‘Bitcoin kan fiat geld gaan vervangen’, aldus deze oprichter van p2p-exchange Hodl Hodl

Max Keidun is medeoprichter en CEO van Hodl Hodl, een peer-to-peer bitcoin exchange. De beurs heeft onder meer bekendheid in de bitcoin community door het organiseren van het Baltic Honeybadger evenement in Riga, Letland.

Tijdens de afgelopen editie waren onder meer sprekers als Dr. Saifedean Ammous (auteur The Bitcoin Standard), Adam Back (Blockstream), Peter Todd, Max Keiser en Giacomo Zucco.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar Hodl Hodl kwam ook in het nieuws als voorvechter van privacy en tegenstander van de veelbesproken anti-witwasregelgeving vanuit Europa en de FATF.

Als peer-to-peer exchange houden zij géén fondsen (crypto en fiat) vast van gebruikers in een ‘hot’ wallet. Het werkt net zoals Marktplaats, maar dan met bitcoins.

Koper en verkoper komen samen een prijs en hoeveelheid overeen en sluiten de deal. Door een verificatieproces van multisignatures (verkoper, koper en Hodl Hodl ondertekenen digitaal de overeenkomst, red.) ruilt de bitcoin van eigenaar.

Daarom vindt Hodl Hodl dat ze principieel níet aan de Europese anti-witwasregelgeving hoeven te voldoen. Sterker nog, ze willen hun gebruikers niet opzadelen met een know-your-customer proces die in hun ogen onveilig is, aldus Keidun.

Als reactie daarop heeft Hodl Hodl haar software geheel vrijgegeven. Mocht sluiting van de beurs dreigen, dan is hergebruik van in ieder geval de technologie mogelijk.

Gelijk het interview luisteren als podcast?

Interview Max Keidun over bitcoin, Lightning Network en de instabiliteit van fiat geld

Hieronder een uitgeschreven (selectie) van het gesprek.

1. Hoe is Hodl Hodl ontstaan?

'Ik werkte bij een bitcoin bedrijf en daar heb ik onze huidige Chief Technology Officer Roman Snitko ontmoet. We bespraken samen de cryptowereld en we wisten af van peer-to-peer exchanges zoals LocalBitcoins, en het verschil met centrale beurzen zoals Coinbase en Binance.

Een van de nadelen van een centrale ruilbeurs is dat het anoniem is. Het enige wat zij doen is het vasthouden van je cryptovaluta.

We wisten dat overheden hen zouden verplichten om know-your-customer (KYC) en anti-money-laundering (AML) procedures door te voeren. En dat is op dit moment ook overal aan het gebeuren.

Daarnaast hielden we niet van de User Interface (UI) en User Experience (UX) van de huidige beurzen. Maar tegelijkertijd is het maken van peer-to-peer beurs véél lastiger dan een centrale cryptobeurs.

Een nadeel is dat cryptovaluta in een 'hot' wallet niet veilig genoeg zijn en dat niet elke cryptobeurs verzekerd is. Denk bijvoorbeeld aan Cryptopia, waar mensen nog achter hun cryptogeld aan moeten.

Wij raken de cryptovaluta (of het fiat geld) van de klanten niet aan. Via multisignature wallets, waarbij de verkoper, koper en wij de deal digitaal ondertekenen, is de overeenkomst bezegeld.

Later in het interview gaat Max Keidun verder in op Hodl Hodl. Luister daarvoor interview vanaf minuut 33.

2. Wat is bitcoin voor jou?

'Het is een fenomeen voor mij. Mensen vergelijken het wel eens met de uitvinding van het internet en daar kan ik me in vinden. Als alles gaat zoals het beschreven is in de white paper en nader bedacht is, is bitcoin het ultieme ‘next big thing’ voor het financiële systeem.

We kunnen bitcoin niet beperken tot een 'betaalsysteem' of 'digitaal goud'. Het leuke aan bitcoin is, dat je nu al mee kunt betalen én dat het een assetklasse is. Het is ook een 'store of value', een oppotmiddel dat in waarde toeneemt zonder dat een centrale bank of overheid er toegang toe heeft.

Mijn mening is dat het soms een betaalmethode is en soms is het een digitale asset. Ik heb geen sterke voorkeur tussen deze twee aspecten.'

3. Gaat Bitcoin het huidige financiële systeem vervangen?

'Zoals bij iedere evolutie moet je het op de langere termijn beschouwen. Neem het internet: één van de hypothesen was dat je alles met het internet kon kopen. Dat is uitgekomen, maar er zijn nog steeds veel supermarkten of winkels waar mensen naartoe gaan.

