7 onmisbare tips voor een bitcoin belegging

De handel in crypto’s als bitcoin kan bijzonder lucratief zijn. In 2017 leverden sommige crypto’s een ROI op van meer dan 10,000 procent. Helaas zijn de meeste beleggers ‘last minute shoppers’ en jagen ze de pieken na, om vervolgens meer dan 80 procent van hun waarde in portefeuille te verliezen.

Keer op keer zagen we dezelfde marktcycli in bitcoin. Wanneer de prijzen een hoogtepunt bereiken zien we dat immer dezelfde fouten worden gemaakt. In dit artikel 7 eenvoudige stappen om risico’s in te dekken, nooit meer de boot in te gaan en nooit meer de cryptoboot te missen!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Begin met weinig en loop niet te hard van stapel

Wanneer de markt in korte tijd meer dan 10,000 procent bij tikt is de kans groot dat je de boot gemist hebt. Het wachten op een volgend dieptepunt van de markt geeft vervolgens prima instapkansen. Veel beginnende beleggers, het soort die je bij crypto veel tegenkomt, raken snel volledig over hun toeren wanneer ze verhalen horen van duizenden procenten winst. Ja het is mogelijk, maar het is geen gegeven. Voordat je kunt rennen moet je eerst leren lopen. Meeste mensen zijn onwetend gekeken naar hun eigen gebrek aan kennis. Om vervolgens een of andere “shill” op social media te volgen zonder te weten waar je je geld in investeert geeft aan dat je nog veel te leren hebt. Begin dan ook met kleine beetjes.

2. Zorg dat je een plan hebt

Wanneer je eenmaal een behoorlijk duidelijk begrip denkt te hebben van het cryptospel kun je vervolgens beginnen met het opbouwen van een strategie. Strategie is het verschil tussen een willekeurige gok en een professionele trade. Markten zijn constant in beweging, wat kansen en mogelijkheden biedt. Maar er zijn geen garanties, het kan vriezen en het kan dooien. Ben op beide voorbereidt. Beleggers die koppig zijn en denken dat ze het beter weten dan de markt zijn diegenen die het meest verliezen. “The trend is your friend en de markt heeft altijd gelijk”. Ook al ben jij van mening dat de markt verkeerd zit, jij bent degene die geld verliest. Doe er wat aan!

3. Leer eerst te beleggen in de spotmarkt

Spotmarkten bestaan uit het eenvoudig kopen en verkopen van om het even welk actief. Leveraged trading, zoals we vaak bij de futures zien, stelt beleggers in staat om de omvang van transacties te vergroten door middel van hefbomen. Elke nieuwe belegger zou eerst consequent winstgevend moeten zijn op de spotmarkten alvorens überhaupt te overwegen om met een hefboomfinanciering te gaan beleggen.

4. Ga nooit “all-in”

Beschouw je beleggingscarrière als een marathon en geld als het water nodig om die marathon uit te lopen. Wanneer je een sprint trekt en al je water in een keer opdrinkt hou je het niet lang vol. Veel beleggers gaan te snel “all in”. Wanneer je op het hoogtepunt van 2018 te zwaar in bent gestapt kun je nu niet meer tegen lage prijzen kopen. Daarnaast doet die 80 tot 90 procent daling natuurlijk zeer. Een wijze les voor de volgende keer! Probeer altijd water (fiat) achter de hand te houden om lager bij te kopen. Daarbij: het enige wat erger is dan “all-in” te gaan, is een schuld aangaan. Voorkom dit ten alle tijden!

5 Winst nemen en stop loss

Het is over het algemeen een goed idee om af en toe winst te nemen of verlies te beperken wanneer het een verliezende trade betreft. Hierbij terugkijkend naar #2: strategie. Winstdoelstellingen en risicomanagementstrategie zijn zaken die je zelf vooraf bepaald en volledig gebaseerd op je eigen handelsstijl. Jij bent verantwoordelijk! Niemand anders. Langere termijn beleggers kunnen er voor kiezen om bijvoorbeeld 50 procent winst te pakken wanneer er zich een 100 procent stijging voor heeft gedaan. Deze zaken bepaal je zelf, voordat je een belegging aangaat. Beleggers die wat meer op de korte termijn winsten zitten, vaak de beleggers die met hefboom werken, zullen waarschijnlijk een harde stop loss en duidelijke take profit zones kennen.

6 Aanhoudingen in fiat

De meeste altcoins zijn gekoppeld aan bitcoin. Dus veel beleggers gebruiken bitcoin als countertrade, ook om het aantal bitcoin in bezit langzaam te vergroten. Echter is het soms slimmer geld aan te houden in fiat. Want deze strategie werkt alleen tijdens accumulatie of bij een flinke bulltrend. Wanneer vermoedt wordt dat bitcoin zal blijven stijgen kunnen winsten van de altcoins omgezet worden in bitcoin. Daarmee kan het rendement worden verhoogd. Maar aangezien de cryptomarkten bijzonder gecorreleerd zijn kan het ook een rampzalige trade betreffen wanneer alles in bitcoin aangehouden wordt. Tijdens bear-trends is het vaak slim dollars of euro’s aan te houden, tot er weer sprake is van een nieuwe bullmarkt.

7 Harde winst nemen en diversifiëren

Mocht het nu zo zijn dat je een belegging hebt gedaan waarmee je een geldbedrag hebt verdiend dat je leven voorgoed veranderd: neem voor een groot deel winst. Zorg er daarbij dat je middels diversificatie in andere activa je risico’s en kansen spreidt. Ben je op dit punt: gefeliciteerd! Je bent een absolute winnaar.

Winst op papier komt en gaat. Wanneer winsten in een portfolio aangegroeid zijn tot een punt dat het iemands levensstandaard aanzienlijk verbetert: maak het realiteit. Hebzucht is onverzadigbaar en eenieder bezit het. Niemand uitgesloten. Ken jezelf en weet waar je mee bezig bent. In geval van twijfel: de middenweg is vaak de beste weg. Want volledig “all out” gaan mag een ander extreem heten. Dit kan weer leiden tot opportuniteitskosten.

Bronnen: Crypto Hustle

Foto: Flickr

Inschrijven nieuwsbrief