Zoekwoord ‘blockchain’ ineens populair in China, ‘bitcoin’ profiteert mee

Het aantal zoekopdrachten naar het woord ‘blockchain’ is op Baidu en WeChat door het dak gegaan. Bitcoin (BTC) profiteert in de slipstream mee. Aanleiding is de openlijke steunbetuiging van de Chinese president Xi Jinping voor blockchaintechnologie afgelopen week.

Zoekwoord ‘blockchain’ op Baidu en WeChat

Naar het woord ‘blockchain’ is ruim 72.000 keer gezocht bij zoekmachine Baidu afgelopen vrijdag, een groei van 1383% (!) ten opzichte van de dag ervoor. Ook bij WeChat was er sprake van een groei van 329% en is er ruim 3,3 miljoen keer naar het woord gezocht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat ging dit weekend vrolijk door, waarbij zaterdag het zoekvolume op zowel WeChat als Baidu met 170% is gestegen, zo meldt The Block Crypto.

Zoekwoord bitcoin

Bitcoin blijkt als zoekterm minder populair dan blockchain, zo was er vrijdag zelfs sprake van een dipje van 5% in zoekopdrachten. Maar zaterdag sloeg het sentiment compleet om: zowel op WeChat (+144%) als op Baidu (+216%) zochten Chinese internetgebruikers gretig naar bitcoin.

Zoekwoord 'blockchain' ineens populair in China, 'bitcoin' profiteert mee

Zoekvolume op WeChat (bron: The Block Crypto)

Zoekwoord 'blockchain' ineens populair in China, 'bitcoin' profiteert mee

Zoekvolume op Baidu (bron: The Block Crypto)

President Xi heeft afgelopen donderdag in een partijbijeenkomst benadrukt dat zijn land werk moet maken van blockchaintechnologie en er wereldwijd een leidende positie in moet verwerven.

Het permanente comité van het Nationale Volkscongres in China heeft nieuwe regulatie in het leven geroepen op het gebied van cryptografie. De nieuwe regels gaan aan in bij de start van 2020.

Bitcoin verbod?

Het is uiteraard de vraag hoe bitcoin hiervan kán profiteren.

Anthony ‘Pomp’ Pompliano was er dit weekend als de kippen bij met een tweet. China zou grootschalig bitcoins gaan inkopen en dat zou tot een reactie leiden bij de Amerikaanse regering. Trump zou wel van een wedstrijdje houden.

Maar het is maar de vraag of China én de VS een dergelijke bitcoin wedloop met elkaar aangaan. Zo wil de People’s Bank of China (PBoC), de centrale bank van China, als eerste grote centrale bank ter wereld een eigen cryptomunt gaan uitgeven.

Naast de technologische voordelen, biedt dat het partijkader ook meer controle over de economie, waarvan de motor nu wat stroever loopt. Een centraal ontworpen en gecontroleerde stablecoin druist tegen alle principes van bitcoin in als digitale cash zonder censuur.

Bekend is dat Chinese mining bedrijven over de grens gaan kijken. Zo heeft Bitmain onlangs een giga mining farm in het Amerikaanse Texas geopend.

Ook is de juridische status van bitcoin nog onzeker. De handel erin is niet verboden, maar er is ook geen sprake van openlijke erkenning bij wet. Mogelijk dat het in de toekomst verandert, maar de focus ligt nu toch vooral op private blockchaintechnologie te liggen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsChina

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...