6 vragen aan Ruben Waterman (Get Bittr): ‘Bitcoin sparen kan héél simpel’

Onder bitcoiners is het Nederlandse Bittr een vrij bekende naam. Het is een dienst die periodiek (dag, week, maand) een vast bedrag aan euro’s omzet in bitcoin (BTC). Ook wel bitcoin sparen genoemd, een sterke trend onder lange termijn beleggers. Het online concept sluit aan bij een van de leidende principes in de beleggerswereld: een Dollar Cost Average strategie.

Zoals bekend vallen cryptobedrijven binnenkort onder de Wet ter voorkoming van financiering van witwassen en terrorisme. De Eerste Kamer moet hierover nog een besluit nemen. In de politiek lijkt er echter genoeg consensus om de implementatie van de Europese richtlijn AMLD5 doorgang te laten vinden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

6 vragen aan Ruben Waterman (Get Bittr)

Ook voor deze start-up uit Zeeland betekent dat een spannende tijd, gezien de eisen die aan een registratie gesteld zijn. Oprichter Ruben Waterman van Get Bittr geeft een update.

1. Hoe ben je met bitcoin in aanraking gekomen?

‘Ik heb voor het eerst over bitcoin gehoord in 2011, toen ik in de VS studeerde. Eén van m’n huisgenoten wist het zeker: hij voorspelde dat het de toekomst van geld zou worden. Helaas was de huisgenoot nogal een vreemde vogel en geloofde ik hem niet echt en heb het er verder bij gelaten.

In 2013 kwam ik via de Tilburg University in contact kwam met SNS bank. Zij wilden graag onderzoek doen naar de mogelijkheden, kansen en bedreigingen die bitcoin voor SNS zou kunnen zijn. Ik was zelf verbaasd bitcoin nog steeds bestond. Toen ik me er echt in ging verdiepen, kwam ik erachter hoe geniaal het concept is van dit nieuwe digitale geld. En wat de voordelen zijn ten opzichte van een iDeal of Paypal’.

2. Wat zijn de voordelen van bitcoin ten opzichte van een iDeal of Paypal?

‘Toen ik in 2011 voor het eerst over bitcoin hoorde, vergeleek ik het met een digitaal geldsysteem zoals Paypal, wat best populair was in de VS. Maar deze aanname was natuurlijk compleet verkeerd. Paypal is slechts een “betalingslaag” bovenop de Amerikaanse dollar.

Daarbij ligt alle macht van de gelduitgifte nog steeds bij een centrale bank. Bovendien heeft Paypal alle macht over wie wel en niet mee mag doen in de online economie.

Bitcoin is het 100% tegenovergesteld. En dat heeft me twee tot drie jaar gekost, voordat ik dat door had. Waarbij de uitgifte niet gecentraliseerd is, maar het allerbelangrijkste: niemand heeft de macht heeft om anderen te censureren. Dat betekent dat dus daadwerkelijk iederéén met een internetverbinding mee mag doen in de online economie. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld Stakwork.’

3. Hoe zou je de service van Get Bittr omschrijven?

‘Het is mijn ogen dé simpelste manier om bitcoin voor de lange termijn te sparen. Met Bittr kun je automatisch iedere dag/week/maand kleine beetjes bitcoin kopen, simpelweg met een periodieke overschrijving.

De satoshi’s (sats) die de klant koopt, komen ook direct in zijn of haar eigen wallet waardoor je niet van Bittr afhankelijk bent. In onze ogen één van de beste strategieën om in bitcoin te investeren, het concept van Bittr is ook wel bekend als dollar-cost-averagen. Het investeren in een asset met een vast periodiek bedrag ongeacht de koersschommelingen’.

4. Wat voor soort klanten bedienen jullie en hoe groot is het klantenbestand?

‘Het merendeel van onze klanten komt uit Nederland, die gemiddeld zo’n 150 euro per transactie aan bitcoin sparen. We hebben inmiddels rond de 3.200 klanten door heel Europa. Mijn inschatting is dat wij het klantensegment bedienen wat een relatief laag bedrag aan bitcoin uitgeeft en het gewoon makkelijk vindt om iedere keer een klein beetje bitcoin te kopen.

Daar is Bittr ook het beste geschikt voor aangezien wij al transacties faciliteren vanaf €25 en nog steeds een fee van 1,5% vragen. Bij Coinbase is dit bijvoorbeeld rond de 6% op een €25 transactie (vanwege de minimale vergoeding van 1$ bovenop de variabele fee). Daar liggen voor ons marktkansen’.

5. Je hebt overwogen naar het buitenland te verkassen vanwege de Wet ter voorkoming van financiering van witwassen en terrorisme. Wat is de laatste status?

‘Dat klopt! In eerste instantie dacht ik dat het vrij eenvoudig zou zijn om mijn bitcoin bedrijf in Zwitserland op te zetten, maar dat bleek helaas een stuk lastiger en duurder dan ik dacht. Wel kreeg ik een heel goede indruk van het bitcoin ecosysteem in Neuchâtel, een van de Zwitserse “crypto-minded” kantons.

Inmiddels heb ik ervoor gekozen om in Nederland te blijven. We gaan bij de Nederlandsche Bank het traject door om met Bittr de “crypto-registratie” te doorlopen.

6. Wat zijn jullie toekomstplannen qua producten en diensten?

‘Op de zeer korte termijn willen wij een koppeling met het Lightning Network (LN) gaan uitrollen. Omdat de functionaliteit die we nodig hadden (keysend) inmiddels in lnd 0.9 zit. Dat is het versturen van een betaling zonder een factuur.

Dat opent namelijk ook nieuwe use cases zoals bijvoorbeeld “Stort €25 en ontvang €1 aan satoshis per dag”. Daarnaast willen we Bittr in meer wallets integreren, zodat het makkelijker is om te DCA’en vanuit welke wallet dan ook.

En omdat we veel verzoeken van Zwitserse en Engelse klanten krijgen willen we Bittr ook aan gaan bieden in Zwiterse frank (CHF) en Britse pond (GBP).

Op de lange termijn staat er een Bittr app op de agenda die het onboarden makkelijker maakt en het inzichtelijk maakt hoe je bitcoin spaarpot presteert (maar géén bitcoin wallet is). Wat betreft andere cryptovaluta, die komen absoluut, never nooit niet op Bittr beschikbaar komen.’

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsinterview

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer