De 5 grootste Bitcoin complottheorieën: van de Illuminati tot het Tulip Trust van Craig Wright

Het Bitcoin saga is een verhaal vol mysteries. Sinds de persoon (of personen) achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto eind 2011 voor het laatst van zich liet horen zijn er talloze theorieën ontstaan over de identiteit van de anonieme bedenker(s) van Bitcoin, de oorsprong en het doel van het project. Hoewel het gangbare verhaal er één is van idealistische crypto-anarchisten en cypherpunks menen sommigen dat de werkelijke waarheid een stuk grimmiger zou kunnen zijn. Dit zijn vijf van de grootste complottheorieën omtrent Bitcoin:

1. Amerikaanse geheime diensten

Theorie: De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft Bitcoin gecreëerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de theorie zou de uitvinding van Bitcoin een machtsmiddel zijn van Amerikaanse geheime diensten en geheime backdoors (achteringangen) bevatten die door hen ingezet kunnen worden. Cryptografie is voor spionage doeleinden zeer belangrijk en de Amerikaanse NSA loopt met onderzoek op dit vlak voorop. Veel van de technologie achter cryptovaluta is dan ook gebaseerd op uitvindingen die oorspronkelijk door de NSA zijn gedaan. Het meest in het oog springende is het SHA-256 algoritme dat gebruikt wordt bij het minen naar bitcoins. Volgens aanhangers van deze complottheorie zou de NSA in staat zijn om dit algoritme te kraken en daarmee het gehele Bitcoin netwerk kunnen aanvallen. De theorie wordt verder versterkt door een officeel NSA document uit 1996 getiteld: “How to make a mint: The cryptography of anonymous electronic cash” waarin een systeem wordt beschreven dat verdacht veel op Bitcoin lijkt en waaruit blijkt dat de NSA zich inderdaad met vergelijkbare zaken heeft bezig gehouden.

Kaspersky & Escobar

Dan is er nog de claim van Natalya Kaspersky, bekend van Kaspersky antivirus en cybersecurity. Zij claimde tijdens een presentatie op een universiteit in St. Petersburg het volgende: “Bitcoin is a project of American intelligence agencies, which was designed to provide quick funding for US, British and Canadian intelligence activities in different countries. The technology is ‘privatised,’ just like the Internet, GPS and TOR. In fact, it is dollar 2.0. Its rate is controlled by the owners of exchanges“. En er zijn de vorig jaar verschenen memoires van Roberto Escobar, broer van de overleden drugsbaron Pablo Escobar. In dit boek vertelt hij dat hij ooit contact heeft gehad met een NSA medewerker die hem vertelde Satoshi Nakamoto te zijn en dat Bitcoin was opgezet om te falen. Als reactie lanceerde Roberto Escobar zijn eigen variant van Bitcoin dat hij Dietbitcoin noemde. Van die plannen is overigens niet veel terecht gekomen.

Tegenargumenten

Hoewel het inderdaad zo is dat SHA-256 een uitvinding is van de Amerikaanse geheime diensten bestaat het al geruime tijd en is het tot nu toe nog niemand gelukt om dit te kraken. Dit terwijl het één van de meestgebruikte algoritmes is om waardevolle data te beschermen. Veel informatie op internet wordt op deze manier versleuteld en dat geldt ook voor overheidsdata. Mochten er in dit algoritme veiligheidslekken zitten dan is Bitcoin niet het enige dat gevaar loopt en een eventuele achteringang kan door een rivaal natuurlijk ook worden gevonden. Het zou dan ook een groot risico vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid wanneer er zo’n ingang zou bestaan, hetgeen tegen de belangen van de NSA ingaat.

Daarnaast is de NSA niet de enige die zich al jaren met cryptovaluta bezighoudt. Behalve inlichtingendiensten zijn het vooral de cypherpunks en crypto-anarchisten geweest die zich al jaren terug bezig hielden met de technologieen die uiteindelijk tot Bitcoin hebben geleid. Al in 1982 bedacht David Chaum eCash en in 1988 verscheen er het ‘Crypto Anarchist Manifesto’. Bitcoin werd in 2008 dan ook voor het eerst voorgesteld via een cypherpunk mailinglist.