Zij bestaan naast elkaar en dat gaat met het financiële systeem ook gebeuren. Iedereen, of je nu van Bitcoin houdt of niet, ziet dat het huidige financiële systeem kapot ('broke') is. Een van de uitwassen van het huidige systeem is quantitative easing, het continu bijdrukken van geld om de economie aan te jagen.

Bitcoin is namelijk het alternatief dat het meest dichtbij komt bij wat we op dit moment nodig hebben. Bitcoin kán het systeem vervangen, maar er zijn daarnaast nog méér oplossingen die beter zijn dan het huidige financiële systeem.

Denk bijvoorbeeld aan de internetbanken (zoals Bunq in Nederland en Revolut wereldwijd, red.) Daarvoor hoef ik niet meer naar een fysieke bank toe. Maar Bitcoin is veel ‘dieper’.

Het is een veel fundamenteler en principiëler financieel systeem dan alle andere alternatieven. Want de internetbanken en ook Apple of Google Pay zijn voor een groot deel gebaseerd op het huidige systeem.

Bitcoin staat hélemaal op zichzelf, maar ik denk dat beiden naast elkaar zullen bestaan zoals dat nu ook al is. Net als supermarkten en online shops'.

4. Wat vind je van een scenario van een circulair bitcoin ecosysteem zonder fiat geld?

'Ik denk dat dat een realistisch beeld is ja. De oudste fiat valuta die bestaat is de Britse pond en deze is sinds haar bestaan in (Bank of England is in 1694 opgericht en gaf toen de Pond als papier geld uit, red.)

Inmiddels is waarde van de Pond met 97% gedaald. Fiat zien wij als instabiel en vatbaar voor corruptie en manipulatie. Waarom zou je daar waarde in willen opslaan?

'Bitcoin kan fiat geld gaan vervangen', aldus deze oprichter van p2p-exchange Hodl Hodl

Historische prijsontwikkeling Britse Pond versus dollar (bron: Macrotrends)

Daarom is het hilarisch dat centrale banken oreren dat Bitcoin gemakkelijk te manipuleren is. Kijk in de spiegel, want het complete fiat systeem is aan manipulatie onderhevig. Maar je gaat het pas zien als je het doorhebt.

We weten namelijk ook niet hoeveel geld er in totaal gedrukt is. Het is een oneindige hoeveelheid. Bij Bitcoin weten we precies hoeveel er van bestaan. Dat staat namelijk op een openbare ledger, ook wel de blockchain geheten.

Natuurlijk zijn er in de bitcoin community wel eens discussies of de vaste voorraad van 21 miljoen stuks wel zo vast is? Met een blockchain heb je dan de optie om te splitsen (een 'hard fork', red.).

Stel dat je een hard fork krijgt van een groep mensen die een voorraad van 42 miljoen stuks willen? Ik geloof niet dat daar nu veel steun voor is in de bitcoin communities. Een dergelijke hard fork krijgt dan géén waarde.

Veel mensen behandelen Bitcoin als de goudstandaard in de cryptowereld, want de waarde van andere cryptovaluta is te meten in bitcoin.

Alle professionele handelaren tellen hun winst niet meer in fiat geld, maar ze bekijken het naar winst in bitcoin. Een beurs als Bakkt, met dezelfde eigenaar als de New York Stock Exchange, rekent futures af met bitcoin'.

5. Wanneer is bitcoin voor jou persoonlijk geslaagd?

'Zodra 70% van de wereld bitcoin binnen handbereik met een mobiele telefoon, dan zijn we op de goede weg. Meer dan 70% van de bevolking heeft géén bankrekening en het grootste gedeelte van deze mensen heeft wel een smartphone.

Op het moment dat de massa adoptie komt, gaan wij allemaal inzien dat Bitcoin iets is dat altijd zal blijven en waar je mee moet leren omgaan.

Als (een aantal grote) landen gaan zeggen dat het wettelijk toegestaan is om met Bitcoin te betalen, dan is dat ook een goede stap. Ook gaan we meemaken dat steeds meer professionele handelaren én multinationals bitcoin gaan zien als investeringsklasse en wellicht als betaalmiddel'.

Anchor

Youtube

if(window.isLoaded==true) { setTimeout(function () { showEmbedInEditorjs('embed_184936981','https://www.youtube.com/watch?v=-WG6Qm8Qd2M',' https://www.youtube.com/embed/-WG6Qm8Qd2M','youtube'); },2000); } else window.addEventListener('load', function () { showEmbedInEditorjs('embed_184936981','https://www.youtube.com/watch?v=-WG6Qm8Qd2M',' https://www.youtube.com/embed/-WG6Qm8Qd2M','youtube'); });

Lees ook - BlueWallet en Hodl Hodl slaan handen ineen voor P2P Bitcoin handel

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...