‘Bitcoin prijs daalde 22% sinds 12 november en hedgefondsen zaten short’

Hedgefondsen speculeerden eerder deze maand op een lagere bitcoin (BTC) koers, zo blijkt uit cijfers van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), geaggregeerd door The Block Crypto. De onderzoekers hebben niet alleen de cijfers van Bakkt en CME in het onderzoek meegenomen, maar ook de bitcoin opties van het Nederlandse Deribit.

Bitcoin (BTC) futures

Hedgefondsen zijn typisch beleggingsfondsen die van alle markten thuis zijn. Hun doel is geld verdienen, ongeacht of de koers stijgt of daalt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op de cryptomarkt zijn er diverse mogelijkheden om de markt te verslaan. Zo is speculatie op een hogere of lagere koers mogelijk met een future of optie.

Daarbij is het gebruik van een hefboom (‘leverage’) zeer gebruikelijk. Bij een hefboom van vijf wordt er bij één bitcoin inleg vier bitcoin bijgeleend.

Zodra de koers daalt, reageren handelaren door het openen van een ‘short’ positie. Timing is daarbij doorslaggevend.

Kijken we naar de koers van de afgelopen twee weken, dan is er sprake van een correctie. In absolute zin heeft de koers $2.000 ingeleverd, in relatieve zin dipte de prijs met ruim 22%

'Bitcoin prijs daalde 22% sinds 12 november en hedgefondsen zaten short'

Bitcoin koers afgelopen twee weken (bron: Cryptocompare)

Uit de cijfers van The Block blijkt dat hedgefondsen veelal goed zaten door in de week van 12 november een short positie in te nemen. Sterker nog, het relatieve aantal ‘short’ posities was nog niet zo groot geweest onder hedgefondsen die met CME futures handelen.

Vaak zijn deze hedgefondsen pure cryptospelers die andere markten zoals aandelen of vastgoed links laten liggen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een assetmanager die vaak meerdere markten onder zich heeft.

Deze groep speculeert in absolute zin veel minder op de cryptomarkt dan actieve beleggingsfondsen.

'Bitcoin prijs daalde 22% sinds 12 november en hedgefondsen zaten short'

Bron: The Block Crypto

Bron:

'Bitcoin prijs daalde 22% sinds 12 november en hedgefondsen zaten short'

Volgens onderzoeker Ryan Todd zijn de cijfers opvallend omdat het sentiment in het tweede kwartaal (de maanden april t/m juni) zeer positief was. En hedgefondsen een vrij neutrale positie innamen qua sentiment.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Dit is opmerkelijk omdat hedgefondsen in het tweede kwartaal een neutrale positie innamen, terwijl vermogensbeheerders en andere handelaren zwaar ‘long’ waren en andere handelaren netto short waren’. [/penci_blockquote]

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...