2. Illuminati

Theorie: De illuminati hebben Bitcoin gecreëerd

Een andere hardnekkige complottheorie betreft de alom bekende aanwezigheid van de illuminati. Deze mysterieuze financiële elite zou in het geheim aan vrijwel alle touwtjes in de wereld trekken, en zo ook Bitcoin. Het einddoel van deze groep is wereldoverheersing, en één globale munteenheid is onderdeel van het plan. De theorie werd vooral aangewakkerd door een voorpagina-artikel dat in 1988 verscheen in The Economist, een financieel blad dat (deels) eigendom is van de Rothschilds – een naam die vaak in relatie met illuminati theorieën wordt genoemd. Het artikel was getiteld “Get ready for a world currency” en werd vergezeld door een afbeelding van een phoenix die op een stapel brandende biljetten staat met ketting om de hals waar een gouden munt aan hangt met de opdruk ‘2018’. Het artikel leest als een voorspelling waarin wordt gesteld dat over 30 jaar een nieuwe internationale munteenheid zal bestaan met een strikt en onafhankelijk economisch beleid.

Het feit dat Bitcoin door de Bitcoin community regelmatig wordt vergeleken met de mythologische phoenix, omdat het na het knappen van elke bubbel steeds sterker uit zijn as lijkt te herrijzen is voor deze theorie natuurlijk alleen maar extra olie op het vuur.

Hoewel de bekende namen uit de illuminati complottheorieën in de eerste jaren van Bitcoin ontbreken is er inmiddels een aardig lijstje te maken. Zo wordt Blockstream gefinancierd door de AXA groep, welke op zijn beurt weer nauw verwant zou zijn aan de Bilderberg groep. Rothschild Investment stapte halverwege al in 2017 in de crypto en in april van 2018 waren ook George Soros en de Rockefellers van partij.

Tegenargumenten

Het tegendeel kan echter ook worden beweerd, namelijk dat als er zoiets als een illuminati bestaat dat Bitcoin het ultieme middel daartegen is. Doordat Bitcoin gedecentraliseerd is valt het niet te beheersen en voorstanders van Bitcoin geven vaak aan dat zij Bitcoin zien als datgene dat het bankencartel moet doorbreken of zelfs vernietigen. Veel van de macht van de illuminati zou afkomstig zijn uit het bankenwezen. Daarmee lijkt de essentie van Bitcoin haaks te staan op de ambities van de illuminati uit deze theorie omdat het hen veel van hun macht zou ontnemen. En hoewel sommige bekende namen in de crypto-sector zijn opgedoken valt op dat ze er allemaal wel vrij laat bij zijn gekomen en het begin ervan schijnbaar hebben gemist. Er valt namelijk ook een argument te maken dat Bitcoin juist aan hun aandacht is ontsnapt en dat ze nu alsnog een positie proberen te vergaren. En niet per se omdat het een sinister plan betreft, maar misschien gewoon omdat ze het potentieel in Bitcoin zien. Natuurlijk moeten we ook hier de cypherpunk en crypto-anarchistische wortels van Bitcoin niet vergeten, die nog altijd in grote mate de richting van Bitcoin bepalen.

[penci_related_posts dis_pview=”no” dis_pdate=”no” title=”Ook interessant” background=”” border=”” thumbright=”yes” number=”4″ style=”grid” align=”left” withids=”” displayby=”tag” orderby=”title”]

3. Kartel

Theorie: Een financieel kartel probeert actief de prijs van Bitcoin te onderdrukken

