Tikkende tijdbom Tether gaat af en bitcoin (BTC) daalt 5%, maar herstelt zich

iFinex, het bedrijf achter stablecoin Tether (USDT) en exchange Bitfinex, is door de speciale aanklager van de staat New York, Letitia James, in staat van beschuldiging gesteld. De aanklacht luidt: iFinex heeft voor $900 miljoen uit Tether’s reserves gebruikt om een financieel gat van $850 miljoen te dichten. Vlak nadat het nieuws brak, daalde de koers van bitcoin (BTC) in enkele minuten $500 dollar richting $5.000. Op deze vrijdagochtend brengt Bitfinex een statement naar buiten waarin het de beschuldigingen weerlegt.

De koers van bitcoin op moment van schrijven is $5.288 (-3,5%) volgens marktindex OnchainFX.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Fraude door iFinex?

Volgens de aanklacht heeft Bitfinex $850 miljoen ‘verloren’ in een transactie met het bedrijf Crypto Capital Corporation. Deze firma is gevestigd in Panama, buiten de jurisdictie van de Amerikaanse autoriteiten. Bitfinex heeft vervolgens $900 miljoen uit de ‘kas’ bij Tether gegrepen om dit verlies te

Tether is als stablecoin gekoppeld aan de Amerikaanse dollar om stabiel te blijven. Het bedrijf achter Tether, iFinex, moet kunnen aantonen dat er voldoende reserves worden achtergehouden om stabiliteit te garanderen.

Stablecoin’ Tether heeft op moment van schrijven een waarde van 0,994 dollar (-1,1%). De market cap van Tether (USDT) is nog steeds $2,8 miljard, volgens marktindex Coinmarketcap.

Het grootste volume maakt USDT op relatief kleinere beurzen zoals Bitmax, FCoin en ZBG.

Aanklacht

Dat reserves zijn aangewend om bij een ander bedrijfsonderdeel (exchange Bitfinex) een operationeel verlies te dichten, is ondermijnend, vindt ook de New Yorkse aanklager.

Samenvattend komt de aanklacht (hierbij de PDF-versie, redactie) op twee zaken neer:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]“According to the filings, Bitfinex has already taken at least $700 million from Tether’s reserves.

Those transactions – which also have not been disclosed to investors – treat Tether’s cash reserves as Bitfinex’s corporate slush fund, and are being used to hide Bitfinex’s massive, undisclosed losses and inability to handle customer withdrawals.”[/penci_blockquote]

Weerlegging Bitfinex

In een statement op de website van Bitfinex weerlegt de beschuldigingen:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]The New York Attorney General’s court filings were written in bad faith and are riddled with false assertions, including as to a purported $850 million “loss” at Crypto Capital.

On the contrary, we have been informed that these Crypto Capital amounts are not lost but have been, in fact, seized and safeguarded. We are and have been actively working to exercise our rights and remedies and get those funds released. [/penci_blockquote]

Stablecoin Tether

In de crypto industrie werden al langer vraagtekens gezet tussen de interne bedrijfsvoering van zowel iFinex, Bitfinex en ‘stablecoin’ Tether.

Vorige maand moest Tether erkennen dat het geen 1-op-1 dekking met de dollar kan garanderen. Dat beweerde iFinex wel altijd, maar die claim is stilletjes van hun website gehaald.

Organisatorisch schort er ook het nodige aan iFinex. Zo heeft cfo Giancarlo Devasini van Bitfinex ook bemoeienis bij Tether. Ook moest het bedrijf een aantal maal van bank wisselen om de dekking met de dollar te kunnen garanderen.

Afbrokkelend vertrouwen

Dat vertrouwen is nu nog meer weg, aldus crypto investeerder Alistair Milne op Twitter.

‘Stablecoin’ Tether heeft op moment van schrijven een waarde van 0,994 dollar (-1,1%). De market cap van Tether (USDT) is nog steeds $2,8 miljard, volgens marktindex Coinmarketcap.

De afgelopen jaren zijn er in de industrie meer dan vijftig stablecoin gelanceerd. Onder meer Circle en Coinbase hebben samen de USDC op de markt gebracht en Gemini kwam met GUSD. Een andere bekende munt is Paxos Standaard (PAX). Verhuizen beleggers hun tegoeden uit USDT?

Trader Josh Rager laat ook een grafiek zien, waarbij USDT daalt naar aanleiding van het nieuws.

Bitcoin (BTC) koers

Op moment van schrijven is de koers van bitcoin (BTC) $5.280 met een min van 3,5%. De cryptomarkt kreeg een dreun nadat het nieuws rondom Bitfinex en Tether brak.

Gisteravond daalt de market cap van $178 miljard naar $168 miljard. Inmiddels staat de teller weer op $171 miljard. Hoe gaat de markt hiervan herstellen?
Bitcoin wist in ieder geval support te vinden en herstelt nu richting $5.300.

Altcoins

Nieuwsoverzicht

Bronnen: NY State Attorney / OnchainFX/ Coinmarketcap/ Cryptoslate

Lees meer over:
stablecointetherusdt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...