Boete van $634.000 voor cryptobeurs Bitkub wegens nepvolumes

De beurswaakhond uit Thailand heeft cryptobeurs Bitkub aangeklaagd voor nepvolumes.

Nephandel

Thailand was het eerste land in Zuidoost-Azië dat met een pakket aan regels kwam voor de cryptomarkt. Begin deze maand kwamen er nieuwe regels bij over het promoten van crypto-gerelateerde zaken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze regels moeten voorkomen dat cryptobedrijven klanten misleiden met nepnieuws. Ze willen dat het voor consumenten duidelijk is wat de risico’s zijn voor het investeren in cryptovaluta.

Deze acties hebben impact gehad op de Thaise markt. De activiteiten van de Thai Securities and Exchange Commission (SEC) zorgden er voor dat het handelsvolume bij Thaise beurzen aanzienlijk daalde. Bovendien is het aantal actieve crypto-accounts vanaf het begin van het jaar met 33% afgenomen.

Bitkub, de grootste crypto exchange van Thailand, trok deze keer de aandacht van de Thaise SEC. Op 27 september heeft de Thaise Securities and Exchange Commission een rechtszaak aangespannen tegen Bitkub en twee individuen.

Bitkub moet een boete van $634.000 betalen voor vermeende wash trading. Dit is een manier om handelsvolumes op te pompen, waardoor het lijkt alsof een handelsplatform enorm veel wordt gebruikt.

De SEC beweerde dat de beurs kunstmatig de handelsvolumes op zijn platform heeft verhoogd om de markt te manipuleren. Er zijn twee individuen bij betrokken, aan wie de SEC een handelsverbod wil opleggen.

Meer problemen voor Bitkub

In juli kreeg de voorzitter van BitKub Group Holdings ook al een boete van $216.000. Ook moest hij zijn leidinggevende functies bij het bedrijf een jaar lang opgeven omdat hij probeerde te profiteren van de prijsstijging van hun eigen token (dankzij insider trading).

De rechtszaak die de SEC nu aanspant is dus alweer de tweede directe handhavingsactie op Bitkub dit jaar.

Bitkub is een van de grootste digitale valuta-uitwisselingen in Thailand. Twee maanden geleden kreeg Bitkub ook al een klap te verwerken toen Siam Commercial Bank haar plan voor een investering van 500 miljoen annuleerde. Siam Commercial Bank is de oudste bank in Thailand.

De Thaise SEC trad eerder al hard op tegen Binance, terwijl het ook haar handen vol heeft met Zipmex. Deze beurs van Thaise origine ging in de slipstream van Celsius en 3AC ten onder en moest faillissementsbescherming aanvragen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSECthailand