Onderzoek Google zoekgedrag: “Bitcoin-hype is over”

De hype rondom bitcoin en cryptovaluta is wereldwijd naar een dieptepunt gedaald. Dat is een van de conclusies van het onderzoek naar zoekgedrag op Google door online marketingplatform SEMrush. In het onderzoek staat het verband tussen zoekgedrag op Google naar bitcoin én de koers van bitcoin zelf centraal.

“Bitcoin-hype is over”

Uit het onderzoek blijkt dat er significant minder naar bitcoin gezocht wordt op Google. Sinds december vorig jaar, op het hoogtepunt van de markt, is het zoekvolume zelfs met 800 procent afgenomen. De onderzoekers zien daarom ook een veel lager verband tussen bitcoin zoekvolumes en de koers van bitcoin zelf. Begin dit jaar was die correlatie r=0,93 (een volledige correlatie r=1), terwijl de correlatie nu gezakt is naar 0,15. Het onderzoek is puur gebaseerd op zoekopdrachten in Google. Ter vergelijking: in de maand juli is er wereldwijd twee miljoen keer gezocht naar bitcoin; op het hoogtepunt in de maanden december en januari lag dit aantal tussen de 40 en 50 miljoen zoekopdrachten per maand. Onder meer bedrijven als Booking.com en Disney maken normaliter gebruik van de marketingdiensten van SEMrush.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onderzoek Google zoekgedrag:

“Verband Google en bitcoinkoers weg”

Woordvoerder Niels Broekhof van SEMrush zegt tegenover Bitcoin Magazine NL: “Het verband tussen Google zoekgedrag naar bitcoin en de koers is er altijd geweest, maar je kunt zeggen dat deze nu compleet weg is. In dit onderzoek hebben we een hele berg data geanalyseerd, maar we zoeken niet specifiek naar verklaringen. Er zijn ook twee kanten aan het verhaal. Allereerst is het heel lastig aan te tonen dat Google Search een veroorzaker is van een hogere koers. Het kan namelijk zijn dat een hogere koers van bitcoin leidt tot meer zoekopdrachten, mensen willen er simpelweg meer van weten. Je kunt zeggen dat de hype wel over is. Consumenten zoeken er veel minder naar.”

Uit het onderzoek bleken verder een aantal interessante bevindingen: 1. Op dit moment zoeken mensen uit Zweden, Mongolië, Zuid Korea, Bangladesh en Salvador het vaakst naar Bitcoin. Het gemiddelde aantal zoekopdrachten per persoon is in deze landen het hoogst.

Onderzoek Google zoekgedrag:

2. Ethereum is nog steeds de meest gezicht crypto currency na de bitcoin.

3. Gezondheidszorg, verzekeringen en banken zijn de drie meest gezochte industrieën in relatie tot blockchain.

Onderzoek Google zoekgedrag:

4. Cryptocurrencies zijn nog steeds veel populairder dan de 8 meest verhandelde valuta.

Onderzoek Google zoekgedrag:

5. Bitcoin wordt nog steeds meer gezocht dan de euro en de dollar. In juli 2018 werd er 1,6 keer vaker gezocht naar bitcoin dan naar de euro en 10 keer vaker dan de dollar. Ter vergelijking: in januari 2018 werd er 7 keer vaker naar de bitcoin dan de euro gezocht en 45 keer vaker naar de bitcoin dan de dollar.

Onderzoek Google zoekgedrag:

6. De euro is bezig met een opmars in zoekopdrachten en het is de verwachting dat er eind augustus/ begin september wereldwijd meer gezocht wordt naar de euro dan naar de bitcoin.

Onderzoek Google zoekgedrag:

7. Cryptocurrency markten worden nog steeds meer bezocht (bijna 5x zoveel) dan de websites van reguliere beurzen. In januari 2018 was er maar liefst 14 keer zoveel traffic naar cryptocurrency markten in vergelijking met websites van traditionele beurzen.

Onderzoek Google zoekgedrag:

Google Trends

De bevindingen van het onderzoek worden – logischerwijs- ook bevestigd door Google zelf in haar trendrapport. Van Google is bekend dat ze afwijzend tegenover cryptovaluta en bitcoin staan. Zo zijn advertenties over ICO’s, maar ook over ruilbeurzen, handelsadvies of hardware wallets sinds juni dit jaar verboden.

Inschrijven nieuwsbrief


Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCGoogle

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...