Thailand schrapt 7% btw op bitcoin en cryptovaluta

Volgens lokale media heeft Thailand de vrijstelling btw op de handel in cryptocurrency uitgebreid. Ze willen naar wat schijnt het land verder ontwikkelen tot een centrum voor cryptovaluta.

De Bangkok Post meldt woensdag dat het ministerie van Financiën de regels heeft versoepeld. Voorheen was er een eis om 7% btw te betalen over winsten uit cryptohandel. Dit wordt nu geschort. De belastingvrijstelling ging op 1 januari 2024 in, en heeft geen vervaldatum.

De btw-vrijstelling op cryptohandel geldt ook voor brokers en dealers die worden gereguleerd door de Securities and Exchange Commission (SEC).

Het ministerie van Financiën reageert niet op het verzoek van The Block om meer uitleg.

Een aantal cryptobeurzen, waaronder Binance, zijn in de loop der jaren in Thailand neergestreken. Vorige maand kondigde Binance aan dat Gulf Binance ook voor het grote publiek in de regio beschikbaar is. Na een testperiode in november, zijn de deuren nu voor iedereen geopend. Gulf Binance is een joint venture tussen Binance en het Thaise Gulf Innova.

Er is regelmatig wat te doen geweest met Thaise beurzen. Zo heeft Bitkub een boete moeten betalen van ruim $600.000 vanwege nepvolumes. Zipmex was daarnaast een van de bedrijven die in het kielzog van Celsius, FTX en 3AC in de problemen kwam in de achterliggende bearmarkt. Twee maanden geleden deelde het bedrijf dat ze hun activiteiten moeten staken.

De reden voor deze actie is de naleving van de regels opgelegd door de Thaise SEC. Daarnaast kampt Zipmex met financiële moeilijkheden door verliezen die het bedrijf heeft geleden door blootstelling aan cryptoleningverstrekkers zoals Babel Finance en Genesis.