Broodje HODL #1: Bitcoin Bloody Monday, waarom criticasters hun gifpijlen richten op deze ‘abnormale’ cryptovalutamarkt

Au, het is bloody Monday. Zware tijden voor beleggers in de cryptomunten. Wanneer houdt deze “red storm” eens op? Als ik het wist zou ik het zeggen. Wat ik wel kan doen is een aantal cijfers van de bitcoin en de cryptovalutamarkt erbij pakken en mijn persoonlijke gedachten met jullie delen.

1. Lage koers bitcoin

De huidige koers van de bitcoin staat op moment van schrijven op 7.982 dollar, omgerekend circa €6.400. De afgelopen week verdampte er 33% aan waarde en de afgelopen maand zelfs 64% aan waarde. De totale waarde van de cryptovalutamarkt op 380 miljard dollar (€305 miljard). Op het hoogtepunt lag de markt op ca. 850 miljard dollar (€680 miljard)

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Slechts nieuws voor ‘newbies’. Want stel je tijdens de Kerst bent ingestapt met zeg – 1.500 euro – dan is dat niet fijn want je spaargeld is verdampt, zo vertelt een student aan de NOS afgelopen vrijdag.
Voor de ‘believers’, die ook de zware jaren vóór 2017 hebben meegemaakt, zijn dubbele rode cijfers een mooi instapmoment. Nieuwelingen trekken wijselijk hun handen liever van de markt af of hopen angstvallig op betere tijden. Voorlopig lijkt de bodem echter nog niet in zicht…6.500 dollar lijkt een volgende psychologische grens…

Huidige prijs BTC: 7.982 dollar (€6.390)
Afgelopen week koersverloop: – 33%
Afgelopen 3 maanden koersverloop: + 0.09% (hoogtepunt net voor de Kerst 2017 op ca. 20.000 dollar)

2. Waar ligt het aan?

De oorzaken van deze fors inzakkende markt zijn velerlei. Allereerst zijn de koersen de afgelopen maanden natuurlijk fors gestegen. Criticasters spraken van een “bubbel”, terwijl ‘believers’ het einde nog lang in zicht zagen. Er moest dus lucht uit. Hedgefund manager Mike Novagratz en antivirusgoeroe John McAfee stonden vooraan om te verkondigen dat de koers eind 2018 naar de 50.000 dan wel 100.000 dollar zou zijn. Nog steeds mogelijk, maar die vergezichten lijken vooralsnog…ver weg.

Een andere dominante oorzaak is algehele marktonzekerheid: Fear, Uncertainty & Doubt (FUD). Een groot deel van de handel vindt plaats in het Verre Oosten. Zuid-Korea denkt niet aan een verbod op de cryptovalutahandel, China daarentegen speelt volgens de laatste onbevestigde berichten, wel met de gedachte deze markt compleet te bannen, zo bericht de South China Morning Post. Opvallend is dat de grootste exchange Huobi van China naar Japan en Zuid-Korea is verkast. Eerder ging Huobi en ook OKCoin en BTCC naar HongKong, waar ook Bitfinex gevestigd is.

Ook India kondigde maatregelen aan, bij monde van Minister van Financiën Arun Jaitley. Hij kondigde in zijn nieuwjaarsspeech aan een einde te willen maken aan “het gebruik van cryptovaluta om onwettige activiteiten te financieren.”

Een andere reden is het komende Chinese Nieuwjaar, het Jaar van de Hond, start op vrijdag 16 februari 2018. Veel Chinezen keren terug naar hun familie en incasseren hun winsten, waardoor koersen inzakken. De verwachte plus eind januari vanuit Wall Street bankiers die hun jaarbonus op deze markt komen verzilveren is vooralsnog niet of nauwelijks gebeurd.

3. Het gelóóf is er…in de blockchain

Zie je wel! Experts kloppen zich nu op de borst: had maar niet in die bitcoin geïnvesteerd. De bitcoin zou geen intrinsieke waarde hebben, de bedrijven achter de cryptomunten zouden geen ‘normale’ cashflow hebben van ‘normale’ klanten met een ‘normaal’ kantoor. Klopt allemaal, zodra je deze markt met je ‘normale’ macro-economische bril bekijkt. Knappe koppen knarsen hun harsens op de markt. En ze komen er niet uit. Ik ook niet.

