SEC verscherpt in 2020 haar toezicht op cryptovaluta én aanbieders

De Securities and Exchange Commission (SEC) draait ook in 2020 de duimschroeven aan voor de cryptomarkt. Dat is op te maken uit een prioriteitenlijst die de waakhond vandaag publiceert (PDF).

De SEC moet particuliere beleggers op de effectenmarkten beschermen tegen (buitensporige) risico’s. Daarbij kijkt men specifiek of een belegging voldoet aan de Effectenwet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bij crypto is het soms lastig te bepalen of een cryptomunt een security (effect) is of niet? Bij effecten is namelijk een andere (strengere) wet – en regelgeving van toepassing omdat het retailproducten betreft.

Doordat er op cryptomarkt duizenden tokens worden aangeboden, is er voor de waakhond voldoende aanleiding om de controles in 2020 te verscherpen.

SEC en 2020

Het toezicht op de sector is de afgelopen jaren verscherpt. Zo richtte de SEC zich in 2018 voornamelijk op Initial Coin Offerings (ICO’s) en risicovolle projecten.

Voor het komende jaar richt de afdeling Office of Compliance Inspections and Examinations (OCIE) zich voornamelijk op ‘digitale assets en dienstverleners’.

Dat zijn nogal brede begrippen. Maar de SEC is nog steeds bezorgd dat een belegger niet de verschillen ziet tussen een traditioneel aandeel en een cryptomunt.

Het gaat de SEC in het bijzonder om:

Dus ook professionals werkzaam voor exchanges, brokers of projecten zelf kunnen controles verwachten naar hun activiteiten binnen of buiten hun bedrijf.

De SEC liet in 2019 een aantal keren haar tanden zien en deelde boetes uit aan diverse ICO-projecten. Volgens criticasters is de instantie een tandeloze tijger.

Zo deelde men een boete uit van ‘slechts’ 24 miljoen dollar aan EOS, toen deze munt – in haar beginfase – een op ethereum gebaseerde token was (ERC20 token).

Opsporingsdiensten

In principe richt de SEC zich niet op de transacties van (non-) custodial wallets of coin mixing, omdat eerder opsporingsdiensten op transactieniveau onderzoek doen.

Uit een recent compliance rapport van Kraken blijkt dat het aantal informatieverzoeken stijgende is. Een signaal dat er meer aandacht is voor financiële fraude met cryptovaluta.

Privacycoins, waarbij de afzender en het bedrag ‘by default’ afgeschermd zijn, worden in het beleidsplan van de SEC ook niet specifiek genoemd.

Eind 2018 heeft de Department of Homeland Security een onderzoek aangekondigd naar munten zoals Monero. Ook de FBI gebruikt software om transacties op de blockchain te onderscheppen en te onderzoeken.

Bitcoin ETF

Ook een van de meest besproken onderwerpen in de relatie tot de SEC, de bitcoin ETF’s komen niet expliciet aan bod in dit rapport. Voorlopig heeft de SEC alle aanvragen voor een bitcoin indexfondsen laten afketsen.

Een van de redenen is washtrading, het kunstmatig oppompen van handelsvolumes op beurzen. Ook zijn er vermoedens van prijsmanipulatie, gezien de geringe market cap van bitcoin ( in vergelijking met goud bijvoorbeeld).

Lees meer over:
cryptomarktcryptovalutaSEC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...