Opmerkelijk: $1,1 miljard aan Bitcoin verstuurd voor minder dan één dollar

Een transactie van 161.500 Bitcoin (BTC) die is verstuurd voor slechts 0,70 dollar aan kosten. Het gaat om de grootste bitcoin transactie in dollars: 1,1 miljard dollar om precies te zijn.

Grootste Bitcoin transactie

Twitter gebruiker KRMA_0 maakte afgelopen vrijdag melding van dit opmerkelijke feitje. En het was TheCryptoAssociate, die het wereldkundig maakte.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De kosten waren slechts 0.00010019 BTC, omgerekend dus slechts 70 dollarcent ten tijde van de transactie. De grote vraag: wie heeft er zoveel bitcoin?

Paolo Ardoino, financieel directeur van crypto exchange Bitfinex, maakte bekend dat zij ‘de schuldige’ waren. Hij had een een simpele uitleg: het bijvullen van de “hot wallet”, feitelijk de actieve wallet van een exchange.

Bitfinex geldt voor het handelspaar BTC-USD als de beurs met de meeste liquiditeit, zo bleek uit eerder onderzoek.

Transactiedetails

Zoals in de transactiedetails is te zien, is er 15.000 BTC intern verstuurd door Bitfinex. De rest BTC van de transactie, maar liefst 146,500 BTC, is retour gezonden naar het originele bitcoin adres.

Het is niet de enige opmerkelijke transactie deze maand. Zo verplaatste custody service Xapo 100.000 BTC (destijds 633 miljoen dollar) voor slechts 0,26 dollar.

Kortom, bitcoin bewijst eens te meer dat het technologie om relatief goedkoop grote bedragen te versturen.

Zo heeft nieuwssite Decrypt een vergelijking gemaakt met een betaalverwerker zoals TransferWise. Deze vraagt $3.600 aan commissie om één miljoen dollar te versturen. Een behoorlijk verschil met de bitcoin betaaltechnologie.

Opmerkelijk: $1,1 miljard aan Bitcoin verstuurd voor minder dan één dollar

Record in bitcoin: 500.000 BTC

Het vorige record in dollars dateert van september 2019, toen er één miljard dollar werd verplaatst door een onbekende entiteit.

Het record van de meeste bitcoin dateert van langer geleden: in november 2011 is er 500.000 BTC verstuurd, destijds slechts $1,32 miljoen waard.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...