Hoofd BIS, de bank der centrale banken, ten onrechte bang voor bitcoin

Agustín Carstens, het nieuwe hoofd van de Bank for International Settlements (BIS) - ook wel bekend als de centrale bank der centrale banken - mag een levende karikatuur van een oude bankier heten.

Agustín Carstens

Als minister van Financiën en later als gouverneur van de centrale bank van Mexico wist Agustín Carstens Mexico in turbulente tijden stabiliteit te brengen, aldus een artikel in de Basler Zeitung begin deze maand.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De 60-jarige econoom verdiende niet alleen het respect van zijn medeburgers (waarschijnlijk zijn daar de meningen over verdeeld), maar ook van zijn collega's van centrale banken wereldwijd. Zij brengen hulde aan hem als een briljant, uitzonderlijk begaafd econoom, zo gaat het artikel verder.

“His fellow academics in Chicago, where he gained a doctorate, praise him also for his patience and his humour. Given such adulation, it is hardly surprising that the Mexican in 2011 came close to becoming Managing Director of the International Monetary Fund - he would have been the first non-European at the IMF helm”

IMF

Die vacature ontstond nadat Dominique Strauss-Kahn af werd gezet als hoofd van het IMF na verdenkingen van seksueel misbruik. Zijn voorganger - Rodrigo Rato – is vorig jaar tot 4,5 jaar celstraf veroordeeld wegens fraude.

Kevin Gallagher, professor international relations aan de Boston University, gaf in een stuk voor de Guardian aan waarom het een bijzonder slecht idee zou zijn om Carstens deze heren op te laten volgen.

Gallagher: “Carstens’ Chicago school background and economic track record epitomizes what is wrong with global finance and would send the organisation back to its darkest days”

Dus verloor Carstens het uiteindelijk van Christine Lagarde. En met goede redenen.

Minister van Financiën

Als Mexicaans minister van Financiën lachte Agustín Carstens de economische crisis waarin het land verkeerde weg. Begin 2010 waren de aankondigingen van economisch herstel wijdverbreid, maar zelfs de machtige Business Coordinating Council (CCE) erkende dat het fragiele "herstel" beperkt bleef tot de exportmarkt.

Lonen voor de gemiddelde Mexicaan bleven dalen, de interne markt bleef krimpen en de CCE verwachtte dat meer dan 500.000 nieuwkomers op de arbeidsmarkt er in 2010 niet in zouden slagen formeel werk te vinden.

Terug naar de huidige tijd: Zou Donald Trump het nu hebben over het bouwen van een muur wanneer er geen Mexicanen Mexico proberen te ontvluchten in de hoop op een betere toekomst in de VS?

Dus nee, Agustín Carstens is niet per se een held, al doet het artikel in de Basler Zeitung dat wel vermoeden.

Meest machtige internationale monetaire elites

Sinds hij in december 2017 bij de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) in dienst trad, zit hij echter nog steeds in de absolute eredivisie van de financiële wereld.

Auteur Jim Rickards, zelf niet meer de jongste en meer een goud- dan cryptogekkie, zegt dat Carstens nu een van de drie machtigste internationale monetaire elites is, samen met Christine Lagarde, hoofd van het IMF, en Mark Carney, gouverneur van de Bank of England en voorzitter van de Financial Stability Board van de G20.

Cryptovaluta’s

Carstens was in het ophemelende artikel deze maand duidelijk over de gevaren van cryptovaluta als bitcoin, herhalend dat crypto “een luchtbel, een Ponzi scheme, en een milieuramp" vertegenwoordigt.

"Young people should use their many talents and skills for innovation, not reinventing money. It's a fallacy to think money can be created from nothing. Glance back into the past and you will see that creating gold or money from nothing has been a regular obsession. It never worked. So my message to young people would be: Stop trying to create money!"

Geld kan niet uit het niets worden gecreëerd? Dan vraag ik mij toch hardop af waar die miljarden dollars en euro’s vandaan komen. Ik kan het hem persoonlijk niet kwalijk nemen, maar de wereld waarin Agustín Carstens leeft lijkt mij meer op een bubbel.

Als het niet treurig te noemen is was het grappig. Feit is dat Carstens een van de machtigste mensen is in het financiële en monetaire bestel. En duidelijk is dat hij niet in staat is nieuwe argumenten te vinden tegen de cryptomarkt, die toch echt een bedreiging vormt voor zijn eigen levensonderhoud in een bankensysteem uitgedaagd door de opkomst van Bitcoin, zo ziet hij ook zelf.

"I'm concerned by the pace of technological progress.. I'm thinking of the impact of information technology in finance - fintech - on, say, the business models and ultimately the stability of banks and other financial institutions"

There you have it. Cryptovaluta’s hebben het potentieel om banken en financiële systemen obsoleet te maken. Een goede reden tot zorg voor het hoofd van de BIS, gezien de mogelijke financiële instabiliteit die dat met zich meebrengt.

Maar de komende crisis hoeft niet op het bord geschoven te worden van de minuscule cryptovalutamarkt, zij zal eerder een oplossing kunnen bieden. Zo het ook bedoeld is, of zelfs ter vervanging van een systeem dat flinke tekortkomingen kent en op zijn laatste benen loopt.

Hoe zat het ook alweer met die torenhoge schulden wereldwijd, gecreëerd uit het niets?

Nieuwsgierig naar Carstens verdere bedenkingen aangaande cryptovaluta's? Bekijk onderstaande presentatie van de sympathieke man.

Bronnen: BIS, Bloomberg, Bits Online, The Guardian, NACLA

Foto: Flickr / Eneas De Troya

Inschrijven nieuwsbrief