Johannesburg zwicht niet voor afpersing hackers met bitcoin (BTC)

De gemeente Johannesburg zwicht niet voor de eisen van een hackersgroep, die vorige week het IT-systeem heeft platgelegd. De hackers eisen vier bitcoin (BTC) als losgeld, anders komt de gevoelige data op straat te liggen. Tegen de huidige koers gaat het om omgerekend ruim $36.000 (€32.380).

Bitcoin als losgeld

In een verklaring op Twitter laat de gemeente weten dat de aanval een aantal IT-systemen heeft getroffen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Denk daarbij aan de financiële administratie en de registratie van vastgoedobjecten en percelen in de stad (vergelijkbaar met het Kadaster, red.). Maar ook een portal met medische data (eHealth) en andere databases zijn blootgelegd.

Na de hack, die plaatsvond op 24 oktober, lag er direct een eis op tafel. Het losgeld van 4 Bitcoin (BTC) moest voldaan zijn vóór 28 oktober. Deze deadline is nu inmiddels verstreken.

Gemeente vindt hack ‘aanval op Joburgers’

Jo’burg is met 4,4 miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Het behoort tot de top 50 meest dichtbevolkte gebieden ter wereld.

Wethouder Funzela Ngobeni, met financiën en ICT in haar portefeuille, bevestigt dat ze niet gaan toegeven aan de bovenstaande eisen. Volgens haar zijn de ‘systemen volledig te herstellen’ en zijn enkele kritieke problemen al opgelost.

Ze voegt daaraan toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘De gemeente heeft altijd zich verweerd tegen elke onrechtmatige daad dan ook. Deze cyberaanval interpreteren we als een aanval op de gemeente, maar ook als aan aanval op de inwoners van deze stad’.[/penci_blockquote]

Na de aanval zijn ambtenaren door de hackers per mail benaderd om de bitcoin betalingen zo snel mogelijk te voldoen. Met de eis dat de gevoelige gemeente-informatie op straat komt te liggen. Op deze eisen is niet ingegaan.

Europol rapport

Eerder deze maand kwam Europol met een nieuw rapport naar buiten. Volgens de Europese opsporingsorganisatie neemt het aantal cyberaanvallen toe, waarbij de aanvallers cryptovaluta als losgeld vragen.

Het agentschap trekt deze conclusies in het rapport ‘Internet Organised Crime Threat Assessment’ (IOCTA).

Kortom, cryptovaluta – ook door de stijgende bitcoin prijs in 2019 – zijn interessanter als ‘target’.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Ze gaan routinematig en bewust op zoek waar crypto te halen valt. Zogenaamde cybercrime bendes verschuiven hun focus naar crypto exchanges en open source blockchain projecten met en 51% aanval’.[/penci_blockquote]

Bron: CNN

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTChack

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...