SEC verscherpt in 2020 haar toezicht op cryptovaluta én aanbieders

De Securities and Exchange Commission (SEC) draait ook in 2020 de duimschroeven aan voor de cryptomarkt. Dat is op te maken uit een prioriteitenlijst die de waakhond vandaag publiceert (PDF).

De SEC moet particuliere beleggers op de effectenmarkten beschermen tegen (buitensporige) risico’s. Daarbij kijkt men specifiek of een belegging voldoet aan de Effectenwet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bij crypto is het soms lastig te bepalen of een cryptomunt een security (effect) is of niet? Bij effecten is namelijk een andere (strengere) wet – en regelgeving van toepassing omdat het retailproducten betreft.

Doordat er op cryptomarkt duizenden tokens worden aangeboden, is er voor de waakhond voldoende aanleiding om de controles in 2020 te verscherpen.

SEC en 2020

Het toezicht op de sector is de afgelopen jaren verscherpt. Zo richtte de SEC zich in 2018 voornamelijk op Initial Coin Offerings (ICO’s) en risicovolle projecten.

Voor het komende jaar richt de afdeling Office of Compliance Inspections and Examinations (OCIE) zich voornamelijk op ‘digitale assets en dienstverleners’.

Dat zijn nogal brede begrippen. Maar de SEC is nog steeds bezorgd dat een belegger niet de verschillen ziet tussen een traditioneel aandeel en een cryptomunt.

Het gaat de SEC in het bijzonder om:

Dus ook professionals werkzaam voor exchanges, brokers of projecten zelf kunnen controles verwachten naar hun activiteiten binnen of buiten hun bedrijf.

De SEC liet in 2019 een aantal keren haar tanden zien en deelde boetes uit aan diverse ICO-projecten. Volgens criticasters is de instantie een tandeloze tijger.

Zo deelde men een boete uit van ‘slechts’ 24 miljoen dollar aan EOS, toen deze munt – in haar beginfase – een op ethereum gebaseerde token was (ERC20 token).

Opsporingsdiensten

In principe richt de SEC zich niet op de transacties van (non-) custodial wallets of coin mixing, omdat eerder opsporingsdiensten op transactieniveau onderzoek doen.

Uit een recent compliance rapport van Kraken blijkt dat het aantal informatieverzoeken stijgende is. Een signaal dat er meer aandacht is voor financiële fraude met cryptovaluta.

Privacycoins, waarbij de afzender en het bedrag ‘by default’ afgeschermd zijn, worden in het beleidsplan van de SEC ook niet specifiek genoemd.

Eind 2018 heeft de Department of Homeland Security een onderzoek aangekondigd naar munten zoals Monero. Ook de FBI gebruikt software om transacties op de blockchain te onderscheppen en te onderzoeken.

Bitcoin ETF

Ook een van de meest besproken onderwerpen in de relatie tot de SEC, de bitcoin ETF’s komen niet expliciet aan bod in dit rapport. Voorlopig heeft de SEC alle aanvragen voor een bitcoin indexfondsen laten afketsen.

Een van de redenen is washtrading, het kunstmatig oppompen van handelsvolumes op beurzen. Ook zijn er vermoedens van prijsmanipulatie, gezien de geringe market cap van bitcoin ( in vergelijking met goud bijvoorbeeld).

Lees meer over:
cryptomarktcryptovalutaSEC

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

cardano koers Nieuws
Arthur Hayes haalt uit naar Cardano: ‘Het is een shitcoin, een wannabe Ethereum’

Arthur Hayes, medeoprichter van BitMEX, heeft onlangs felle kritiek geuit op Cardano (ADA), door het...

Bitcoin whales Nieuws
Whale koopt binnen 2 weken voor $178 miljoen aan ethereum

Een onbekende whale heeft in 11 dagen tijd de gigantische hoeveelheid van 64.000 ethereum uit...

bitcoin etf Nieuws
Handelsvolume VanEck Bitcoin ETF schiet 1.400% omhoog

De Spot Bitcoin ETF van het grote VanEck kende gisteren een hele bijzondere dag. Het...

Michael Saylor MicroStrategy Bitcoin
Michael Saylor Verklaart Eeuwige Liefde voor Bitcoin: MicroStrategy’s Oneindige Koopmissie

Michael Saylor, voorzitter van MicroStrategy Incorporated, staat natuurlijk al lange tijd bekend om zijn steun...

PlanB Nieuws
‘Bitcoin koers van 440.000 dollar tijdens deze cyclus?’

De Nederlandse analist PlanB publiceerde in 2019 zijn beruchte Stock-to-Flow model voor bitcoin. Daarmee werd...

Lees meer