Softwareversie van Lightning-netwerk gaat live

Een versie van het Lightning-netwerk, dat betalingen in bitcoin snel, goedkoop en schaalbaar moet maken, ging gisteren live. Een mijlpaal voor de bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De software kan nu gebruikt worden voor bitcoin betalingen na meer dan een jaar waarin het getest werd door duizenden developers. Lightning Labs, een van de bedrijven die de technologie ontwikkelde, kwam met een eerste versie dat compatibel is met netwerken ontwikkeld door andere groepen, zoals Blockstream en Acinq.

Alternatieve betalingswijze

Bitcoin wordt ook wel het digitale goud genoemd, omdat het als alternatieve investeringsmogelijkheid gezien kan worden. Daaraan voldeed de cryptovaluta voor velen. Maar haar originele doel, een alternatieve betalingswijze, zover was de bitcoin nog niet. Met de uitrol van het Lightning-netwerk komt dat doel een stuk dichterbij.

LND

Lightning Labs liet weten een beta versie van haar software (LND) te hebben vrijgegeven. Gebruikers kunnen nu LND gebruiken om bitcoin en litecoin naar andere gebruikers te sturen, zonder de transactie vast te leggen op de blockchain. Het Lightning-netwerk zou problemen als hoge transactiekosten en lange bevestigingstijden moeten tackelen.

Het zorgt ervoor dat ook andere, nieuwe applicaties een stuk dichterbij komen, bijvoorbeeld betalingen voor het Internet of Things of periodiek terugkerende betalingen. Pas wanneer de keten gesloten is worden de betalingen afgesloten en vastgelegd op de blockchain. Daarbij is er geen sprake van tijdsvereisten of transactielimieten, waardoor een betalingskanaal voor maanden of zelfs jaren open kan blijven staan, zonder het netwerk te belasten. Elizabeth Stark, oprichter en CEO van Lightning Labs was in haar nopjes.

Stark: “Bitcoin enthusiasts have gotten excited about this, merchants are excited about this. It feels like we’re right on the edge of mass cryptocurrency adoption”

Lightning Labs

Lightning Labs haalde 2,5 miljoen dollar op bij een dozijn investeerders. Onder hen Twitter CEO Jack Dorsey, Square Capital executive Jacqueline Reses, litecoin oprichter Charlie Lee en voormalig PayPal COO David Sacks.

Sacks gaf aan: “Lightning is the most important protocol being built on bitcoin and Lightning Labs is the best developer of that protocol”

Inschrijven nieuwsbrief


Bronnen: Forbes, Coin Desk, Fortune, Cryptovest

Foto: Flickr / Carolina Ödman