Vitalik Buterin komt met opmerkelijke claim: ‘Ethereum 2.0 veiliger dan Bitcoin’

Vitalik Buterin beweert dat Ethereum de komende jaren op een veiliger consensusmechanisme werkt dan bitcoin.

In zijn toespraak op Devcon 5 vertelde hij dat het nieuwe Proof-of-Stake (PoS) veiliger is door de kosten die het met zich mee brengt om het netwerk plat te leggen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ethereum, een van de meest besproken blockchain-platforms, ondergaat de komende jaren grote veranderingen.

De wens is om het netwerk schaalbaarder te maken zodat het veel meer gebruikers kan ondersteunen. Om dit te doen, verandert het van Proof-of-Work (PoW) naar PoS.

Terwijl PoW de volgende miner selecteert op basis van rekenkracht, doet PoS dit met een willekeurige selectie van gebruikers die Ether tokens als onderpand hebben. Meer ETH betekent meer kans op een block.

POS veiliger dan POW

Tijdens de opening van de Ethereum-conferentie begon Vitalik met een opmerkelijke speech. Hij bracht eerst een hulde aan de man achter bitcoin: Satoshi Nakamoto.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Vitalik Buterin”]Satoshi heeft hele interessante en grote dingen gedaan. En hier kunnen wij nu bovenop verder bouwen.[/penci_blockquote]

Hij heeft de ‘crypto-economics’ bedacht wat mensen stimuleert om mee te doen om een blockchain te onderhouden. Inherent aan dit systeem is dat mensen moeten betalen als ze het netwerk willen laten crashen.

Volgens Buterin ligt de nuance van Ethereum op dit vlak anders dan bij Bitcoin. Het belangrijkste verschil tussen PoS en PoW ligt bij de selectie wie de volgende blok maakt.

Ethereum 2.0

Ethereum draait nog steeds op PoW en start langzaam met de migratie naar PoS. De verwachting is dat dit proces enkele jaren zal duren om het te voltooien.

Volgens Vitalik zal Ethereum 2.0 aanvallen op het netwerk duurder maken omdat blokken die via PoS zijn gevalideerd, nog gedurende een bepaalde periode kunnen worden gecontroleerd.

Blokken waarvan bewezen is dat ze niet helemaal eerlijk zijn, zullen leiden tot het verlies van de Ether die in onderpand staat.

Frauduleuze validators moeten dan ook meerdere ‘frauduleuze’ blokken indienen om het netwerk echt schade aan te doen.

Dit maakt het veel malen duurder dan het nu is. De aanvallers moeten een enorme hoeveelheid Ether als onderpand hebben, die ze dan ook nog eens kunnen kwijtraken.

Er ontstaat een controverse tussen meerdere groepen. Het hekel punt is het onderliggende idee van deze mechanismen. Zo worden de rijke holders bij PoS als maar rijker. Het tegenargument is PoW dat inefficiënt werkt.

De rich-list van de Ether munt is daarbij bepalend voor de regels van het protocol. Bij Proof-of-Work gaat de de zeggenschap over het netwerk op een hele andere manier.

De invloeden op dit zeggenschap zijn veel meer afhankelijk van factoren uit de ‘normale wereld’. Denk aan elektriciteitskosten, ontwikkelingen op het gebied van de hardware en de evolutie die het netwerk daarmee ondergaat.

ERC-20 tokens

Naast de Ether, zijn er natuurlijk ook enorm veel tokens op de Ethereum blockchain uitgebracht. Deze tokens hebben niets te maken met het zeggenschap van het (toekomstige) PoS protocol.

Glassnode komt met interessante inzichten over de distributie van deze ERC-20 tokens. Op de website hebben ze een aantal nieuwe metrics gepubliceerd waarmee je de 73 tokens kunt analyseren.

Top token holders

Op de metric van de rich-list is te zien wat het percentage van de tokens is, dat in beheer is van de rijkste 1% van de holders. Bij Cindicator (CND) is dit 41% en bij AOA bijna 100%.

Het gemiddelde getal van al deze tokens is 83,2%. Dit percentage zegt overigens niet alles. Je kunt als holder natuurlijk je bag opsplitsen en meerdere adressen gebruiken om zo het risico te spreiden.

Hoe hoger het percentage, hoe meer invloed de whales op de prijs kunnen hebben.

Vitalik Buterin komt met opmerkelijke claim: 'Ethereum 2.0 veiliger dan Bitcoin'

Supply in smart contracts

Een andere metric die Glassnode heeft ontwikkeld, gaat over de hoeveelheid van de supply die vast zit in een smart contract. Dit percentage komt namelijk niet (zomaar eventjes) in de markt terecht.

Ze hebben enkel Externally Owned Accounts (EOAs) gebruikt, wat dus inhoudt dat ze pools en adressen van exchanges en ICO’s buiten beschouwing laten.

Het percentage schommelt tussen de 0% en de 92% (CRO). Dai, MATIC en Chainlink scoren in deze lijst hoog. Het gemiddelde van al deze tokens is 21,9%.

Vitalik Buterin komt met opmerkelijke claim: 'Ethereum 2.0 veiliger dan Bitcoin'

Bron: decrypto.co