ProShares Bitcoin-ETF geweigerd door de SEC

De SEC heeft geen goedkeuring verleend voor de ProShares Bitcoin-ETF. De cryptomarkt lijkt op het nieuws een stuk lager te gaan, hoewel bitcoin rond de 6.500 dollar blijft koersen. De schade lijkt beperkt te blijven.

ProShares Bitcoin-ETF

De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) heeft het voorstel van ProShares om ’s werelds eerste Bitcoin-ETF uit te geven verworpen. Het gaat om twee verschillende Bitcoin-ETF’s. Het nieuws mag enigszins verwacht heten. De door ProShares voorgestelde Bitcoin-ETF zou namelijk gebaseerd zijn op futures contracten in plaats van werkelijke aanhoudingen in bitcoin. In een markt die van zichzelf al volatiel is geeft dat enkel nog meer onzekerheden. De verwerping werd gisteren vrijgegeven op de website van de SEC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het voorstel van de ProShares Bitcoin-ETF werd voor het eerst in december vorig jaar ingediend. In de aanmelding wordt verklaard dat de ETF van ProShares zou worden gedekt met bitcoin futures contracten van de CME of de Cboe Futures Exchange. Producten die ook pas sinds vorig jaar december bestaan.

“This order disapproves the proposed rule change. Although the Commission is disapproving this proposed rule change, the Commission emphasizes that its disapproval does not rest on an evaluation of whether bitcoin, or blockchain technology more generally, has utility or value as an innovation or an investment”

VanEck SolidX Bitcoin-ETF

Veel beleggers en experts waren van mening dat goedkeuring uiterst onwaarschijnlijk was wegens de futures contracten. Het Bitcoin-ETF voorstel van de Cboe waarover volgende maand een besluit kan worden genomen kent wel fysieke aanhoudingen in bitcoin.

Veel deskundigen zijn van mening dat dit via VanEck SolidX Bitcoin Trust aangeboden Cboe-product een grote waarschijnlijkheid heeft van goedkeuring door de SEC. Afwachten is eigenlijk meer of dat volgende maand gebeurd of in 2019. Het is namelijk niet duidelijk of de SEC volgende maand daadwerkelijk een besluit over die Bitcoin-ETF neemt, aangezien zij daar officieel tot februari 2019 de tijd voor heeft.

Waarom een Bitcoin-ETF?

Na vorig jaar een all time high aan te doen van bijna 20.000 dollar in december kent bitcoin en de cryptomarkt in zijn algemeenheid een flinke daling, tot een huidige 6.400 dollar. Beleggers zijn van mening dat een op de beurs verhandeld bitcoin-product, zoals een Bitcoin-ETF, ervoor zorgt dat institutioneel geld de markt zal betreden. Dat zou vervolgens tot hogere prijzen moeten leiden. Of die denkwijze klopt moet nog blijken, met zowel voor als tegenstanders van betreffende financiële producten.

Bron: SEC

Foto: Flickr

Inschrijven nieuwsbrief