Poolin.com: ‘Deel van Bitcoin mining apparatuur zal door halving waarde verliezen’

Gisteren (dinsdag 17 september, red.) spraken we in het Lisk Center in Utrecht met de vice-president van Poolin.com. Alejandro de la Torre vertelde ons meer over het minen van Bitcoin en andere coins.

Bekijk je liever het interview of luister je liever naar het verhaal van de la Torre? Bekijk de video die onder dit artikel is bijgevoegd!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kun je iets meer vertellen over mining pools en poolin.com?

"Wat een mining pool eigenlijk is, is dat het alle rekenkracht combineert die aan de pool is geconnect. Het wordt dan ingezet voor bijvoorbeeld het bitcoin netwerk. Dat verhoogt de kans dat de miners een block kunnen maken. En hierdoor is de kans weer groter dat de miners een blockreward krijgen."

Binnen no-time zijn jullie een van de grootste pools geworden. Hoe is dat zo gekomen?

"Het team achter poolin.com komt eigenlijk bij BTC.com vandaan. Wij zijn daar ook de voormalig mede-oprichters van en daarom hebben dus ook al een aantal jaar ervaring. We zijn nu de tweede grootste pool van Bitcoin en zijn een klein poosje de koploper geweest. Bij ZCash en Litecoin zijn wel wel de nummer één."

"Natuurlijk vinden we het leuk om de grootste te zijn, maar wij zijn daar niet op gefocust. Wij willen de beste rendementen aan onze miners aanbieden. Dit proberen we te bereiken door ze de beste tools en diensten aan te bieden."

"De afgelopen jaren hebben we veel problemen opgemerkt die miners ondervonden, en die proberen wij op te lossen. Wij willen ze hulp en optimalisaties bieden waar dat nodig is."

In jouw presentatie sprak je over de verandering die gaande is van China naar andere plekken in de wereld. Kun je daar iets meer over zeggen?

"Wat in de loop van de jaren gebeurde, was dat China heel gelukkig was met het minen. De overheid bouwde twintig waterkrachtcentrales om hier vervolgens steden omheen te gaan bouwen. In sommige gevallen gebeurde dit niet en dus kwam er een overschot aan elektriciteit in deze regio's. Slimme ondernemers sprongen hier op in en zagen kansen. Ze bouwden mining farms om deze ongebruikte centrales heen."

"Nu verandert alles. Op dit moment is alles omtrent mining gereguleerd (maar niet verboden) wat betekent dat je je moet inschrijven als echt bedrijf. Dit zorgde er onder andere voor dat er op andere plekken in de wereld nieuwe farms werden geopend. Het heeft er natuurlijk ook mee te maken dat het netwerk mondiaal gezien steeds groter en bekender wordt."

In Venezuela en Iran is elektricitieit bijna gratis. Wordt het op deze manier op steeds meer plekken winstgevend om te gaan minen?

"Ja inderdaad! Het is zeker profitable. Er zijn verschillende dingen die je moet bedenken voordat je begint. De kosten voor de elektriciteit, maar ook de kosten voor de hardware en de locatie waar je het wilt doen. Als je al deze drie dingen in kaart hebt gebracht en hebt geregeld, kun je beginnen."

"Mining is een business. Ze zijn allemaal uit op winst. Het is de meest bedrijf-georiënteerde tak binnen de crypto-industrie. Het mooie is dat het ooit zo bedoeld en bedacht is. Het netwerk groeit hierdoor namelijk in veiligheid, kracht en decentralisatie."

Bitcoin is 'hard money', want het kost veel moeite om het te krijgen of te maken. Is dat een positieve eigenschap?

"Het is maar net waar je in gelooft. Het Proof-of-Work systeem als consensus vertrouwt op de energie om hiermee het netwerk te onderhouden. Voor mij en al onze klanten is dit een noodzakelijk aspect. Wij geloven in cryptocurrencies als een nieuw decentraal geld voor de mensheid."

"Miners zoeken juist naar de goedkoopste en schoonste energiebronnen. Daardoor zorgt het voor een netto winst voor iedereen van onze wereld."

Wat gaat volgens jou het effect zijn van de geplande Bitcoin halving?

"Dat is een hele interessante vraag! Tegen die tijd zullen er nieuwe miners uitgebracht zijn die veel sterker en krachtiger zullen zijn dan de huidige S9's. Al de 'mindere' apparaten zullen wellicht uitgezet gaan worden. De blockreward zal minder worden en dan zal er een nieuwe wereld aanbreken voor al de kleine miningbedrijfjes. Economisch gezien zal een deel van de huidige infrastructuur niet meer waardigheid hebben."