Hup Bitcoin #38 met Arthur van Pelt over alle leugens van Craig Wright (deel 2)

Craig Steven Wright' (CSW, 1970) is beroemd én berucht in de bitcoin wereld. Allereerst omdat hij – sinds 2013 tot op heden – claimt om Satoshi Nakamoto te zijn, de anonieme bedenker van Bitcoin.

Arthur van Pelt volgt het dossier ‘Craig Wright’ op de voet via zijn twitteraccount MyLegacyKit en de website Seeking Satoshi.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

We spraken de Nederlander al in april voor aflevering 19 van Hup Bitcoin, waarbij we vooral het verleden van CSW belichten.

in dit gesprek (deel 2) duiken we dieper in de rechtszaak tussen CSW en Ira Kleiman, de broer van Dave Kleiman, een voormalige zakenpartner van Wright. Hoe schat Van Pelt de kansen van CSW in?

En welke andere fraudes heeft de Australiër nog meer op zijn kerfstok?

Direct naar deel 2 luisteren?

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door twee Nederlandse brokers: Bitcoin Meester en SATOS.

Hup Bitcoin #38 over Craig 'Faketoshi' Wright

Craig Wright is in vele rechtszaken verwikkeld. Het meest in het oog springend is de rechtszaak die de erven van Dave Kleiman, zijn voormalige zakenpartner, tegen hem heeft aangespannen.

Deze civiele rechtszaak, behandeld door de rechtbank in Miami Florida, nadert de komende weken zijn climax. Spannend is of de rechter besluit tot een uitspraak vóórdat een jury zich over de zaak buigt eind augustus.

Saillant was natuurlijk de oude bitcoin miner die eind mei 145 bitcoin adressen 'aftekende'. Daarin liet hij de duidelijke boodschap na: 'Craig Wright is a liar and a fraud'.

Van Pelt licht dit voorval toe:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'De rechtbank had CSW verzocht om zijn Bitcoin adressen in te dienen om daarmee te bewijzen dat hij Satoshi is. Dat heeft hij uiteindelijk gedaan. Het was een intern document, maar op onbekende wijze raakte deze lijst toch in het openbaar op de website Courtlistener. De lijst lag dus op straat en circuleerde snel rond in de Bitcoin community. Een oude miner zag blijkbaar zijn adressen ertussen staan, waarna hij de 145 Bitcoin adressen aftekende met die boodschap.' [/penci_blockquote]

Stinkend spoor van fraude en bedrog

Het is één van de vele voorbeelden waarbij CSW een continu spoor van fraude en bedrog achterlaat. Van Pelt: 'Het is het type mens dat liegt om weer andere leugens te verdoezelen en daar mee door blijft gaan. Het past in het ziektebeeld van een narcistische psychologische stoornis'.

De rechtszaak in Florida zit Wright dan ook niet lekker, omdat hij nu met de billen bloot moet. Begin mei diende hij een motie in om de rechtszaak te laten vernietigen. Ook wil hij dat de tegenpartij bepaalde experts zoals Andreas Antonopoulos, die hij vooringenomen noemt, niet mag oproepen.

Ook iemand als Gavin Andresen steunt Craig Wright niet meer. Onder ede voor de rechtbank komt Andresen op zijn eerdere verklaring terug dat CSW Satoshi zou kúnnen zijn. Deze Amerikaanse developer werkte nauw samen met Satoshi Nakamoto, maar raakte in 2016 in onmin met de Bitcoin community.

Voor Van Pelt leidt het absoluut geen twijfel dat CSW een fraudeur is. Hij acht daarom de kans aanwezig dat Wright een 'hoge boete' wacht. Een veroordeling vanwege onder meer (georganiseerde) fraude, valsheid in geschrifte, afpersing.

Van Pelt: 'Er is de afgelopen twee maanden sinds we elkaar spraken weer zoveel gebeurd. Het onderzoek van de Australische fiscus (ATO), naar de fiscale fraude die CSW tussen 2013 en 2016 pleegde, bracht heel veel nieuwe informatie naar boven. Het is informatie die de Kleiman erven weer indienen bij de rechtbank in Florida.

Vanwege de stapeling aan strafbare feiten acht Van Pelt ook de kans aanwezig dat deze civiele rechtszaak doorgeschoven wordt naar een rechtbank voor strafzaken. 'Zodra dat gebeurt, dan is de kans zeker aanwezig dat 'Faketoshi' in de VS moet brommen'.

Anchor

Youtube

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...