Wel zie ik beweging ontstaan in hoe de gevestigde orde deze gekke markt bekijkt. Al in de jaren tachtig is de cyberpunksbeweging bezig om het monopolie van het geld gedecentraliseerd te krijgen. Men wil de zeggenschap over ‘ons’ geld terug, want het is niet aan de staat om te bepalen welk geloof je aanhangt. Het is ook niet aan de staat om het monopolie op ons monetaire systeem te behouden, zo luidt in het kort hun overtuiging. De bitcoin van Satoshi Nakamoto is een eerste stap in de (goede) richting. Je koffie of biertje kunnen betalen zonder dat er een bank of overheidsorgaan aan te pas komt. Op een veiligere manier dan nu het geval is.
Overheden zien wel degelijk de potentie van de technologie áchter de bitcoin. Feitelijk wíllen de gecentraliseerde machten het hart uit deze gedecentraliseerde machine trekken: de blockchainchaintechnologie die veel processen in onze maatschappij decentraler, efficiënter (lees=goedkoper) moet gaan maken. Een natte droom van elke regeringsleider of minister toch?

Het gelóóf in de blockchaintechnologie is dus wijdverbreid. Niemand twijfelt aan het nut dat deze technologie, een soort tweede langer om ons vertrouwde Internet, kán hebben. De Nederlandsche Bank zei voor een volle RAI-zaal tijdens de Dag van de Crypto: “De blockchain is here to stay”. Ook CDA-minister Hoekstra van Financiën twijfelt er niet: van die blockchaintechnologie gaat de Nederlandse economie profiteren.

Het gif richt zich nu op die gekke cryptomuntjes, waar zo’n 400.000 Nederlanders hun spaargeld in hebben zitten. Want: lage spaarrente. Want: lage financieringsrente.
Een kleinere groep zal er daadwerkelijk hun inkomen mee vergaren. Hoe ga je daar als overheid mee om? Alleen vermogensbelasting laten betalen? Mocht die groep groter worden, is dat een potentieel risico voor ‘onze’ belastingheffing. En met minder belastinginkomsten komt de staat en daarmee onze democratie in gevaar, zo is de gedachte. Zo ver zal het redelijkerwijs niet komen.

Vandaar dat de overheid graag haar burgers wil beschermen. Burgers verdoofd door ‘Fear of Missing Out’, die zich zonder kennis op deze markt storten. Daarmee onderschat de staat haar burgers. Vraag is ook of de burger wél op bemoeienis van de overheid op zit te wachten. Ik mag toch zelf bepalen waar ik mijn geld in stop?
Enerzijds is de burger zich te allen tijde zelf verantwoordelijk voor zijn daden, anderzijds komt de overheid vaak om de hoek kijken om betuttelende woorden te spreken en met extra regels te komen. Een spanningsveld, waaruit moet blijken hoe de Nederlandse overheid de komende maanden deze markt gaat reguleren.

Vandaag doet Quote-journalist Mark Koster met een opiniestuk “Waarom bitcoin-zwartkijkers miszitten met hun analyses” in Quote een duit in het zakje. Hij kraakt experts die zich nu op de borst trommelen met hun gelijk. Vraag is hoe lang het gelijk duurt. En Koster concludeert: de hype verdwijnt, maar die technologie gaat niet weg.

4. ICON

Is het alleen maar kommer en kwel? Nee. Een inzakkende markt biedt kansen voor de ‘believer’. Ik wil dan ook twee cryptomunten waar ik zelf van gecharmeerd ben, tippen, no strings attached. De huidige markt kent een aantal groeibriljanten die in mijn ogen nu schromelijk ondergewaardeerd zijn. Te beginnen met ICON, een Zuid-Koreaanse blockchainreus in wording. In het kort willen de Koreanen met ICON álle blockchains ter wereld aan elkaar knopen. Ambitieus? Ja. Onhaalbaar? Neuh. Denk vooral aan blockchain van de publieke sector: universiteiten, ziekenhuizen, zorgorganisaties, maar ook banken en het bedrijfsleven. Zij kunnen hun informatie delen via het hoofdblockchain van ICON, dat afgelopen week een fikse update kreeg.
Huidige prijs: 3,18 euro
Afgelopen week: – 61%
Afgelopen 3 maanden: + 100% (hoogtepunt op ca. 10 euro

5. DragonChain

Tweede tip is DragonChain uit de VS, opgericht door een aantal zwaargewichten van het Disney entertainmentconcern. Een blockchain-ecosysteem, ooit in 2014 begonnen in de startup kraamkamer van Disney, waar de privacy beter geborgd is dan bij ethereum bijvoorbeeld. In tegenstelling tot laatstgenoemde platform zou DragonChain – net zoals ICON – een veel meer kant-en-klaar product leveren waarvoor minder technologische kennis nodig is om een eigen blockchain erop te starten.

Huidige prijs: 1,18 euro
Afgelopen week: – 60%
Afgelopen 3 maanden: + 112% (hoogtepunt op ca. 5 euro)

Prijzen: Delta applicatie
Grafieken: Coinmarketcap.com

Vragen of tips: mail naar [email protected]

Disclaimer: wij benadrukken dat wij geen advies geven en dat deze informatie ter educatieve doeleinden heeft. Handel in cryptomunten geschiedt op eigen risico.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...