Zcash (ZEC) interview: ‘Privacy onmisbaar voor adoptie cryptomunten’

'Alleen met private transacties bereiken cryptomunten een mainstream publiek', aldus Jack Gavigan, verantwoordelijk voor product & regulatory relations bij Zcash. We ontmoetten hem tijdens de Paris Blockchain Week, waar hij panellid en spreker is. Formeel werkt hij voor de Electric Coin Company uit Denver, de 'organisatie' achter de privacymunt Zcash (ZEC) die in 2016 ontstaan is.

Zcash (ZEC) en zk-SNARK

Eerst een korte uitleg wat Zcash is. Zcash (ZEC) is net zoals bitcoin (BTC) een cryptomunt die kan worden gebruikt voor peer-to-peer betalingen. Het doel is digitaal geld met een nadruk op privacy.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het project heeft een vorm van cryptografie ontwikkeld om p2p-transacties mee af te schermen. Ze noemen dat zelf “Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge,” oftewel 'zk-SNARK'.

De ontvanger kan de informatie verifiëren zonder de informatie aan iemand anders te onthullen. De transacties is dus versleuteld, maar wél verifieerbaar op de blockchain. Ook een niet-afgeschermde transactie is mogelijk op het Zcash-netwerk.

Onder meer Vitalik Buterin is liefhebber van het project (naast zijn geliefde Dogecoin, red) en wil ook zk-SNARK-achtige elementen toevoegen aan ethereum (ETH).

Internet geld

Waarom is privacy belangrijk? Gavigan: 'Om internet geld mainstream te maken is het nodig dat de transacties privé zijn. Privaat, digitaal geld is ons doel.

We willen miljarden mensen toegang geven tot financiële tools die nu geen bank of financieel netwerk hebben. Zo hebben we onlangs onze Android wallet gelanceerd voor het versturen en ontvangen van Zcash.'

'Stel dat íedere transactie die je nu maakt openbaar zou zijn. Dan weet iedereen wat je doet en waarvoor je betaalt. Dat lijkt me niet de wereld waarin we zouden willen leven. Het heeft namelijk ook politieke gevolgen als alles maar transparant is. Je politieke voorkeur is bekend'.

Privacy

Hij benadrukt dat educatie onontbeerlijk is: 'Overheden erkennen dat privacy belangrijk is. In Europa is er de GDPR-privacyrichtlijn. Het is mijn taak om overheden en bedrijven ervan te overtuigen dat onze technologie niet is bedoeld om cash wit te wassen of criminelen te sponsoren'.

'Transacties op Zcash zijn privé, maar ze zijn traceerbaar op de blockchain. Zero knowledge proof is voor overheden lastig fenomeen waar men geen grip op krijgt. Maar we leggen uit dat iedere klant die Zcash koopt of verkoopt op een cryptobeurs óók moet voldoen aan de KYC-procedure van die beurs'.

'Het lijkt eigen op écht cash, want als ik jou 20 euro geef, weet niemand dat ik jou dat geld geef. Maar als ik met 20.000 euro de bank binnenloop, wil men weten hoe ik aan het geld kom'.

Ik wil maar zeggen: privacy is niet hetzelfde als volledige anonimiteit. Dat mijn transacties privé zijn, wil niet dat opsporingsambtenaren naar een exchange kunnen gaan en nagaan wie de ontvanger is van een bepaalde transactie. Dat is wél te herleiden via ons netwerk'.

De komende uitdaging voor Zcash is om het netwerk op te schalen, zo vertelt Gavigan. Ook werkt men aan producten en diensten om gebruikers meer bij Zcash te betrekken zoals de eerdere genoemde Android-wallet.

Koers Zcash

Cryptomunt ZEC is in 2019 gestaag meegegroeid met de markt, maar de waarde ervan is nog geheel niet te vergelijken met de all-time high van $953 op 7 januari 2018. De koers is op moment van schrijven $90.

Zcash (ZEC) interview: 'Privacy onmisbaar voor adoptie cryptomunten'

bron: Messari.io

Interview Jack Gavigan, Zcash

Lees meer over:
cryptomuntprivacyzcash

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Nieuws
Nintendo 64-spellen spelen op Bitcoin, dankzij dit Ordinals-project

Pizza Ninjas brengt een N64-emulator naar de Bitcoin-blockchain, zo meldt Decrypt. Ze hebben het Super...

Ethereum ETF Nieuws
Citrea haalt $2,7 miljoen op om de software van bitcoin te verbeteren

Citrea, een project dat het mogelijk wil maken om zero-knowledge (ZK) rollups naar bitcoin te...

Lees meer