Zcash (ZEC) interview: ‘Privacy onmisbaar voor adoptie cryptomunten’

'Alleen met private transacties bereiken cryptomunten een mainstream publiek', aldus Jack Gavigan, verantwoordelijk voor product & regulatory relations bij Zcash. We ontmoetten hem tijdens de Paris Blockchain Week, waar hij panellid en spreker is. Formeel werkt hij voor de Electric Coin Company uit Denver, de 'organisatie' achter de privacymunt Zcash (ZEC) die in 2016 ontstaan is.

Zcash (ZEC) en zk-SNARK

Eerst een korte uitleg wat Zcash is. Zcash (ZEC) is net zoals bitcoin (BTC) een cryptomunt die kan worden gebruikt voor peer-to-peer betalingen. Het doel is digitaal geld met een nadruk op privacy.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het project heeft een vorm van cryptografie ontwikkeld om p2p-transacties mee af te schermen. Ze noemen dat zelf “Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge,” oftewel 'zk-SNARK'.

De ontvanger kan de informatie verifiëren zonder de informatie aan iemand anders te onthullen. De transacties is dus versleuteld, maar wél verifieerbaar op de blockchain. Ook een niet-afgeschermde transactie is mogelijk op het Zcash-netwerk.

Onder meer Vitalik Buterin is liefhebber van het project (naast zijn geliefde Dogecoin, red) en wil ook zk-SNARK-achtige elementen toevoegen aan ethereum (ETH).

Internet geld

Waarom is privacy belangrijk? Gavigan: 'Om internet geld mainstream te maken is het nodig dat de transacties privé zijn. Privaat, digitaal geld is ons doel.

We willen miljarden mensen toegang geven tot financiële tools die nu geen bank of financieel netwerk hebben. Zo hebben we onlangs onze Android wallet gelanceerd voor het versturen en ontvangen van Zcash.'

'Stel dat íedere transactie die je nu maakt openbaar zou zijn. Dan weet iedereen wat je doet en waarvoor je betaalt. Dat lijkt me niet de wereld waarin we zouden willen leven. Het heeft namelijk ook politieke gevolgen als alles maar transparant is. Je politieke voorkeur is bekend'.

Privacy

Hij benadrukt dat educatie onontbeerlijk is: 'Overheden erkennen dat privacy belangrijk is. In Europa is er de GDPR-privacyrichtlijn. Het is mijn taak om overheden en bedrijven ervan te overtuigen dat onze technologie niet is bedoeld om cash wit te wassen of criminelen te sponsoren'.

'Transacties op Zcash zijn privé, maar ze zijn traceerbaar op de blockchain. Zero knowledge proof is voor overheden lastig fenomeen waar men geen grip op krijgt. Maar we leggen uit dat iedere klant die Zcash koopt of verkoopt op een cryptobeurs óók moet voldoen aan de KYC-procedure van die beurs'.

'Het lijkt eigen op écht cash, want als ik jou 20 euro geef, weet niemand dat ik jou dat geld geef. Maar als ik met 20.000 euro de bank binnenloop, wil men weten hoe ik aan het geld kom'.

Ik wil maar zeggen: privacy is niet hetzelfde als volledige anonimiteit. Dat mijn transacties privé zijn, wil niet dat opsporingsambtenaren naar een exchange kunnen gaan en nagaan wie de ontvanger is van een bepaalde transactie. Dat is wél te herleiden via ons netwerk'.

De komende uitdaging voor Zcash is om het netwerk op te schalen, zo vertelt Gavigan. Ook werkt men aan producten en diensten om gebruikers meer bij Zcash te betrekken zoals de eerdere genoemde Android-wallet.

Koers Zcash

Cryptomunt ZEC is in 2019 gestaag meegegroeid met de markt, maar de waarde ervan is nog geheel niet te vergelijken met de all-time high van $953 op 7 januari 2018. De koers is op moment van schrijven $90.

Zcash (ZEC) interview: 'Privacy onmisbaar voor adoptie cryptomunten'

bron: Messari.io

Interview Jack Gavigan, Zcash

Lees meer over:
cryptomuntprivacyzcash

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...