Russische bitcoin miner wil 20% aandeel op wereldmarkt veroveren

Een bitcoin mining bedrijf wil een marktaandeel van 20% verwerven op de wereldwijde mining markt. Dat melden diverse cryptomedia vandaag op basis van Russische media.

Dmitry Marichinev is een man met vele talenten: in Rusland is hij formeel de ‘ombudsman internet’, die klachten van burgers over de overheid behandelt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar hij is daarnaast ook CEO van Russian Mining Company (RMC), een fabrikant van mining apparatuur en eigenaar van mining farms. Zijn ambitie is om Rusland – naast China – als mining natie op de kaart te zetten.

Aluminiumfabriek

Marichinev heeft zijn oog laten vallen op een voormalige aluminium fabriek in Karelië, een deelstaat in het noordwesten van Rusland. Deze zogeheten Nadvoitsky Aluminum Plant (NAZ) raakte in de vergetelheid toen de Amerikaanse regering het moederbedrijf Rusal in april 2018 sancties oplegden. Amerikaanse klanten zegden hun contract met deze leverancier op.

De voormalige eigenaar Oleg Deripaska zou namelijk innige banden hebben met de regering Poetin. Het Amerikaanse ministerie van Financiën wees Deripaska aan als een typische oligarch, iemand in de jaren negentig met de transitie van het communisme naar het kapitalisme veel (onethische) macht verwierf.

De zakenman heeft inmiddels zijn meerderheidsaandeel is Rusal van de hand gedaan. De Amerikanen hebben de sancties opgeheven, maar de productie is nooit meer opgestart.

Een deel van de locatie is nu verhuurd aan de RMC, zo bevestigt een woordvoerder van Rusal aan het Russische medium RBC.

Datacenter

Marinichev wil de overtollige elektriciteit van de fabriek gaan benutten voor een mega datacenter. Hij licht toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We willen de fabriek herontwerpen en de computerkracht van het netwerk verkopen als een IT-dienst'[/penci_blockquote]

Daarmee mikt de onderneming op miners van bitcoin en andere cryptovaluta, maar ook op ontwikkelaars van neutrale netwerken en kunstmatige intelligentie (AI).

‘Bitcoin mining winstgevend’

Marinichev is een samenwerking aangegaan met de Britse cryptobeurs Cryptonex, waarmee hij klanten hoopt te werven. Zoals gezegd wil hij een marktaandeel van 20%. Mining is namelijk nog steeds winstgevend.

Een simpele rekensom leert dat:

Volgens Yuri Pripachkin, president van crypto – en blockchain brancheorganisatie RACIB, is bitcoin mining winstgevend voor elke schakel in de keten.

Veel is echter afhankelijk van de elektriciteitsprijs. Logischerwijs zoeken miners de plekken op met de laagste prijs per kilowattuur stroom.

Pripachkin is wel sceptisch:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Er zijn al veel spelers actief in de wereld van mining. Een Russische mining pool kan misschien 5 tot 7 procent voor haar rekening nemen’.[/penci_blockquote]

Chinese overheersing

Naar verluidt is nog steeds minstens 50% van de bitcoins afkomstig van de Chinese provincie Sichuan, waar de afgelopen jaren veel waterkrachtcentrales zijn bijgebouwd. Dat zou blijken uit onderzoek van Coinshares. Lokale experts in deze Chinese provincie hebben het zelfs over ‘70% van alle nieuwe bitcoin’.

Er is echter ook een trend gaande om elders in de wereld zoals in Noord-Europa, Kaukasus, Iran en Canada, maar ook in zuidelijke Amerikaanse staten zoals Texas en Georgia te gaan minen.

Vandaag heeft ook de Chinese miner Canaan Creative een verzoek bij de Securities and Exchange Commission (SEC) ingediend voor een notering aan techbeurs Nasdaq. Het bedrijf wil hiermee $400 miljoen in het laatje krijgen om verdere groei te financieren.

Bronnen: Bitcoinist / Cointelegraph

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...