Twee shorts van $10 miljoen geopend: anticiperen ‘whales’ op een correctie?

De bitcoin (BTC) koers is vanochtend verder gedaald richting $9.700, nadat de week is afgesloten met een koers van $9.945 op BitMEX.

Deze maand februari ligt de bodem voorlopig bij $9.119 en het is de vraag of deze gaat houden, aldus analist John van Meer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook opvallend op deze maandagochtend: twee short posities van elk tien miljoen dollar groot, waarvan er één inmiddels gesloten is. Anticiperen deze bitcoinwhales‘ op een markt die gaat corrigeren?

Het lijkt er wel op, en de plotse daling van 19 februari was daarvoor een eerste waarschuwing. Toen dipte de prijs binnen enkele uren van $10.331 naar $9.260. Analisten wezen deze daling toe aan één bitcoin whale, die een fikse short positie had geopend.

Twee shorts van $10 miljoen geopend: anticiperen ‘whales’ op een correctie?

Verwachten whales een correctie?

Binnen de bitcoin markt is het een bekend woord, maar wanneer spreken we van een whale? Een whale is doorgaans een anoniem (e) persoon of organisatie die een disproportioneel grote hoeveelheid BTC in bezit heeft. Tegen de huidige prijs is iemand met een balans met minstens 1.000 BTC aan te merken als ‘whale’.

En dat (anonieme) groep handelaren lijkt steeds machtiger te zijn, want ze slaan steeds meer bitcoin in, zo blijkt uit recent onderzoek van Kraken. En dat maakt het beïnvloeden, sommigen spreken van manipulatie, van de marktprijs eenvoudiger.

Whales doen volatiliteit in markt stijgen

Anonimiteit is ook een vereiste, omdat criminele organisaties personen met (een grote hoeveelheid) bitcoin monitoren. Op Cryptotwitter komt men er wel voor uit. Zoals Joe007, ‘de grootste whale op Bitfinex’, een bitcoin exchange waarbij handelaren tot vijf keer hun inleg kunnen speculeren op de koers.

Met een leverage positie speculeert men op een hogere of lagere koers (‘long’ vs. ‘short’) en die speculatie gaat met geleend geld van de exchange. In de praktijk handelt men feitelijk ’tegen’ de exchange.

Stel dat iemand de markt goed heeft voorspeld, dan stort de beurs de opbrengst naar iemands beursrekening.

Beleggen met leverage is zeer risicovol en alleen geschikt voor professionele traders. En volgens Joe007 bestaat een steeds groter deel van de bitcoin markt uit ‘leverage’-posities. Dat leidt ertoe dat de volatiliteit op de markt toeneemt, zo blijkt ook uit onderzoek van Kraken.

Twee shorts van $10 miljoen geopend: anticiperen ‘whales’ op een correctie?

Maar volgens de doorgewinterde handelaar Joe007 zijn plotse koersschommelingen onderdeel van een (intens) beursspelletje. De liquidatie van een short of long posities is aan de orde van de dag en hoort bij crypto, aldus Joe007.

Dus handelaren die hoopten op een ‘short squeeze’ afgelopen week, kwamen van de koude kermis thuis.

Op deze maandagochtend vallen twee nieuwe handelsposities op, zo merkt Hsaka Trades op. Beide orders zijn $10 miljoen groot en speculeren op een lagere koers van bitcoin. Een positie is al gesloten, een verklaring waarom de prijs nog meer zakte richting $9.700.

Bitcoin halvening

De afgelopen weken was het sentiment in de markt zeer positief te noemen. De bitcoin prijs is sinds medio december ($6.640) met tientallen procenten gestegen. Analisten wijzen erop dat bitcoin ook nog steeds een stijgend patroon vertoont.

Ook zouden handelaren anticiperen op de aankomende bitcoin halvening rond 12 mei. De precieze datum is nog niet bekend, afhankelijk wanneer de 210.000 blocks zijn gedolven.

Voor miners heeft de halving enorme impact omdat hun opbrengsten halveren van 12,5 BTC naar 6,25 BTC per block.

Vooral kleinere miners, die bijvoorbeeld minder voordelige energiecontracten kunnen sluiten, kunnen het lastig krijgen. Afhankelijk hoe de prijs zich ook ontwikkelt.

Volgens sommigen is een hogere prijs dan $10.000 broodnodig om miners winstgevend te houden na de halvening.

Sommige experts hechten weinig waarde aan de halving, omdat de markt weinig lessen kan trekken uit twee eerdere halvenings. Ook neemt de bitcoin inflatie verder af, waardoor een vergelijking met de vorige halvenings eigenlijk niet te maken is.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...