Wat bitcoin (BTC) en crypto doen bij een volgende crisis

Of het nu de potentiële economische risico’s zijn die voortvloeien uit de handelsoorlog tussen de VS en China. Of de instabiliteit op de schuldenmarkten in de eurozone. Het voortmodderende Deutsche Bank dat duizenden medewerkers ontslaat… overal zijn naalden te bespeuren die de ballon van wereldwijde schuldenproblematiek binnen no time kan laten spatten. En dat kan zo maar eens een volgende financiële crisis veroorzaken. Wat gaat dit voor bitcoin betekenen, dat nog niet eerder een recessie mee heeft gemaakt?

Recessie in de maak

Tekenen van en zorgen over een mogelijk volgende recessie zorgen ervoor dat beleggers vluchten in obligaties, die over het algemeen als veiligere belegging worden gezien. Hierdoor zijn de wereldwijde obligatiekoersen sterk gestegen en is de rente sterk gedaald.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Terwijl het rendement op 10-jaars Treasuries daalde tot 2,26 procent, steeg het rendement op het driemaands Amerikaans schatkistpapier tot 2,36 procent. Dat betekent niets meer en niets minder dan dat beleggers meer kunnen verdienen met geld dat drie maanden lang risicoloos vaststaat, dan in beleggingen die tien jaar vast staan.

Omgekeerde rentecurve

Eerder, in augustus 2018, berichtten we al over de omgekeerde rentecurve. Dat is een voorbode en goede voorspeller van een toekomstig mondiale recessie. Onder normale marktomstandigheden worden degenen die langlopende schulden van de Amerikaanse overheid opkopen gecompenseerd met betere rendementen. Dit ten opzichte van diegenen die kortlopende obligaties kopen. Met een omgekeerde rentecurve zien we juist het tegenovergestelde. Het blijkt HET alarmsignaal bij uitstek, aangezien het sinds de jaren zestig met succes alle recessies heeft voorspeld.

Centrale banken hadden eerder twee instrumenten tot hun beschikking om mogelijke recessieperiodes aan te pakken: renteverlagingen en kwantitatieve versoepeling. Wanneer een crisis uitbreekt zullen centrale banken terugvallen op deze instrumenten. Nu de rente sowieso al laag staat wordt het steeds moeilijker dit instrument in te zetten. Uiteraard kan de geldpers weer worden aangezwengeld, maar daarmee komt ook het gevaar van (hyper)inflatie om de hoek kijken. Wanneer daardoor een crisis niet snel genoeg kan worden bezworen ligt uiteraard een recessie of zelfs depressie op de loer.

Hoe zullen bitcoin en cryptomarkten reageren?

Er zijn tegenstrijdige theorieën over wat er zal gebeuren met bitcoin en crypto, wanneer een volgende marktcrash zich voor gaat doen. Aan de ene kant de optimisten; die denken dat de volgende economische crash de basis zal vormen voor een flinke opmars in cryptoprijzen. Aan de andere kant de pessimisten; die menen dat een financiële crisis bitcoin en crypto niet ongemoeid zal laten en dat die niet zo hard omlaag kunnen duiken als traditionele (aandelen)markten.

Het is moeilijk te zeggen wat er mee gaat gebeuren. Het is namelijk voor het eerst dat bitcoin en crypto als actief bestaan, mocht een nieuwe crash of recessie zich voordoen. Tijdens de vorige, in 2008, bestond bitcoin namelijk nog helemaal niet. Het is dus bijzonder moeilijk te voorspellen wat bitcoin in moeilijke economische tijden doet. Aan de andere kant; gekeken naar landen die het de afgelopen tien jaar economisch moeilijk hebben gehad zien we juist dat in die landen bitcoin of andere cryptovaluta veel meer tractie en adoptie zagen. Zie bijvoorbeeld een Venezuela.

Mocht de financiële crisis zich snel ontrafelen, dan zal ze hoogstwaarschijnlijk ook de cryptovalutamarkten treffen. Bitcoin en andere crypto-activa hebben echter het potentieel om veel sneller te herstellen dan traditionele activa – waardoor de activaklasse blootgesteld wordt aan een nieuwe golf van interesse, waarmee adoptie juist gevoed zou kunnen worden door een marktcrash.

Bron: Be In Crypto

Foto: Flickr / Marco Verch

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

Nieuws
CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

Nieuws
Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

Nieuws
Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

Nieuws
Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

Lees meer