Noem het gerust de light versie van de illuminati theorie. Vergelijkbaar met de illuminati bestaat er volgens de Kartel theorie een geheime groep die via futures-markten de financiële wereld bespeeld. Doordat het Kartel beschikt over gigantische hoeveelheden geld kunnen zij elke financiële markt beheersen en in feite bepalen zij wanneer de prijs omhoog of naar beneden gaat. De theorie werd voorgesteld via een post op Medium waarin de auteur zegt op het spoor te zijn gekomen van dit Kartel door de goud- en zilvermarkten te vergelijken met de Bitcoinmarkt. Dit Kartel zou door middel van de futuresmarkten de prijs van goud en zilver al jaren bewust onderdrukken en doet dit nu ook met Bitcoin. Opvallend is dat de prijs van Bitcoin inderdaad begon in te storten direct nadat de eerste Bitcoin futuresmarkten openden. Het doel van dit Kartel zou niet zijn om geld te verdienen maar puur om de prijs te onderdrukken om daarmee te voorkomen dat deze markten aantrekkelijker worden dan bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Uiteindelijk besluit het Kartel wanneer de grote ommezwaai komt en zullen zij het tij laten keren door de aandelenmarkt in te laten storten en alle welvaart in goud, zilver en bitcoins over te laten vloeien.

Tegenargumenten

Behalve een georganiseerde kwaadwillende groep valt er ook een argument te maken dat het een logisch gevolg is dat er massaal voor short-posities gekozen is op de Bitcoin futuresmarkten toen zij werden geopend. Bitcoin bevond zich immers op zijn hoogste punt ooit en dat maakte het veel minder risicovol om te wedden op een lagere prijs dan op een nog hogere. In plaats van manipulatie kun je hier dus net zo goed een kapitalistische oorsprong in zien: er viel geld te verdienen. Daarnaast kent Bitcoin een historische traditie van sterke volatiliteit en is het niet voor het eerst dat Bitcoin zo erg steeg en zo erg daalde. De koersdaling met ruim 80% zou net zo goed een herhaling kunnen zijn van eerdere Bitcoin-bubbels zoals veel analisten geloven.

4. Tulip Trust

Theorie: Op 1 januari 2020 zal Craig S. Wright en twee companen de 1 miljoen Bitcoin van Satoshi Nakamoto ontvangen en daarmee de prijs van Bitcoin laten instorten

De 1 miljoen bitcoins van Satoshi Nakamoto zouden volgens deze theorie tot 2020 zijn ‘opgesloten’ in een fonds waarna ze worden vrijgegeven. Deze theorie is ontsprongen rondom de claims van Craig S. Wright dat hij Satoshi Nakamoto is. Craig Wright maakte deze claim voor het eerst in 2015 tijdens een BBC interview waarin hij een Bitcoin-transactie ondertekende met een sleutel waarvan gedacht wordt dat deze aan Satoshi Nakamoto toebehoort. Dit bewijs werd later door kenners ontkracht en bleek relatief eenvoudig door iedereen te reproduceren. Omdat Wright nooit voor concreet bewijs zorgde leverde dat hem de titel ‘Faketoshi’ op. Wright hield zich enige tijd stil maar liet opnieuw van zich horen in de Bitcoin Cash community en is inmiddels de leidende figuur in de Bitcoin SV community. Opnieuw verklaart hij regelmatig Satoshi Nakamoto te zijn, of althans één van de personen die achter het pseudoniem schuil gingen. Hoewel hij dit nog nooit heeft bewezen geloven sommigen dat hij inderdaad één van de bedenkers is van Bitcoin. Eén van de redenen hiervoor is het zogenaamde Tulip Trust document dat op internet rondgaat. In dit document wordt beschreven hoe Craig Wright in 2011 iets meer dan 1 miljoen Bitcoin in bewaring heeft gebracht en dat deze op 1 januari 2020 worden vrijgegeven. Mocht dat zo zijn dan zou dat rampzalige implicaties kunnen hebben voor Bitcoin omdat 1 miljoen Bitcoin genoeg is om de koers compleet in te laten storten wanneer zij tegelijkertijd op de markt worden aangeboden. Aangezien Craig Wright inmiddels fel gekant is tegen Bitcoin en aan de zijde van Bitcoin SV staat zou dat kunnen betekenen dat hij na 1 januari 2020 al zijn Bitcoin op de markt verkoopt voor Bitcoin SV. Dat zou in één klap Bitcoin vernietigen en Bitcoin SV tot grote hoogtes doen stijgen. Deze angst wordt verder aangewakkerd door de vele mysterieuze dreigementen die Craig Wright regelmatig maakt op Twitter, waarin hij spreekt over een fatale fout in Bitcoin en dat er over een jaar iets zal gebeuren waardoor Bitcoin zal sterven.

