Proof of Keys evenement op 3 januari: HitBTC schort opnames op

Op 3 januari is het precies tien jaar geleden dat het eerste block in de Bitcoin blockchain werd gedolven en daarom heeft de crypto-community deze dag uitgekozen voor een 'Proof of Keys' evenement. Behalve een viering voor het tienjarige bestaan van Bitcoin is het evenement ook een test voor handelsbeurzen om te bewijzen dat zij daadwerkelijk beschikken over de cryptovaluta van gebruikers. Opmerkelijk is dat crypto-handelsbeurs HitBTC enkele dagen voor het evenement de opname van cryptovaluta door gebruikers heeft stopgezet.

Vertrouwen

Eén van de kerngedachtes achter cryptovaluta is het wegnemen van tussenpartijen en daarom is het eigenlijk vreemd dat een groot deel van de cryptovaluta wordt bewaard op handelsbeurzen en bij andere derde partijen. Handelsbeurzen vervullen daarmee eenzelfde soort rol als de banken uit het oude financiële systeem en de meeste voordelen van peer-to-peer en decentralisatie worden ermee tenietgedaan. Handelsbeurzen bieden gebruikers daarnaast veel minder bescherming dan de streng gereguleerde banken en historisch gezien is dan ook zeer riskant gebleken om cryptovaluta op een handelsbeurs te bewaren. Handelsbeurzen krijgen dagelijks te maken met aanvallen en ze bieden maar weinig garanties dat zij daadwerkelijk beschikken over de fondsen die gebruikers bij hen in bewaring hebben gebracht. In 2014 haalde de handelsbeurs Mt.Gox het nieuws omdat 840.000 bitcoins gestolen bleken en in 2018 werd onder andere handelsbeurs Bitgrail voor $187 miljoen dollar waarde gehackt. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Proof of Keys

Daarom is het Proof of Keys evenement in het leven geroepen. Het idee is simpel: Op 3 januari haalt iedereen zijn Bitcoin (en andere cryptovaluta) van de handelsbeurzen om hen te dwingen te bewijzen dat zij over de fondsen van hun klanten beschikken. Tegelijkertijd geldt het evenement als een viering voor het tienjarige bestaan van Bitcoin en om nieuwkomers te leren hun eigen cryptovaluta te beheren en veilig te houden. Het Proof of Keys-evenement is een initiatief van Trace Mayer, een bekende uit de Bitcoin wereld, maar wordt inmiddels gesteund door de bredere crypto-community.

Risico's

Hoewel de gedachte achter de Proof of Keys beweging brede steun krijgt is er ook kritiek op de plannen. Zo wijzen sommigen erop dat er risico’s kleven aan een dergelijke 'run op de bank' en dat bij problemen onder handelsbeurzen de kans bestaat dat gebruikers worden getroffen. Door de toegenomen druk kunnen lange wachttijden ontstaan en handelsbeurzen die niet voldoende solvabel zijn zouden door de extra opnames niet kunnen voldoen aan de vraag en mogelijk hun deuren moeten sluiten. Dat kan rampzalige gevolgen hebben voor iedereen die hun geld nog niet heeft kunnen opnemen.

HitBTC

Opmerkelijk is dat handelsbeurs HitBTC op 1 januari, enkele dagen voor het Proof of Keys evenement, de opnames van cryptovaluta heeft opgeschort. Hoewel HitBTC op het moment van schrijven nog geen officiële verklaring heeft gegeven voor de beslissing heeft het in de crypto-community tot speculatie geleid dat de handelsbeurs mogelijk onbetrouwbaar is en dat zij niet over alle fondsen van gebruikers beschikken. In het verleden is HitBTC vaker in opspraak geweest en de handelsbeurs heeft in de loop der tijd een controversiële reputatie verworven.