Thaise ‘Cryptocurrency Wizard’ opgepakt voor fraudezaak ter waarde van $16 miljoen

Een 48-jarige Thaise man die zichzelf de “cryptocurrency wizard” noemt, is in Bangkok gearresteerd vanwege zijn rol in een fraudezaak, die een waarde omvat van liefst 500 miljoen baht (16,3 miljoen dollar).

Criminele organisatie

De Bangkok Post geeft aan dat de Thaise politie gisteren Mana Jumuang op heeft gepakt. Oftewel mijnheer “cryptocurrency wizard” himself. Op 23 augustus was er al een arrestatiebevel voor hem uitgevaardigd. Gisteren werd hij in het Huai Khwang district in Bangkok opgepakt terwijl hij voetbal aan het spelen was.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens Jiraphop Phuridet, commandant van de Bangkok Police’s Crime Suppression Division, wordt Jumuang ervan beschuldigd deel uit te maken van een Thais-Vietnamese criminele groep die in minstens 10 Aziatische landen slachtoffers heeft gemaakt. De groep richt zich onder meer op Zuid-Korea en Vietnam. Daarbij zijn vier verdachten uit Vietnam afkomstig en drie uit Thailand, waaronder onze tovenaar Jumuang.

Op de vlucht

De verdachten proberen slachtoffers over te halen in cryptovaluta te investeren. Elk lid van de groep blijkt daarbij een specifieke rol op zich te hebben genomen, bijvoorbeeld die van investeerder of iemand die de bankrekeningen opent. Slachtoffers ontvangen aanvankelijk rendement op hun investeringen, maar het contact met de groep wordt vervolgens abrupt verbroken.

Het totale bedrag van de gemelde verliezen wordt geschat op 500 miljoen baht (16,3 miljoen dollar). Jumuang wordt er van beschuldigd dat hij een deel van het geld heeft uitgegeven aan de aankoop van land in de provincie Phichit, eveneens in Thailand. De politie probeert ook de twee andere Thaise verdachten te achterhalen. De vier Vietnamese leden zijn volgens de politiecommandant het land al ontvlucht.

Roemruchte zaak

Mana Jumuang mag dan wel een aparte naam voor zichzelf hebben verzonnen en voor miljoenen dollar schade aan hebben aangericht, de meest roemruchte Thaise zaak omtrent fraude met cryptovaluta deed zich begin vorige maand voor.

De 27-jarige Thaise soap-ster Jiratpisit “Boom” Jaravijit werd toen gearresteerd op beschuldigingen van het witwassen van geld. Hij werkte daarbij samen met zes medeplichtigen – inclusief zijn broer en zus.

Bij die zaak ging het om liefst 797 miljoen baht (24,6 miljoen dollar). De groep probeerde – met succes – buitenlandse beleggers over te halen te investeren in de zogeheten “Dragon Coin”. Echter werd de door de beleggers geïnvesteerde bitcoin niet in de specifieke token geïnvesteerd, maar direct omgezet naar de Thaise baht. De investeerders verkregen dan ook geen enkel rendement en naar het geld konden ze fluiten.

Bronnen: Bangkok Post, Coin Telegraph

Foto: Bangkok Post

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

frogwifhat Nieuws
Nieuwe Crypto Meme Frogwifhat Live, Volgende Volgende Dogwifhat Of PEPE?

Vandaag is de nieuwe Frog Wif Hat token ($FWIF) gelanceerd op de decentrale exchange Uniswap....

Nieuws
‘Pre-halving top’ binnenkort aanstaande voor bitcoin koers?

De run van bitcoin is eind februari in de kiem gesmoord en ook analisten lijken...

Bitcoin bekende vs. onbekende crypto Nieuws
Bitcoin koers bereikt hoogste punt sinds december 2021

De prijs van Bitcoin, de grootste cryptocurrency, heeft een indrukwekkende sprong gemaakt. De prijs van...

Nieuws
Verenigd Koninkrijk wil cryptocurrency’s als eigendom erkennen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) neemt significante stappen richting de integratie van cryptocurrency's in zijn rechtssysteem....

Bitcoin Nieuws
Analist: ‘Bitcoin staat voor zijn traditionele parabolische rally’

Als we de populaire analist Kevin Svenson mogen geloven, dan staat bitcoin op het punt...

Lees meer