Aziatische bitcoin bull wil met twee fondsen $400 miljoen aantrekken, Coinbase doet beheer

IDEG Investment heeft twee nieuwe bitcoin beleggingsfondsen gelanceerd: het gaat om het Asia Bitcoin Trust I en Atlas Mining Trust I. De assetmanager wil Hongkong wil elk fonds $200 miljoen stoppen. Inleggers krijgen in ruil voor hun investering een aandeel in beleggingsfonds één of twee.

Twee nieuwe bitcoin fondsen

Volgens IDEG gaat er actiever fondsbeheer plaatsvinden in vergelijking met het bekende Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) dat sinds 2014 bestaat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met het Asia Bitcoin Trust I wil men dus actief gaan handelen op de spot – en futuresmarkten. In het persbericht noemt men derivaten (futures, opties) en arbitrageverschillen als mogelijkheden om rendement te maken.

Maar volgens Kevin Yang, CEO van IDEG zal men ook in futures participeren om de risico’s van de koersschommelingen te beperken. Begin deze week opende bijvoorbeeld ICE Singapore haar ‘cash settled futurebeurs’.

Het tweede fonds heet Atlas Mining Trust I, waarmee investeerders kunnen participeren in een bitcoin mining farm. IDEG schat in dat er jaarlijks in de mining markt tussen de vier en acht miljard dollar aan omzet gemaakt wordt.

Raymond Yuan, oprichter van IDEG, licht toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De mining sector ontwikkelt zich zeer snel en steeds meer grotere partijen stappen in. Kleinere miners schakelen af, omdat ze over minder kapitaal beschikken.

Wij verwachten de operationele bedrijfsvoering, exploitatie en risicomanagement van ming goed in de vingers te hebben. Daarom realiseren we een hoger rendement dan andere miners’.[/penci_blockquote]

Beide beleggingsfondsen zijn gericht op institutionele investeerders. Het is niet duidelijk of het kapitaal van $200 miljoen al in de fondsen zitten.

Tegenover The Block bevestigt oprichter Yuan dat hij ook oprichter is van Fundamental Labs. Dat is een behoorlijk investeringsvehikel met een half miljard dollar in kas. Bekend als durfinvesteerder in unicorns als Binance, Coinbase en mining firma Canaan.

Coinbase past op de bitcoins

Coinbase Custody, met 900.000 bitcoins één van de grootste beheerders in de industrie, neemt het cryptobeheer van de fondsen op zich.

Er is sprake van duobeheer, want ook Profound Trust Company, met meer dan duizend klanten een bekende speler in Azië, is custodian.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Lu Qi, CEO bij Profound Trust”]’We zien dat steeds meer institutionele investeerders exposure willen in de cryptomarkt. Maar ze eisen dat partijen aan wetgeving voldoen, veilig en professioneel zijn.[/penci_blockquote]

Bitcoin kopen? Ga naar de exchange van Bitvavo!

Asiatische Grayscale?

De fondsen zijn ontworpen naar het voorbeeld van het Grayscale trustfonds van Digital Currency Group (ook eigenaar van Coindesk, red.). Grotere beleggers hebben koudwatervrees om zelf op een spotmarkt bitcoin te kopen.

Ze willen niet het risico lopen dat een exchange failliet gaat of gehackt wordt bijvoorbeeld. Men zoekt naar bekende partners om een nieuwe markt uit te testen. Dat gaat mondjesmaat, want de cryptomarkt is vooral retail gedreven.

De handel vindt plaats op semi-gereguleerde ruilbeurzen die géén vergelijkbare licentie als een financiële instelling zoals een bank of verzekeraar. Overheden voeren steeds meer de druk op om bedrijven te reguleren via internationale anti-witwasregelgeving.

De SEC ziet voorlopig ook geen toekomst in een bitcoin ETF, een indexfonds waar beleggers een aandeel in kunnen nemen.

In de VS is het trustfonds van Grayscale uitgegroeid tot een blijvertje. De afgelopen maanden is er $304,4 miljoen in het bitcoin only fonds gestopt. Ook hier krijgen inleggers een aandeel zonder dat men zelf bitcoin hoeft te kopen.

In 2013 opgericht is GBTC is één van de top 5 investeringen onder millennials, volgens recent onderzoek van broker Charles Schwab.

Vorige maand heeft Grayscale een aanvraag ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC) om het fonds te laten reguleren. Met een licentie op zak hoopt Grayscale nieuwe partijen aan zich te binden.

Het is de vraag of IDEG in Azië het succes van Grayscale in de VS kan gaan herhalen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...