Grootste alarmsignaal dreigt af te gaan, bitcoin een goede vluchthaven

De financiële markten zetten zich schrap voor een recessie, zo schrijft het FD. Een prima moment om in bitcoin te stappen als ultieme hedge.

Alarmsignaal

Terwijl de aandelenmarkten bezig zijn aan hun langste stijging ooit, de wereldeconomie in een degelijk tempo groeit, huizen weer richting recordprijzen gaan en de werkloosheid daalt, dreigt op de markten het alarmsignaal af te gaan dat sinds de jaren ’60 met succes alle recessies heeft voorspeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat alarmsignaal draait om de rentetarieven die de Amerikaanse overheid moet betalen op staatsobligaties. In een normale markt moet de schatkist meer rente voldoen naarmate het voor een langere periode geld wil lenen. Maar in uitzonderlijke gevallen wordt dat patroon doorbroken en zijn korte leningen duurder dan langere. Deze zogeheten omgekeerde rentecurve geldt als voorspeller van een mondiale recessie. En hij staat nu weer voor de deur.

Crisis in de maak

De Amerikaanse tweejaarsrente is tot vlak bij het niveau van de tienjaarsrente is gestegen. Gisteren bedroeg het gat nog een schamele 19 basispunten. Afgelopen december werd er ook al gewaarschuwd, toen het verschil nog 52 basispunten was.

De situatie is dus enkel verslechterd. Huidige 19 basispunten is het kleinste verschil sinds 2007, toen de omgekeerde rentecurve de voorbode was van de kredietcrisis die een jaar later zou uitbreken.

Han de Jong, hoofdeconoom van ABN Amro: “Dit is een signaal dat je serieus moet nemen. Het is een goede voorspeller van conjuncturele problemen. Obligatiemarkten zijn goed in het vroeg herkennen van een economische neergang”

In 2008 volgde de kredietcrisis nadat de lange rente onder de korte rente was gedoken. In 2001 was er de dotcomcrisis, in 1990 de olieprijsrecessie enz. De laatste zeven recessies sinds de jaren ’60 werden voorafgegaan door een omgekeerde rentecurve.

In de markt wordt erop gerekend dat omkering van de rentecurve begin volgend jaar zal gebeuren. Dat lijkt overeen te komen gekeken naar de ontwikkelingen afgelopen maanden. Dan duurt het in de regel nog 6 tot 24 maanden voordat de recessie daadwerkelijk toeslaat.

Bitcoin een goede hedge

Het probleem? Schulden, schulden en nog eens schulden. Deze recessie zal de vorige overtreffen in schaal, zoals tot nu toe immer het geval. Een wereldwijde schuldsanering lijkt zo goed als onvermijdelijk.

Voormalig Facebook executive Chamath Palihapitiya was een van de eersten die flink investeerde in bitcoin. Samen met twee andere bekenden in “The Valley”, waarvan hij de namen niet mag noemen, hadden ze samen op een gegeven moment (2013) 5 procent van de totale bitcoins in omloop in handen. De gemiddelde prijs die hij heeft betaald ligt rond de honderd dollar.

Palihapitiya: “Het draait nu om vertrouwen. Bitcoin kent nog geen werkelijk nut, aangezien het als betaalmiddel tekort schiet. Maar het is een fantastische fundamentele hedge en oppotmiddel tegen autocratische regimes en bankinfrastructuren waarvan we weten dat het niet strookt met hoe de wereld zou moeten werken. Men kan geen centrale banken hebben die constant geld printen. Bitcoin betreft een actief dat volledig los staat van dit systeem”

Volgens Palihapitiya is het hiernaar gekeken verstandig om zeker 1 procent van ieders portfolio in bitcoin te hebben belegd als ultieme hedge tegen de huidige financiële infrastructuur en het systeem.

Binnen de komende drie jaar voorspelt Palihapitiya een prijs rond de 100.000 dollar per stuk. In de komende twintig jaar ziet hij de bitcoin zelfs richting het miljoen gaan. Eenieder zou volgens de voormalig Facebook exec dus gekeken naar iedere 100 dollar 1 dollar in het actief moeten beleggen.

Bronnen: FD, IEX, Das Kapital, BNR

Foto: Flickr / Marco Verch

Inschrijven nieuwsbrief