Rabobank overweegt Rabobit, een cryptowallet onder hoede van de bank

Rabobank overweegt een veilige plek voor de opslag van cryptovaluta’s te ontwikkelen, aldus Het Financieele Dagblad.

Rabobit

Onlangs is de Rabobit website gelanceerd. Daar staat beschreven dat het een cryptocurrency wallet faciliteert onder de naam van Rabobank. De site beschrijft dat het mogelijk is om je crypto’s door de bank te laten beheren.
Dat een gereguleerde bank zo’n digitale kluis voor cryptovaluta start is opmerkelijk en het nieuws over de mogelijke nieuwe dienst ging dan ook als een lopend vuurtje over sociale media.
De bank benadrukt dat Rabobit nog geen product is, maar slechts een verkenning om te onderzoeken of er belangstelling is. Volgende week wordt bekend of dit idee verder uitgewerkt gaat worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Moonshot

Rabobit is onderdeel van het Moonshot programma van de bank. Met dit versnellingsprogramma kunnen medewerkers van de Rabobank ideeën aandragen.
De beste ideeën worden getest op belangstelling bij klanten. Begin maart wordt een shortlist van Moonshot ideeën samengesteld. Medio juni wordt bepaald welke ideeën daadwerkelijk uitgewerkt worden tot product/dienst.
Het idee van Rabobit is een cryptocurrency wallet binnen de online bankierenomgeving. De medewerkers die dit initiatief momenteel onderzoeken, benaderen hiervoor klanten, zowel in persoon als via de website.
Daarnaast onderzoeken ze de risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van cryptovaluta’s. Er is dus nog absoluut geen officieel besluit van de Rabobank om dit in te voeren.

Niet nodig

Of je je crypto bij je bank wil stallen is een tweede maar het zou een enorme duw in de rug zijn voor het vertrouwen van de gemiddelde persoon in cryptovaluta’s.
Het gaat daarentegen wel weer in tegen het peer-to-peer karakter van cryptovaluta’s als bitcoin, dat er juist voor kan zorgen dat derde partijen als banken niet meer nodig zijn in het betalingsverkeer.

Geen behoefte

Begin deze maand werd sowieso duidelijk dat de drie Nederlandse grootbanken, Rabobank, ING en ABN Amro, eigenlijk helemaal niet zitten te wachten op cryptovaluta’s en cryptobedrijven.
De anonimiteit van cryptovaluta’s speelt de sector parten.
Rabobank liet toen weten dat ook handelen in cryptomunten door klanten ervoor kan zorgen dat een bedrijf een ‘hoger risicoprofiel’ krijgt.

“In die lijn is het voorstelbaar dat bedrijven die zich met cryptocurrency’s bezighouden worden gezien als te risicovol en daarom niet als klant kunnen worden geaccepteerd”, zo gaf de bank nog aan.

Voor bedrijven die handel in cryptomunten als core business hebben is het bij Rabo vrijwel onmogelijk om klant te worden.
Toch is de opkomst van cryptovaluta’s en de blockchain technologie iets wat de bank nauwlettend in de gaten houdt, en dat zal zeker zijn redenen hebben.

Bronnen: Rabobank, Rabobit, RTLZ. FD

Foto: Flickr / Alper Çuğun