Tegenargumenten

Craig Wright is een controversieel figuur en de meeste respectabele experts uit de crypto-industrie geloven niet dat hij daadwerkelijk Satoshi Nakamoto is maar simpelweg een oplichter. Wright is enkele keren betrapt op onkunde en ook het gebrekkige ‘bewijs’ dat hij leverde is voor velen reden om te betwisten dat hij de bedenker is van Bitcoin. Wright uit zich regelmatig zeer vijandig en agressief op social media en dat lijkt ook haaks te staan op het taalgebruik van Satoshi Nakamoto. Daarnaast is het vreemd om de bitcoins toe te vertrouwen aan slechts één persoon als er meerdere mensen achter het pseudoniem zaten. Satoshi Nakamoto zelf heeft zelf zijn twijfels over de slagingskans van het project wel eens geuit en dat maakt ook de timing van het Tulip Trust opmerkelijk omdat Bitcoin nog in de kinderschoenen stond en de 1 miljoen BTC toen nog slechts $100,000 waard was. Het zou verder een vreemde gang van zaken zijn om een private key bij een ander in bewaring te geven in plaats van ze te verplaatsen naar een nieuw adres, omdat anders is niet te garanderen dat er van de private key geen kopie bestaat. De legitimiteit van het Tulip Trust document wordt ook betwist. Er lijkt elke keer net genoeg te zijn om twijfel te zaaien, maar net niet genoeg om als bewijs te gelden. Het zou dus ook best kunnen dat Craig Wright niet Satoshi Nakamoto is, maar dat het mysterie rondom het Tulip Trust gewoon het volgende trucje is waarmee Wright nu de aandacht op zich vestigt.

5. Einde der tijden

Theorie: Bitcoin is één van de signalen dat het einde der tijden uit de bijbelse voorspellingen eraan komt

Bitcoin zou wel eens het einde der tijden in kunnen luiden! Deze theorie vindt zijn oorsprong helemaal in de bijbel in het Boek van Openbaringen 13:17, Nieuwe Testament. Daarin staat dat in het einde der tijden iedereen gedwongen wordt het teken van het beest op zijn of haar rechterhand of op het voorhoofd te dragen en dat niemand zonder dit teken zal mogen kopen of verkopen. Dat er verder nog gesproken wordt over het nummer van het beest en dat cryptovaluta álles met nummers te maken hebben doet sommigen ertoe geloven dat Bitcoin in de bijbel is voorspeld. Volgens de theorie zou het teken van het beest een Bitcoin adres kunnen zijn dat via een chip in de hand of het hoofd wordt geïmplanteerd.

Tegenargumenten

Einde der tijden voorspellingen zijn van alle tijden en zijn tot nu toe nog nooit uitgekomen. Voorspellingen zijn nogal breed te interpreteren en het is niet moeilijk om ze op van alles toe te passen en overal signalen in te zien. Daarnaast is het natuurlijk nog lang niet zo ver dat Bitcoin zo’n status heeft verworven dat het de enige manier is om te handelen. Op de Christelijke website ChristianMoney wordt verder gesteld dat Bitcoin juist het middel zou zijn om ‘het beest’ te verslaan, juist omdat het niet te beheersen is. Natuurlijk moet je wel in de bijbel geloven om überhaupt in deze theorie mee te kunnen gaan.

Natuurlijk moet je al deze theorieën met een behoorlijke korrel zou nemen. Veelal zijn het niets meer dan dat: theorieën. De concrete bewijzen ontbreken en andere verklaringen lijken over het algemeen veel meer voor de hand liggend. Veel is terug te herleiden tot de oorspronkelijke cypherpunk beweging wiens inspanningen we zeker niet moeten bagatelliseren. Wel dragen alle theorieën bij aan het steeds groter wordende mysterie omtrent Bitcoin en de identiteit van Satoshi Nakamoto. Zullen we ooit precies weten hoe de vork in de steel zit?

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscrypto

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

Lees meer