Bitcoin beurs aangeklaagd, vroege investeerder eist $300 miljoen van Arthur Hayes

BitMEX heeft een aanklacht aan het broek, aangespannen door een vroege investeerder die in 2015 $30.000 in het bedrijf stak. Volgens Frank Amato is zijn investering in de bitcoin exchange nooit omgezet in een aandeel.

‘Zijn’ fictieve aandeel van 0,5% zou inmiddels 50 miljoen dollar waard zijn (45,1 miljoen euro, red.). Daarop eist de investeerder ook 250 miljoen dollar schadevergoeding.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarmee komt de bedrijfswaarde van BitMEX op één miljard dollar, waarmee het met Coinbase en Binance één van de meest waardevolle bedrijven uit de crypto industrie is.

Aanklacht

Dat blijkt uit een aanklacht die 4 december bij de rechtbank door de advocaten van Amato is ingediend.

In 2015 heeft Amato $30.000 gestoken in de start-up na diverse e-mailwisselingen met Arthur Hayes, een van de oprichters van BitMEX. Het ging om een zogenaamde ‘pre-Series A’ investeringsronde.

Bitcoin beurs aangeklaagd, vroege investeerder eist $300 miljoen van Arthur Hayes

Email van Arthur Hayes (maart 2015) uit de aanklacht van Amato

In een zogenaamde SAFE agreement was afgesproken dat zijn investering – bij een volgende investeringsronde – in een aandeel van 0,5% zou worden omgezet.

Hayes zegt dat een investering van $50.000 gelijk staat aan een aandeel van 0,5%, maar komt daar in een latere email op terug: $30.000 staat gelijk aan 0,5% en bij een ‘nieuwe financiering’ krijgt Amato zijn aandeel.

Investeringen

In 2015 zouden nog twee andere investeringsrondes hebben plaatsgevonden, zo blijkt uit de database van Crunchbase.

Zo heeft accelerator SOSV uit San Francisco huisvesting verstrekt en een investering van $30.000 gedaan. In ruil hiervoor heeft men wél een aandeel van 5% ontvangen.

De andere investeerder is G and M Capone Trust uit Australië. Op Twitter laat Juntao Zhu, trader bij handelshuis Hodlnaut, wat doorschemeren van de deal die Hayes in 2015 sloot met SOSV.

Amato houdt vol dat Hayes in 2015 de twee andere deals aan hem heeft verzwegen.

Bitcoin kopen? Dat doe je bij Bitcoin Meester!

Bitcoin beurs BitMEX

BitMEX, formeel gevestigd op de Seychellen, geldt als marktleider op het gebied van bitcoin derivaten. Het dagelijkse volume ligt gemiddeld op ruim 6 miljard dollar per dag.

Deze beleggingsproducten stellen handelaren in staat om te speculeren op een hogere (‘long’) of lagere (‘short’) koers, met geleend geld van de exchange.

Het moederbedrijf achter BitMEX is HDR Global Trading Limited, in 2014 opgericht door de Britten Arthur Hayes, Samuel Reed en Ben Delo. Laatstgenoemde partner geldt als de eerste bitcoin miljardair van het Verenigd Koninkrijk.

BitMEX heeft géén handelslicentie voor de Amerikaanse derivatenmarkt, maar naar verluidt heeft de exchange wel een kantoor in San Francisco, waar minstens 50 mensen werkzaam zijn. Hayes heeft ook een Amerikaans paspoort en pendelt tussen Hongkong en San Francisco heen en weer.

De Amerikaanse toezichthouder CFTC heeft in juli een onderzoek ingesteld naar BitMEX. Heeft de exchange handelaren uit de VS bediend zonder geldige handelslicentie? Het is onduidelijk wanneer de CFTC naar buiten komt met de resultaten.

Rechtbank San Francisco

Lees hieronder de volledige aanklacht zoals de advocaten van Amato deze 4 december d.d. hebben ingediend bij de rechtbank in San Francisco.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...