Goldman Sachs gaat overstag: bitcoin is geld!

Cryptovaluta’s kelderden vandaag wederom na berichten uit de VS dat Zuid-Korea de handel in cryptovaluta’s zou willen verbieden.

Vanuit Zuid-Korea zelf was de toon anders.
Een woordvoerder van de president stelde dat een (tijdelijk) handelsverbod een van de voorstellen was waaraan werd gewerkt. Daar zou nog geen sprake van zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Regulatie

De Zuid-Koreaanse wil namelijk graag de markt reguleren en is op zoek naar manieren om dit te bewerkstelligen.
In principe dus goed nieuws voor de cryptogemeenschap daar het een volwassenwording van de markt betreft.
Toch lijkt de markt het anders te interpreteren en gaat hard onderuit. Gekleurde berichtgeving omtrent helpt niet bepaald mee.

De berichtgeving op twitter spreekt boekdelen. Een gevalletje fake news?

Terwijl dit de werkelijkheid betreft:

In de toekomst zullen er meerdere overheden volgen om de markt te reguleren. Enkel om een aandeel te kunnen nemen in de cryptohype mag al een goede reden heten om de markt tot regulatie te dwingen.

Zoals gezegd: in principe prima ontwikkelingen.

Goldman Sachs

Zakenbank Goldman Sachs kwam ondertussen met een nieuw rapport, getiteld “Bitcoin as Money”, waarin zij het potentieel van bitcoin ditmaal wel onderschrijft.

In oktober gaf zij juist nog aan dat het niet het ‘nieuwe goud‘ betreft.

Bitcoin wordt door veel marktkenners het digitale goud genoemd, omdat het een eindig aanbod kent en op sommige momenten van geopolitieke spanningen een prijsstijging laat zien.
Net als goud zou het daarmee een veilige haven zijn in onzekere tijden.

Daarover was de bank het niet eens. Volgens de Goldman-analisten wint goud het van bitcoin wanneer gekeken wordt naar de belangrijkste kenmerken van geld.
Zo is goud veiliger dan bitcoin omdat digitale portefeuilles kwetsbaar zijn voor van hack-aanvallen.
Ook zijn de risico’s op het gebied van regulering groot voor digitale munten. Cryptomunten zijn niet het nieuwe goud ondanks hun recente populariteit, concludeerde de bank.

Ommekeer

Analist Zach Pandl van Goldman Sachs erkent nu dat de vraag naar cryptocurrencies gerelateerd kan zijn aan ‘ontevredenheid’ met gereguleerde geldsystemen en besprak het potentieel van bitcoin als een vorm van geld.
Pandl ziet ook bewijs van een klassieke speculatieve zeepbel. Cryptovaluta’s kennen daarbij volgens hem als geld zijnde op de lange termijn een laag rendement. Dit ondanks huidige hoge rendementen.

Zach Pandl: “Digital currencies should be thought of as low/zero return or hedge-like assets, akin to gold or certain other metals”

Opvallend.

Bronnen: Barrons, Forbes, Financieel Dagblad, CNBC

Foto: Flickr / futureatlas.com