Iran verstrekt ruim 1.000 licenties voor bitcoin (BTC) mining

Iran heeft meer dan duizend licenties verstrekt aan bitcoin (BTC) miners die actief zijn in het land. Dat maakt het ministerie van Industrie, Mijnbouw & Handel bekend, zo meldt Financial Tribune.

Bitcoin mining en Iran

Deze nieuwsbron citeert ICT Guild Organization, een non-gouvernementele-organisatie (NGO) werkzaam voor de ICT-sector. Volgens deze official, Amir Hossein Saeedi Naeini, kan de bitcoin mining industrie Iran elk jaar 8,5 miljard dollar in het laatje brengen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het land heeft in juni 2019 het minen van bitcoin en andere cryptovaluta gelegaliseerd. De voornaamste reden om zich in Iran te vestigen is de lage elektriciteitsprijs.

Miners betalen een vast tarief van 0,11 dollar per kilowattuur elektriciteit. Maar tijdens de piekmaanden (juni tot september) liep het tarief juist weer naar 0,46 dollar per kWh.

‘Hogere elektriciteitstarieven in combinatie met een strengere wet – en regelgeving schrikt de kleinere miningbedrijven af’, zo concludeert Naeini. Het aantal miners is daarom afgenomen het afgelopen jaar.

Goedkope energie

Afgelopen november heeft Iran besloten tot een vast energietarief. Ingrijpen in de tariefstructuur was ook nodig omdat elektriciteitsnet onder druk kwam te staan. De oorzaak lag bij het subsidiëren van energie, waardoor de vraag naar energie fors toenam. Vanwege het nieuwe beleid lijkt dat probleem verholpen.

Ook looft de overheid een beloning uit zodra men illegale miners (die goedkoop stroom aftappen) bij de autoriteiten aangeeft.

Mining is dan wel gelegaliseerd in het land, bitcoin is niet erkend als betaalmiddel.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...