Gaat de bitcoin koers pompen? Belangrijkste grafiek bereikt all-time high van 94 biljoen dollar

931 totale weergaven
bitcoin BTC koers prijs

Gaat de bitcoin koers weer lekker pompen? Er zijn steeds meer signalen dat BTC een nieuwe all-time high boven de $74.000 gaat opzoeken nu de wereldwijde geldvoorraad blijft groeien. Het kan een de huidige bullmarkt een nieuwe fase doen inluiden.

Bitcoin en M2 geld

Uit een nieuwe analyse, gepubliceerd op 5 juni door Philip Swift van on-chain dataplatform LookIntoBitcoin, blijkt dat de wereldwijde liquiditeit bijna $100 biljoen bereikt. Bitcoin en cryptomarkten zijn berucht gevoelig voor trends in de wereldwijde liquiditeit. En dit jaar kunnen de omstandigheden niet gunstiger zijn voor een stijging van de BTC-prijs.

Dit is de conclusie van Swift, wiens platform de wereldwijde M2-geldhoeveelheid volgt en vergelijkt met het prijsgedrag van BTC. M2 is de meest brede definitie van al het geld. Het is namelijk M1, het geld dat in omloop is (munten en bankbiljetten) en de direct opvraagbare tegoeden, zoals betaalrekeningen. Maar ook de deposito’s bij banken zoals spaarrekeningen en korte termijn depositocertificaten. En dan zijn er nog geldmarktfondsen die snel om te zetten zijn in cash geld.

In termen van Amerikaanse dollars staat M2 nu op $94 biljoen oftewel 94.000 miljard dollar. Dat is meer dan ooit tevoren en $3 biljoen hoger dan toen bitcoin zijn oude all-time high van $69.000 bereikte eind 2021. Sinds het bereiken van lokale dieptepunten van $85 biljoen eind 2022 — samenvallend met de diepste crypto bearmarkt — is M2 met een volledige 10% hersteld. De belangrijkste grafiek voor deze bull run heeft zojuist een nieuwe all-time high bereikt,”schrijft. “Ben je er klaar voor?”

De gegevens komen overeen met andere recente bevindingen op basis van liquiditeit, die eveneens optimistische conclusies trekken over waar Bitcoin naartoe gaat.

Herhaling van trends

Naarmate de financiële omstandigheden versoepelen, suggereert verdere analyse een toenemende fear of missing out (fomo) onder institutionele investeerders voor crypto en risicovolle activa. Het on-chain analytics platform CryptoQuant vergelijkt de huidige situatie met die van 2020.

“Inderdaad, grote investeerders voegen ongeveer $1 miljard toe aan Bitcoin, wat parallel loopt met 2020 voor de rally van $10K naar $70K. In 2020 zweefde Bitcoin ongeveer 6 maanden rond $10K met hoge on-chain activiteit, later onthuld als OTC-deals,” stellen de marktanalisten.

Met een recordhoogte in de wereldwijde liquiditeit en positieve signalen van institutionele investeerders, lijkt Bitcoin klaar voor een nieuwe bullrun. Terwijl de financiële omstandigheden blijven verbeteren, kan BTC profiteren van deze gunstige marktomstandigheden, net zoals in eerdere bullish periodes.

“Naarmate de prijsvolatiliteit laag blijft, blijft de on-chain activiteit hoog, met dagelijks $1 miljard toegevoegd door nieuwe whale-wallets, waarschijnlijk in de vorm van Bitcoin-aankopen door institutionele investeerders die deze in custody-wallets plaatsen,” zo stelt hetzelfde CryptoQuant.

Een onderstaande grafiek vergelijkt de totale kostprijsbasis, ook bekend als de gerealiseerde prijs, van nieuwe whales van 2020 tot 2024.

CryptoQuant wijst ook op toenemende instromen naar de Amerikaanse spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s), die op 4 juni hun op één na hoogste netto-instroom zagen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoersprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...