Gaat Binance met bitcoin (BTC) futures platform BitMEX uitdagen?

1057 totale weergaven

Changpeng Zhao, ceo van cryptobeurs Binance wil een bitcoin (BTC) futures platform gaan lanceren. Dat maakt ‘CZ’ bekend tijdens de Asia Blockchain Summit in Taipei.

Binance en bitcoin futures

De beurs gaat termijncontracten aanbieden met het paar BTC-USDT. USDT is de afkorting van de stablecoin Tether. Beleggers kunnen gaan speculeren met een hefboom tot 20 maal de inleg.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is onbekend wanneer beurs het platform wil lanceren. Ook is onbekend onder wel jurisdictie het platform Een simulatie-versie gaat binnen ‘enkele weken live’.

Uiteindelijk is het plan dat beleggers een short en een long positie kunnen innemen met niet alleen bitcoin, maar ook kleinere cryptomunten.

Vorige maand heeft Binance al ‘margin’ trading geïntroduceerd op haar platform.

Een woordvoerder van Binance zegt tegen Coindesk: ‘Op 11 juli wordt ‘margin trading’ uitgerold voor álle gebruikers. Het test van het futures platform komt een week later’.

‘Margin’ vs. futures

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen handelen met een hefboom en een future termijncontract?

Je hebt €100 en je gebruikt een hefboom van 3,3x met een margin van 30%. Je kunt dan bovenop je €100 een bedrag van €233 lenen, waarmee je voor €333 BTC kan kopen. Met een hefboom kun je je winst óf verlies vergroten. Let op: beurzen vragen doorgaans wel 1% dagelijkse rente op je lening.

Bij futures wordt doorgaans verwacht dat je bitcoin (BTC) stort. Stel je hebt 1 BTC en elk termijncontract is 0.01 BTC waard. Bij een hefboom van 20 (wat Binance wil) kun je in theorie 20 termijncontracten ‘aangaan’.

Een prijsstijging van 10% naar boven leidt dan tot een winst van 200%. Maar je loopt altijd risico je inleg van 1 BTC te verliezen als het tij tegen je keert. Ten opzichte van een ‘margin’ trading betaal je géén dagelijkse rente aan de exchange.

Bij marktleider BitMEX is een hefboom mogelijk van 100 zonder dat een klant door een Know-your-customer (KYC) procedure moet. Andere spelers zijn het Nederlandse Deribit, OKEx en Huobi. Allen bedrijven die zich met hun futures producten richten op particuliere, semi-professionele beleggers.

Bitcoin futures groeit

Ook de professionele futuresmarkt groeit hard. Afgelopen week meldde CME Group een nieuw record van verhandelde bitcoin futures: $1,7 miljard waarde op één dag.

Deze week is bekend dat ErisX, gesteund door TD Ameritrade, Fidelity en Nasdaq een licentie krijgt voor futures. Eris X gaat de futures – net zoals Bakkt – ‘settlen’ met fysieke bitcoin (en geen dollar dus, red.).

Op 22 juli gaat de Intercontinental Exchange (ICE) het futuresplatform Bakkt testen. De New York Department of Financial Services moet ICE nog een zogenaamde trustlicentie verstrekken.

Ook LedgerX en Seed CX zijn spelers op deze markt.

Bronnen: Binance / Coindesk

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...