Transactievolume bitcoin-netwerk daalt met 30%, partijen wijzen naar VeriBlock

Het transactievolume van het bitcoin-netwerk is met 30% gedaald. Partijen wijzen naar VeriBlock, die regelmatig netwerktesten uitvoert. Cijferaar Coinmetrics komt met nieuwe data, waaruit de daling moet blijken. Maar welke verklaringen liggen eraan ten grondslag?

Transactievolume bitcoin netwerk daalt

Velen wijzen de start-up VeriBlock aan, die 4 maart een test op het bitcoin netwerk afsloot. VeriBlock gebruikt een proof-of-proof (PoP) consensusmodel. Een blok in het bitcoin netwerk dient als "bewijs" dat een blok van een andere blockchain, bijvoorbeeld ethereum classic, veilig is. Concreet maakt een PoP miner een momentopname van een chain van een altcoin en laat deze door het bitcoin netwerk verifiëren. Die verificatie gebeurt met een OP_RETURN-transactie. Miners krijgen hiervoor een vergoeding in VeriBlock tokens. In het onderstaande filmpje wordt het simpel uitgelegd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Veiliger tegen 51%-aanval

Achterliggende gedachte is dat kleinere blockchainnetwerken veiliger worden door deze proof-of-proof methodiek. Volgens VeriBlock leidt het ertoe dat kleinere blockchainnetwerken beter bestand zijn tegen aanvallen van buitenaf ("consensus attacks"). Als voorbeeld wordt de 51% aanval op Ethereum Classic genoemd van begin januari dit jaar. Tijdens de laatste test was VeriBlock goed voor minstens 25% tot zelfs 45% van het totale transactievolume.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]“Securing a diverse ecosystem of blockchains, with each specializing in solving particular problems, [this] encourages widespread adoption of these blockchains, causing an exodus of transactions from Bitcoin to these more specialized blockchains, while still driving value back to Bitcoin.”[/penci_blockquote]

15 maart aanstaande lanceert VeriBlock haar mainnet en dat zal niet zonder gevolgen zijn, zo is de verwachting.

Spam

De grote hoeveelheid aan testdat leidt ertoe dat het bitcoin-netwerk 'gespamd' wordt, aldus critici. Want bitcoin is bedoeld voor peer-to-peer cash transacties en niet voor willekeurige testdata. Maar goed, bitcoin is een netwerk zonder censuur (permissionless), dus er is geen scheidsrechter aanwezig. Bovendien, minder blokruimte leidt tot schaarste van de blokken.

Venezuela

De site Trustnodes maakt een relatie met de stroomuitval in Venezuela (31 miljoen inwoners), een land waar de nodige bitcoin ‘nodes’ staan. In korte tijd is het aantal bitcoin transacties met ruim 100 duizend stuks afgenomen. Vraag is of er wel een directe relatie is te trekken tussen het transactievolume en de stroomuitval. Tegelijkertijd is het volume van de LocalBitcoins in Venezuela twee keer zo groot dan in Europa als geheel.

Transactievolume bitcoin-netwerk daalt met 30%, partijen wijzen naar VeriBlock

Handelsvolume

Daarentegen is het handelsvolume sinds 4 maart wél toegenomen, van circa 8,3 miljard dollar naar circa 10 miljard dollar. Volgens de marktindex OnchainFX ligt het huidige handelsvolume op 9,8 miljard dollar. Kortom, de drukste blockchain van het spectrum blijft voorlopig onderwerp van discussie.

Bronnen: NewsBTC / Trustnodes

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Gidsen
El Salvador op virtuele winst van $60 miljoen op bitcoin investering

El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin omdoopte tot wettig...

DOGE en BONK in nieuwe crypto meme rally Nieuws
BONK, SHIB & DOGE Pumpen 40%, Wat Is De Beste Crypto Meme?

De bull markt lijkt in volle gang te gaan. De koers van Bitcoin is al...

Ethereum trending crypto Nieuws
ETH Koers Pumpt $3,4k Voorbij, Hoeveel Kan Ethereum Waard Worden?

Ethereum's koers bereikte vandaag een indrukwekkende mijlpaal na de $3,400 te passeren. Hierbij is het...

Nieuws
Bitcoiner wil de oranje vlag op de top van de Everest planten

Een 23-jarige bitcoiner is van plan om een oranje vlag met het logo van bitcoin...

cardano koers verwachting Nieuws
ADA Koers Pumpt 10%, Doorbreekt $0,65: Kan Cardano 1 Euro Worden?

Terwijl de crypto markt in vuur en vlam staat, is Cardano in de afgelopen 24...

Lees meer