Bitcoin bullmarkt op de terugweg? Deze indicator zegt van wel

3185 totale weergaven
bitcoin BTC

De speculanten die actief waren in het eerste kwartaal zijn uit de markt verdwenen, zo blijkt uit een indicator. Ligt een ommekeer van de bitcoin bullmarkt op de loer?

Bitcoin bullmarkt terug?

Bitcoin bullmarkten blijken vaak te stagneren tijdens periodes van overmatige optimisme, om vervolgens weer door te gaan nadat de speculatieve overdaad is verdwenen.

De crypto speculatie-index van Capriole Investment laat zien dat de speculatieve excessen die in het eerste kwartaal aanwezig waren, zijn verdwenen. Dit wijst op een mogelijke hernieuwde opwaartse prijsactie van bitcoin (BTC).

De speculatie-index, die het percentage alternatieve cryptocurrency’s (altcoins) meet met een 90-daagse opbrengst hoger dan bitcoin, is gestabiliseerd onder de 10%. Dat is een aanzienlijke daling ten opzichte van het hoogtepunt van bijna 60% in januari. Bitcoin bereikte in het eerste kwartaal nieuwe recordhoogtes boven de $70.000 en is sindsdien afgekoeld tot $58.000.

Op het moment van schrijven bestaan er volgens gegevensbron Coingecko meer dan 14.800 altcoins. De meeste van deze munten zijn illiquide en hebben moeite om hun gebruikscases te bewijzen. Daarom zijn altcoins zeer speculatief te noemen. Zo zijn handelsvolumes sterk verbonden met Google Trends, een indicator van de interesse van particuliere beleggers. De prestaties van altcoins ten opzichte van BTC zijn op te vatten als een signaal van speculatieve gekte.

speculatie index

Speculatieve uitverkoop dient als corrigerend mechanisme, en dat helpt de prijzen in lijn te brengen met de fundamentele waarden en overmatige speculatie temperen. Zo creëren ze op de lange termijn een gezondere omgeving.

Dat is het geval geweest in de cryptomarkt. Sinds 2019 is een speculatie-index onder de 10% samengevallen met het begin van scherpe bitcoin runs, zoals waargenomen in de eerste helft van 2019, eind 2020 en de tweede helft van 2023.

Accumulatiefase

Wat zeggen andere analisten over de korte termijn? Volgens de veelgeciteerde analist Rekt Capital hoeft bitcoin slechts met +3,5% te stijgen voor een weeksluitng boven $60.600. Waarmee de koers bij het laagste punt van de accumulatierange is aangekomen en deze moet veroveren.

Analist Kevin Svenson zegt in een update op Youtube dat bitcoin waarschijnlijk zijn bodem gevonden heeft.

“Ik denk dat we waarschijnlijk de bodem hebben gevonden. We zullen hier waarschijnlijk opveren en beginnen aan een soort zijwaartse herstelbeweging, om uiteindelijk een nieuw recordhoogte te bereiken. Het kan maanden duren voordat we dat volledig hebben bereikt, maar ik denk dat het vrij duidelijk is dat de stieren op de lange termijn het momentum hebben.”

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCbull

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...