IMF roept op tot nieuwe ‘Bretton Woods’, wordt het Bitcoin versus fiat?

Overheden moeten méér samenwerken om de wereldeconomie te redden uit de huidige coronacrisis. Daarvoor pleit het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Ze maken zelfs een expliciete verwijzing naar het akkoord van Bretton Woods uit 1944, de start van de dollar als wereld reservemunt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gaat de geschiedenis zich herhalen? En welke rol kan Bitcoin spelen?

IMF gooit kaarten

Het IMF gooide afgelopen week alle kaarten op tafel. Directrice Kristalina Georgieva riep op tot een nieuw ‘Bretton Woods-moment’ tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Raad van Bestuur. De oproep: méér samenwerking tussen overheden om de wereldeconomie weer aan de praat te krijgen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Vandaag staan we voor een nieuw ‘Bretton Woods moment’. De pandemie heeft al meer dan één miljoen levens gekost.”[/penci_blockquote]

Bretton Woods is een historische gebeurtenis in de monetaire geschiedenis. In 1944 sloegen 44 landen de handen ineen en besloten: de dollar is de wereld reservemunt. Bovendien zijn de wisselkoersen van fiat valuta gekoppeld aan de goudprijs.

Hierdoor kon je alleen dollars inwisselen tegen een vaste hoeveelheid goud bij de Amerikaanse Centrale Bank. Alle andere valuta kregen een vaste wisselkoers met de dollar, maar deze waren niet direct inwisselbaar tegen goud.

Nu haalt het IMF dit akkoord van stal als voorbeeld hoe economische samenwerking kan helpen in moeilijke tijden. Inmiddels weten we ook dat deze goudstandaard in de jaren ’70 alweer is losgelaten, met alle gevolgen van dien.

Overigens is het best ironisch: het IMF is samen met de Wereldbank opgericht tijdens deze conferentie in 1944. Het IMF kreeg als rol om snel te kunnen ingrijpen bij een acute financiële crisis. En zo geschiedde.

Economische krimp

De organisatie, onderdeel van de Verenigde Naties, voorspelt dat de wereldeconomie in 2020 met 4,4% gaat krimpen. Georgieva pleit voor verbroedering:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Opnieuw staan we voor twee enorme taken: de crisis bestrijden en een betere toekomst opbouwen”[/penci_blockquote]

In haar verklaring ziet ze drie grote taken aan regeringen om de economie te redden:

Nieuw geld

Het feit dat ze verwijzen naar Bretton Woods heeft menig econoom wakker geschud. Onder andere Raoul Pal en Willem Middelkoop gaan wat dieper in op deze uitspraak. Wat betekent dit, Bretton Woods versie 2.0?

In 1944 zorgde deze afspraak voor een zeer ingrijpende verandering van ons geldstelsel. Gaan we nu in 2020 weer zo’n grote verandering tegemoet?

Raoul Pal ziet dat het IMF de coronacrisis nu aangrijpt om Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) uit te gaan rollen. Hiermee zal het monetair beleid compleet gaan veranderen. In zijn thread haalt hij zowel rentetarieven, Universal Basic Income, belastingen en inflatie aan.

Het blijft natuurlijk gissen hoe een (mogelijke) Bretton Wood 2.0 eruit gaat zien. Hint het IMF hiermee naar een wereldwijd verdrag voor een nieuwe digitale munt? Is dit het begin van de monetaire reset?

Willem Middelkoop spreekt en schrijft al jaren over dit (volgens hem) aanstaande evenement. Als student van de monetaire geschiedenis – zoals hij zichzelf altijd aanduidt – volgt hij de ontwikkelingen al jaren op de voet.

In een draadje zet hij alle indicatoren van de afgelopen jaren op een rijtje, gesterkt met uitspraken van prominente personen uit de financiële sector: van Jean-Claude Trichet tot George Soros.

Bitcoin

Waar het IMF dus oproept tot meer centralisatie en een vereniging van machten, werkt Bitcoin al meer dan tien jaar als alternatief. Het is decentraal geld, het monetair beleid staat gebeiteld in het protocol waarbij de inflatie elke vier jaar afneemt.

Bitcoin werkt als wereldwijd betaalmiddel zonder tussenkomst van derde partijen of instituties. Bovendien zien individuen, bedrijven én overheden Bitcoin als een verzekering tegen een onzekere toekomst.

Bitcoin gaat volgens Raoul Pal om financiële vrijheid en als manier om vermogen te beschermen tegen invloeden van buitenaf (zoals het beleid van het IMF). The game is on!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCIMF