Binance directeur smeekt om medische zorg en menswaardige behandeling in gevangenis Nigeria

650 totale weergaven

‘Waarom doe je dit tegen mij?’. De gearresteerde Binance directeur Tigran Gambaryan smeekt zijn cipier om hulp tijdens zijn tocht naar de rechtbank in Nigeria. “Dit is een show,” zegt Tigran Gambaryan in de video. “Ik ben een verdomd onschuldig persoon.”

Binance directeur vast in Nigeria, klaagt over omstandigheden

Tigran Gambaryan, de Binance-directeur die sinds februari in Nigeria vastzit, strompelde maandag een rechtszaal in Abuja binnen. Hij sleepte zijn linkerbeen achter zich aan, omdat gevangenisautoriteiten zijn verzoek om een rolstoel hadden geweigerd.

In de bovenstaande video smeekt een zichtbaar aangeslagen Gambaryan een cipier die hem de rechtszaal in begeleidde om hulp bij het lopen. “Het gaat niet goed met me, dit is verknipt,” zegt Gambaryan in de video, terwijl hij zich vasthield aan de pols van de cipier voor steun. De cipier loopt vervolgens weg, Gambaryan achterlatend met slechts één kruk om op te leunen. Vervolgens draait Gambaryan zich naar een kleine groep omstanders en zegt:

“Hij kreeg te horen dat hij me niet mocht helpen. Hij zei dat er instructies zijn, dit is verknipt. Waarom mag ik verdommen geen rolstoel gebruiken? Dit is een show. Ik ben een verdomd onschuldig persoon. Waarom doen jullie dit tegen mij?”

Na een paar zichtbare pijnlijke stappen probeert Gambaryan opnieuw de arm van de cipier vast te grijpen voor steun. Maar de cipier trekt zijn arm weg en zegt tegen Gambaryan: “Raak me niet aan, alsjeblieft. Je kunt lopen.” “Ik kan verdomme niet lopen, mijn ruggengraat is stuk. Ik ben een mens verdomme,” zegt Gambaryan in de video. “Het gaat verdomme niet goed met me.”

Gambaryan’s advocaten hebben maandag een nieuw verzoek tot borgtocht ingediend op medische gronden, waarbij ze de rechter vroegen hem vrij te laten, zodat hij medische zorg kan krijgen voor aandoeningen die hij in de gevangenis heeft opgelopen, waaronder malaria, longontsteking, amandelontsteking en complicaties van een hernia in zijn rug. Dat laatste heeft hem in ernstige pijn achtergelaten en bijna niet in staat om te lopen, aldus een woordvoerder van zijn familie.

Een aanklager van de Economic and Financial Crimes Commission (EFCC) – de instantie die Gambaryan vervolgt voor witwassen – verzette zich naar verluidt tegen een borgtocht, met het argument dat Gambaryan in werkelijkheid niet in slechte gezondheid verkeert en beweerde dat hij behandeling weigert.

Borgtocht afgewezen

De autoriteiten van de Kuje-gevangenis, waar Gambaryan sinds maart vastzit, hebben eerder geweigerd om Gambaryan’s medische dossiers te overhandigen. Maar volgens een familiewoordvoerder zijn enkele van zijn dossiers maandag tijdens de borgtochtaanvraag aan de rechtbank overhandigd. De medische dossiers geven aan dat er een onmiddellijke operatie nodig is, zegt de woordvoerder, maar “belangrijke onderdelen van het dossier, waaronder een MRI-scan, ontbraken.”

Naast het ontzeggen van adequate medische zorg, is Gambaryan ook de juiste toegang tot zijn advocaten en medewerkers van de Amerikaanse ambassade ontzegd, aldus de woordvoerder.

“Deze situatie is volkomen onrechtvaardig,” zegt Gambaryan’s vrouw Yuki in een verklaring. “De Amerikaanse regering moet meer doen om Tigran te helpen. Ik roep hen op om elke beschikbare maatregel te gebruiken om een onschuldige Amerikaan te bevrijden die het risico loopt op blijvende schade. Deze hele situatie is onmenselijk en vernederend, en ik ben het zat. Er moeten gevolgen zijn voor deze minachting van de wet en de mensenrechten.”

Eerder vroeg zijn vrouw al om vrijlating.

Zondebok voor Binance

Gambaryan, een voormalig agent van de Amerikaanse belastingdienst (IRS) en hoofd financiële criminaliteitsnaleving bij Binance, is zeven maanden geleden in Abuja gearresteerd, kort nadat hij vrijwillig naar de Nigeriaanse hoofdstad was gereisd op uitnodiging van de regering.

Aanvankelijk zijn Gambaryan en zijn collega Nadeem Anjarwalla, regionaal manager van Binance voor Afrika en een Keniaans-Britse staatsburger, onder huisarrest geplaatst. Maar toen Anjarwalla in maart onder mysterieuze omstandigheden ontsnapte, is Gambaryan overgebracht naar de beruchte Kuje-gevangenis en beschuldigd van belastingontduiking en witwassen. Hij is een zondebok voor Binance, die door Nigeriaanse functionarissen zonder bewijs ervan is beschuldigd de waarde van de nationale munt, de naira, te hebben doen kelderen.

De aanklachten wegens belastingontduiking zijn later ingetrokken, maar het proces tegen Gambaryan wegens witwassen loopt sinds juni. Hij heeft op alle aanklachten onschuldig gepleit.

Tot nu toe heeft de Amerikaanse regering geen publieke verklaring afgelegd over de situatie van Gambaryan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelt aan CoinDesk in maart dat het “op de hoogte was van meldingen” van zijn detentie, maar noemde Gambaryan niet bij naam.

Lees meer over:
BinanceNigeria

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...