen voor wie het lokale internet extra risico met zich meebrengt, zoals het geval is in sommige meer autoritaire staten. Hoewel het internet nog via Internet Service Providers (ISP) te censureren valt is dat bij een satellietverbinding natuurlijk een stuk moeilijker. Bitcoin-gebruikers zijn dus dankzij de Blockstream-satellieten niet meer afhankelijk van het internet om Bitcoin te gebruiken.

Lightning Network

Behalve een nieuwe satelliet heeft Blockstream ook nieuwe Lightning Network-functionaliteit aan de satellieten toegevoegd. Zo zal het vanaf januari mogelijk worden om via de satellieten een Lightning Network-kanaal te openen waarmee anonieme en cryptografisch versleutelde berichten wereldwijd kunnen worden verstuurd. Daarmee biedt het dus niet alleen oncensureerbare transacties maar ook de mogelijkheid tot oncensureerbare, anonieme en ontcijferbare wereldwijde communicatie. Het gebruikt daarvoor hoogwaardige encryptie en ‘onion routing’, dat ook bekend is van het TOR-netwerk (TOR = The Onion Router). Een wereldwijde anonieme berichtenservice kan voor veel mensen van levensbelang zijn maar overheden zullen het vermoedelijk beschouwen als een doorn in het oog.

Blockstream

Blockstream is één van de voornaamste bedrijven dat ontwikkeld aan en op de Bitcoin blockchain. Het werd in 2014 opgericht door Adam Back en telt een aantal noemenswaardige Bitcoin Core ontwikkelaars tot haar gelederen zoals Peter Wuille en Gregory Maxwell. Het streven van Blockstream is om diensten te ontwikkelen en aan te bieden die gebruik maken van het Bitcoin netwerk om daarmee de algehele groei van Bitcoin te bevorderen. Het richt zich vooral op manieren om de technologie en infrastructuur te verbeteren om daar een graantje van mee te pikken en tegelijkertijd de weg vrij te banen voor anderen. Blockstream is onder andere bekend van Bitcoin-innovaties zoals Segwit, Lightning Network en het Liquid Network.