Weiss Ratings: EOS en XRP ‘verslaan’ Bitcoin in nieuwe benchmark

EOS, XRP en Bitcoin (BTC) zijn de drie koplopers in de laatste rapportage van Weiss Ratings. Het ratingbureau heeft scores uitgedeeld aan 122 van de meest veelbelovende cryptocurrencies. Conclusie: de cryptomarkt kruipt (technologisch) uit het dal. Qua aantallen transacties scoren EOS, WAX, TRON en Bitshares hoog. Steem zakt op de ranglijst.

Lees meer: Volgens Weiss Ratings zijn Bitcoin’s fundamenten sterker dan ooit

Weiss Ratings benchmark: EOS, XRP en BTC aan kop

In de laatste update van de Weiss Ratings scores komen EOS, XRP en Bitcoin als beste uit de bus.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De marktvorser bracht twee lijsten met scores uit. De eerste ervan richt zich alleen op de technologie en adoptie terwijl de tweede ook de marktcondities en het risico voor investeerders meeweegt. EOS, XRP en Bitcoin zijn in beide lijsten koplopers.

Top 3:

Beste technologie en adoptie

In de lijst die zich richt op technologie en adoptie krijgen de drie koplopers XRP, EOS en Bitcoin een ‘A’ score toebedeeld van Weiss Ratings. De top drie worden op de voet gevolgd door:

Weiss Ratings: EOS en XRP 'verslaan' Bitcoin in nieuwe benchmark

Beste ‘overall’: EOS, XRP en BTC

Wanneer Weiss Ratings ook het risico voor investeerders meeweegt ziet de lijst er iets anders uit. De top drie van Weiss Ratings bestaat ook hier uit EOS, XRP en Bitcoin (BTC), maar de score is naar een ‘B-‘ bijgesteld vanwege de huidige marktomstandigheden. Die zijn volgens Weiss Ratings dusdanig dat zij aan geen enkele cryptovaluta een A willen toekennen.

Weiss Ratings: EOS en XRP 'verslaan' Bitcoin in nieuwe benchmark

Opvallend is dat op nummer vier Binance (BNB) te vinden is, eveneens met een ‘B-‘ score. Daarna treffen we Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Stellar (XLM), NEO en TRON. Deze kregen allen een score van ‘C+’.

‘Internet superboom on steroids’

Behalve de geüpdatete lijst met ratings gaf Weiss Ratings ook hun visie op de cryptomarkt. Zij zien grote overeenkomsten met de dot-com bubbel die rond de eeuwwisseling barstte. Dat betekende destijds zeker niet het einde van de sector en ondertussen werd stevig door ontwikkeld.

Uiteindelijk bracht dat een internet-revolutie voort en behoren dot-com bedrijven vandaag de dag tot de grootste bedrijven ter wereld. Investeerders in de dot-com bubbel hadden dan ook geen ongelijk. Ze waren alleen te vroeg. Met crypto is het niet anders, aldus Weiss Ratings.

Het zal zeker nog wat tijd kosten maar uiteindelijk voorziet Weiss Ratings dat men in de toekomst terugkijkt op de groei van crypto en erover spreekt als ‘the internet superboom on steroids’.

“In history books of the future, it will likely be described as “the internet superboom on steroids,” one of the most disruptive technological revolutions of the 21st century;” – Weiss ratings rapportage

Verbeterde fundamenten

De cryptokoersen mogen dan wel zijn ingestort en veel mensen denken misschien dat de sector hetzelfde is overkomen. Dat is echter niet het geval, aldus Weiss Ratings.

Zij zien een dramatische groei in het aantal transacties van de grootste blockchains. Een voorbeeld daarvan is EOS. Dat groeide van minder dan 7000 transacties per dag naar bijna 4,6 miljoen transacties per dag. Dat zijn 14 keer zoveel transacties als Bitcoin en 8 keer zoveel als Ethereum.

De tien cryptovaluta met het hoogste aantal transacties hadden in het begin van 2018 gezamenlijk zo’n 448.000 transacties per dag. Toen stonden de koersen nog erg hoog. Ondanks dat de koersen nu een jaar later een stuk lager liggen en de hype is afgenomen is het aantal transacties desondanks gestegen naar ruim 1,5 miljoen per dag.

Weiss Ratings: EOS en XRP 'verslaan' Bitcoin in nieuwe benchmark

De samenstelling van de top tien blockchains met de meeste transacties is wel flink gewijzigd. Waar verleden jaar STEEM nog aan kop ging in het aantal transacties per dag is nieuwkomer EOS in 2019 koploper.

Andere cryptomunten zoals NEO, Ethereum Classic (ETC), Litecoin (LTC), Dogecoin (DOGE) en Bitcoin Cash (BCH) komen in 2019 niet meer voor in deze lijst. Zij zijn behalve door EOS verdrongen door WAX, TRON, Kin, en Waves.

Verbeterde technologie en meer adoptie

Volgens de meetlat van Weiss Ratings zijn er nog veel meer fundamentele aspecten verbeterd. Zo is de gemiddelde netwerkveiligheid van blockchains met 115% gestegen. De netwerkcapaciteit steeg met 170% en het aantal ontwikkelaars steeg meet 28%.

Alleen op social media zag Weiss Ratings een daling van de cijfers. De social media activiteit nam gemiddeld af met 22%.

Terug uit de dood

Bitcoin is al zo’n 349 keer doodverklaard. Toch is het elke keer sterker dan ooit herrezen met meer adoptie en een nieuwe bull-market als gevolg. Ook nu wordt de crypto-industrie opnieuw voor dood verklaard.

Niets is echter minder waar, zegt Weiss Ratings. Hun onderzoek toont aan dat de fundering wordt gelegd voor mainstream adoptie en een groei die decennia kan voortduren, aldus het ratingbureau.